Producătorul român de medicamente Biofarm, controlat de SIF Muntenia, vrea să demoleze fosta fabrică Industria Chimico-Farmaceutică nr. 2 din apropierea spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu, București, cu scopul valorificării terenului prin vânzare sau dezvoltare imobiliară, potrivit unor surse apropiate companiei. Clădirea Biofarm ce urmează a fi demolată
Fosta platformă de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara 40-42 este de mult timp abandonată și considerată de Biofarm drept investiție imobiliară. Valoarea de înregistrare în contabilitate a terenului este 11,3 milioane lei.
Luna trecută, producătorul a obținut un certificat de urbanism necesar desființării construcțiilor existente și construirii unui imobil cu funcțiune mixtă cu două subsoluri, demisol, parter și opt etaje.
Producătorul de medicamente promovează acum un Plan Urbanistic de Detaliu pentru terenul în suprafață de circa 2.600 de metri pătrați din centrul Bucureștiului, iar după obținerea parametrilor urbanistici va decide dacă își asumă riscul unei dezvoltări imobiliare sau va vinde lotul, au declarat, pentru Profit.ro, surse apropiate companiei.
Varianta cea mai probabilă de dezvoltare ar fi a unei clădiri de birouri, datorită specificului zonei. Proprietatea este delimitată pe latura sudică de clădirea de birouri HQ Victoriei, construită în 2009 de antreprenorul Ionuț Dumitrescu. Imobilul, în suprafață de 9.000 metri pătrați, a fost vândut, în 2012, fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro. La 100 de metri distanță se află și turnul de birouri Crystal Tower, sediul central al ING Bank, vândut în 2018 de omul de afaceri Michael Stanciu miliardarului ceh Petr Kellner pentru circa 40 milioane de euro.
Sursele Profit.ro mai spun că Biofarm nu se grăbește să ia o decizie și așteaptă ca piața rezidențială și cea de birouri să se rearanjeze după criza cauzată de virusul COVID-19.
Epidemia de coronavirus pune o presiune tot mai mare pe lichiditățile jucătorilor din piața imobiliară, motiv pentru care brokerii previzionează o perioadă în care tranzacțiile cu proprietăți comerciale să fie amânate cel puțin câteva luni, dacă nu chiar anulate în totalitate.
Sensibilitatea tranzacțiilor poate fi definită cel mai bine de exemplul NEPI Rockcastle – AFI Europe, prezentat în premieră de Profit.ro. Tranzacția dintre cele două companii a fost anulată chiar spre final din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.
Biofarm a raportat anul trecut un profit de 50,8 milioane lei, în creștere cu 32%, de la 38,42 milioane lei în 2018, potrivit rezultatelor trasmise Bursei de Valori București, unde sunt listate acțiunile companiei. În aceeași perioadă, veniturile din vânzări au crescut cu 10%, la 202,79 milioane lei, de la 184,38 milioane lei.
Biofarm a ocupat locul cinci într-un top al celor mai mari producători de medicamente din România, după cifra de afaceri din 2018, realizat de KeysFin. În fața sa se plasează companiile Terapia, Zentiva, Antibiotice și Sandoz.
Biofarm și-a planificat pentru acest an creșterea cotei de piață și va continua investițiile în dezvoltarea capacităților de producție, a declarat directorul general al companiei, Cătălin Vicol. Potrivit acestuia, provocările acestui an sunt potențiala majorare a prețurilor la materii prime și insuficiența forței de muncă calificată în industria farma.
SIF Muntenia deține pachetul majoritar de acțiuni în cadrul Biofarm, iar SIF Banat-Crișana deține 36,7%, potrivit datelor comunicate la Bursa de Valori București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum