EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu, unul dintre cei mai bogați și discreți români, transformă în apartamente clădirea de birouri începută în locul Cinema Grivița și își oprește extinderea. Motivul: COVID-19. O nouă tendință pe piață

EXCLUSIV FOTO Dorin Mateiu, unul dintre cei mai bogați și discreți români, transformă în apartamente clădirea de birouri începută în locul Cinema Grivița și își oprește extinderea. Motivul: COVID-19. O nouă tendință pe piață
scris 16 nov 2020

Omul de afaceri Dorin Mateiu (53 de ani), unul dintre cei mai bogați și discreți români, care în toamna anului 2017 a vândut producătorii de mezeluri Elit și Vericom gigantului american Smithfield Foods, a decis să transforme în apartamente clădirea de birouri pe care a început să o construiască în locul fostului Cinema Grivița din zona bucureșteană Basarab, din cauza pandemiei care a dus la scăderea cererii pentru spații dedicate firmelor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Este o tendință care începe să se manifeste pe piața imobiliară, în actualul context.

Mateiu a cumpărat fostul cinematograf Grivița de la investitorii greci Ioannis Katochianos și Nikolaos Koliopoulos și a demolat fosta structură în toamna anului trecut. În loc a început să construiască o clădire de birouri cu patru etaje în subteran, pentru parcare, și 8 etaje supraterane. Acum, însă,, investitorul a decis transformarea imobilului în bloc cu apartamente.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Pandemia este singurul motiv pentru care transformăm clădirea din birouri în apartamente. Cererea pentru spații de birouri a scăzut. Nu vreau să îmi asum un risc mai mare prin închiriere. În condiții normale de piață, birourile s-ar fi închiriat, pentru că imobilul este bine poziționat, lângă metrou. Construcția continuă pe aceeași structură și vor rezulta circa 80 de apartamente“, a declarat, pentru Profit.ro, Dorin Mateiu.

Pandemia l-a determinat să își oprească și extinderea pe piața imobiliară, începută în 2017, după ce și-a vândut afacerile cu mezeluri Elit și Vericom către Smithfield.

„Momentan, iau o pauză de la alte investiții imobiliare, pentru că nu știi ce se întâmplă pe viitor. Nesiguranța e mai gravă decât traversarea unei perioade cu probleme“, spune Mateiu.


Decizia omului de afaceri nu este singulară pe piața imobiliară locală. One United a anunțat, recent, transformarea în spații de locuit a unui imobil din cadrul One Verdi Park, proiectat inițial ca birouri, după ce hotărâse, în prealabil, să transforme un hotel în apartamente în cadrul proiectului One Floreasca Towers din București.

Și omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spații de birouri, a anunțat că intenționează să amenajeze spații de locuit pe 30% din suprafața uneia dintre clădirile de birouri din cadrul Novo Park din Pipera, proiect inițiat în urmă cu 3 ani și fără legătură cu pandemia, după cum a transmis acesta Profit.ro.

În aceeași notă, omul de afaceri irakian Tomah Kahled, proprietarul complexului comercial Sir din București, a decis să transforme în apartamente de închiriat cele 5 etaje cu spații de birouri ale proiectului Fundeni Tower, finalizat în 2018 vizavi de Spitalul Fundeni, după ce a constatat că nu are cerere în zonă.

EXCLUSIV SIF Banat - Crișana a început să primească oferte de proiectare pentru platforma IMGB. Planul pentru fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă. Drăgoi: Vrem să începem să dezvoltăm cât mai rapid posibil CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Banat - Crișana a început să primească oferte de proiectare pentru platforma IMGB. Planul pentru fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă. Drăgoi: Vrem să începem să dezvoltăm cât mai rapid posibil

Istoria Cinema Grivița

Până în anul 2008, sălile și grădinile de spectacol cinematografic, precum și terenurile aferente acestora, se aflau în proprietatea privată a statului sub administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „România-Film” (RADEF). Acestea au fost trecute din proprietatea privată a statului în domeniul public al primăriilor.

Deși cinematograful Grivița trebuia să fie transferat către Sectorul 1 și administrat de Consiliul Local Sector 1, în baza unui protocol, RADEF a vândut cinematograful firmei Panrom în 11 decembrie 2009. Panrom este controlată de investitorii greci Ioannis Katochianos și Niokolaos Koliopoulos, care au vândut clădirea mai departe lui Dorin Mateiu.

Cinema Grivita by Alexandru Urzica on Scribd


 

Extindere pe imobiliare

Dorin Mateiu a intrat mai puternic pe piața imobiliară bucureșteană după exitul din afacerea sa de bază. Anul trecut, omul de afaceri a cumpărat clădirea de birouri în care funcționează sediul central al First Bank din Piața Victoriei și deține ansamblul de lux Rahmaninov Residence din zona Lacului Floreasca – dezvoltat de controversatul om de afaceri Gheorghe Stelian și de fostul tenisman Dinu Pescariu.

Tot anul trecut, Mateiu, în parteneriat cu Voicu Vușcan – fost director general al Elit Cugir, a început construcția unui ansamblu rezidențial cu circa 200 de apartamente pe malul lacului Grivița din București, însă șantierul a fost blocat de un proces intentat de o asociație civică.

În județul Alba, unde s-a născut Mateiu, acesta mai deține și centrul comercial Alba Mall, tot alături de Voicu Vușcan, care s-a situat anul trecut pe locul 57 într-un top al tuturor mallurilor funcționale din România, realizat doar de Profit.ro, cu afaceri de 2,5 milioane de euro și un profit de circa 900.000 de euro.

EXCLUSIV Acționarii Diasfin pregătesc un proiect rezidențial cu sute de apartamente în locul fabricii de scule din Obor. Urmăresc o asociere pentru dezvoltare sau vânzarea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii Diasfin pregătesc un proiect rezidențial cu sute de apartamente în locul fabricii de scule din Obor. Urmăresc o asociere pentru dezvoltare sau vânzarea

Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a explodat în luna octombrie, cu o creștere de peste 43% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 83.000 de tranzacții, un record al ultimilor trei ani, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a patra lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce și în iunie s-a înregistrat un salt surprinzător de 16,4%.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dorin mateiu
cinema grivita
elit cugir
smithfield