EXCLUSIV FOTO Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România pregătește ultimele detalii pentru a ridica un bloc Art Deco, alături de sindicatul Cartel Alfa, în locul unor clădiri ale fabricii Flaros

EXCLUSIV FOTO Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România pregătește ultimele detalii pentru a ridica un bloc Art Deco, alături de sindicatul Cartel Alfa, în locul unor clădiri ale fabricii Flaros

Proiectul propus prin PUD de RPF Development

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 17 iul 2024

Dezvoltatorul imobiliar RPF Development, fost partener pe piața locală al prestigiosului investitor The Rockefeller Group International, pregătește, în parteneriat cu o firmă a sindicatului Cartel Alfa, ultimele detalii în vederea construirii unui bloc în stil Art Deco în locul unor clădiri vechi ale fostei fabrici de piele și încălțăminte Flaros, din zona Timpuri Noi a Bucureștiului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma RPF Development and Management International, prin care se dezvoltă acest proiect, este controlată de omul de afaceri american de origine română Dragoș Vrânceanu, care, alături de alți investitori americani, a dezvoltat ansambluri rezidențiale în București.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Familia Bîlteanu poate începe un ansamblu rezidențial major în Politehnică. Metroul SA va primi o parte din 500 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Bîlteanu poate începe un ansamblu rezidențial major în Politehnică. Metroul SA va primi o parte din 500 de apartamente

Încă din 2018, această companie a încheiat un parteneriat cu Alfa Hotels, o firmă a sindicatului Cartel Alfa, care deține terenul cu o suprafață de circa 2.000 de metri pătrați pe care urmează să fie realizat noul proiect rezidențial.

Pe teren există un ansamblu de 6 clădiri industriale (spații de producție, depozite, birouri) ce au făcut parte din fabrica de încălțăminte Flaros. Dintre acestea se mai păstrează 3 corpuri într-o stare de conservare medie și un corp într-o stare foarte precară, restul s-au prăbușit de-a lungul timpului, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.


EXCLUSIV FOTO Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România pregătește ultimele detalii pentru a ridica un bloc Art Deco, alături de sindicatul Cartel Alfa, în locul unor clădiri ale fabricii Flaros

Investitorii propun acum realizarea în loc a unei singure clădiri, formată din 3 tronsoane, prin intervenții la clădirile existente, care vor fi menținute parțial și consolidate.

FOTO O casă care a aparținut unuia dintre primii telefoniști din România, amenințată cu demolarea, a fost relocată la Măgurele. Voluntarii, invitați să o salveze CITEȘTE ȘI FOTO O casă care a aparținut unuia dintre primii telefoniști din România, amenințată cu demolarea, a fost relocată la Măgurele. Voluntarii, invitați să o salveze

Va rezulta o clădire cu subsol, parter, două etaje, plus etajele 3-5 retrase, în care vor fi amenajate 76 de apartamente. Costul estimat al lucrărilor de demolare și construire este estimat la 4,6 milioane de euro.


EXCLUSIV FOTO Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România pregătește ultimele detalii pentru a ridica un bloc Art Deco, alături de sindicatul Cartel Alfa, în locul unor clădiri ale fabricii Flaros

Primăria Sectorului 3 a aprobat încă din 2022 un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru acest proiect, iar acum se așteaptă ultimele avize pentru a începe lucrările.

FOTO Grand Development, coordonată de Ionuț Nicolescu, semnează cu Radisson Hotel Group pentru un resort cu vile lângă Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Grand Development, coordonată de Ionuț Nicolescu, semnează cu Radisson Hotel Group pentru un resort cu vile lângă Brașov

Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development și unul dintre asociații firmei, a declarat pentru Profit.ro că intenționează să înceapă lucrările de construcție a proiectului în acest an, urmând a fi păstrate detaliile prezentate în PUD. 


EXCLUSIV FOTO Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România pregătește ultimele detalii pentru a ridica un bloc Art Deco, alături de sindicatul Cartel Alfa, în locul unor clădiri ale fabricii Flaros

El a declarat anterior, pentru Profit.ro, că sindicatul Cartel Alfa ar urma să fie plătit din banii obținuți din vânzarea apartamentelor sau i se va distribui o parte din suprafața construită.


Chiar dacă ansamblul industrial nu are statut de monument istoric, în acest loc a funcționat timp de 25 de ani, începând cu 1900, Moara Cioflan, după care a fost o mică parte din fabrica Pielăria și Confecțiunea Românească Dumitru Mociorniță, iar după naționalizare aici a funcționat o parte din fabrica de piele și încălțăminte Flacăra Roșie (Flaros).

FOTO Universitatea Politehnica lansează unul dintre cele mai mari parcuri tehnologice din România CITEȘTE ȘI FOTO Universitatea Politehnica lansează unul dintre cele mai mari parcuri tehnologice din România

Activitatea Flaros din clădirile ce urmează a fi transformate în ansamblu rezidențial a încetat în 2003.

Flaros, controlată acum de Infinity Capital (fosta SIF Oltenia), a fost una din cele mai mari fabrici de încălțăminte și accesorii din România, cu o capacitate de producție de peste 50.000 de unități. În anii `80 se livrau aproximativ un milion de perechi de încălțăminte pe piața fostei URSS. Pe lângă această piață, Flaros exporta și în Statele Unite ale Americii, Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

În Africa și Orientul Mijlociu se exporta preponderent încălțăminte militară. Din anii `90, fabrica a lucrat în proporție de 95% în sistem lohn, adresându-se exportului către piețele din Europa: Olanda, Franța, Anglia, Germania, Spania, Belgia, Italia.

EXCLUSIV VIDEO&FOTO Fondatorul Albalact pregătește deschiderea unui hotel de 5 stele, cu SPA și centru de evenimente, o investiție de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO&FOTO Fondatorul Albalact pregătește deschiderea unui hotel de 5 stele, cu SPA și centru de evenimente, o investiție de 20 milioane euro

În 2009, producția de încălțăminte a fost oprită, iar spațiile de producție și depozitare au fost scoase pe piață la închiriere. Flaros are acum în proprietate 10.000 de metri pătrați disponibili la închiriere, ce pot fi utilizați ca spații de producție sau depozitare. Aceste spații sunt situate peste drum de proiectul RPF.

Recent, Flaros a anunțat că pregătește actele necesare construcției unui bloc cu 5 etaje, pe un teren al companiei.

Zona Timpuri Noi și-a schimbat complet dinamica imobiliară după finalizarea primelor clădiri de birouri dezvoltate de Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, în locul fostei fabrici Timpuri Noi. Ungurii de la Gedeon Richter au vândut un depozit din zonă antreprenorilor Daniel Șoldea și Constantin Piti, care au planificat aici un ansamblu rezidențial cu circa 140 de apartamente premium. La mică distanță, One United Properties are ansamblul rezidențial premium cu 140 apartamente, denumit One Timpuri Noi. De asemenea, lângă Flaros, dezvoltatorul orădean Prima Development Group a finalizat în 2022 ansamblul Core Timpuri Noi, o investiție de 23 de milioane de euro în 243 de apartamente. Și omul de afaceri irakian Tomah Kahled, proprietarul complexului comercial Sir, a construit în zonă un bloc cu 223 de apartamente, denumit Roka Residence.

Parcursul Rockefeller în România

RPF Development a avut mai mulți ani un parteneriat cu Europa Capital, brațul imobiliar european al companiei americano-japoneze The Rockefeller Group International.

În această formulă, a dezvoltat ansamblul rezidențial Vitan Residence 2 din București, cu 390 de apartamente, și a început construcția ansamblului rezidențial Tineretului Park pe un teren de circa 6.000 de metri pătrați, cu deschidere la parcul Tineretului. Primul bloc, cu 63 de apartament, a fost ridicat „la roșu“ alături de RPF Development, după care parteneriatul a fost rupt, iar, în octombrie 2018, RPF Development a răscumpărat întregul proiect, situație despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

La începutul anului 2019, RPF a mai cumpărat de la fondul Europa Capital un teren în Vitan, în completarea proiectului Vitan Residence.

EXCLUSIV SURPRIZĂ Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SURPRIZĂ Hagag anulează brusc achiziția celebrului hotel Rex din Mamaia

După ruperea parteneriatului cu Europa Capital, RPF Development a continuat să dezvolte proiecte rezidențiale pe cont propriu.

În 2019 fondul de investiții Europa Capital a început să își vândă din proprietățile acumulate în România, într-un proces de lichidare a activității locale.

The Rockefeller Group a fost fondat în 1928 de John D. Rockefeller Jr., fiul lui John Rockefeller - fondatorul Standard Oil. În 1989, corporația japoneza Mitsubishi Estate a devenit acționarul majoritar al companiei. În octombrie 2010, Rockefeller Group International a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al Europa Capital.

De la lansarea sa, în 1995, Europa Capital a inițiat zece fonduri imobiliare și a realizat peste 150 de tranzacții  care totalizează peste 12,5 miliarde de euro în 21 de țări europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
rpf development
flaros
rockefeller