EXCLUSIV Fostul ministru Radu Berceanu intră în afacerea unuia dintre cei mai mari fermieri din Oltenia. A fost semnată singura tranzacție majoră cu teren agricol a acestui an. Topul celor mai mari afaceri

EXCLUSIV Fostul ministru Radu Berceanu intră în afacerea unuia dintre cei mai mari fermieri din Oltenia. A fost semnată singura tranzacție majoră cu teren agricol a acestui an. Topul celor mai mari afaceri

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 15 iun 2021

Compania Agroexpert Industry, unul dintre cei mai mari fermieri din Oltenia, cumpără 40 de hectare de teren agricol lângă Dunăre, în localitatea doljeană Catane, de la familia Mircea Gabriel Victor Oprescu și Nuți Daniela Oprescu, la un preț de 5.500 de euro pe hectar, relevă documente analizate de Profit.ro. Este singura tranzacție majoră cu teren agricol inițiată până acum în acest an.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Agroexpert Industry a primit deja avizul final al Ministerului Agriculturii pentru a realiza tranzacția, în calitate de preemptor de rang II. Prețul de vânzare a fost stabilit la 1,08 milioane lei, echivalentul a 220.000 de euro. Este singura tranzacție majoră realizată în acest an, în condițiile în care Ministerul Agriculturii are obligația de a aviza toate tranzacțiile cu terenuri agricole ce depășesc 30 de hectare. Spre comparație, în prima jumătate din 2020 au fost înregistrate 5 astfel de tranzacții, chiar și în contextul restricțiilor impuse de pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Oferta de vânzare a fost depusă de Marian-Ruslan Oprescu în numele soților Mircea Gabriel Victor Oprescu și Nuți Daniela Oprescu, în cazul cărora presa a scris, în repetate rânduri, că ar exista legături cu Sorin Oprescu, fostul primar general al Bucureștiului.

Agroexpert Industry l-a atras ca asociat pe Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor și senator până în 2012, ca și ministru al Industriilor și Comerțului în Guvernul Radu Vasile, respectiv Guvernul Mugur Isărescu, care a preluat o treime din firmă, potrivit termene.ro. El l-a înlocuit pe George Bodârcea, care și-a făcut exitul. Berceanu împarte acum afacerea cu Bogdan Alexandru Doicescu, fiul lui Raul Doicescu – fondatorul Bog’Art – unul dintre cei mai mari constructori din România, și cu Radu Mircea Sache, cel care și conduce firma, fiecare cu dețineri de câte 33%.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Contactat de Profit.ro, Bogdan Doicescu nu a dorit să comenteze tranzacția, spunând că nu este implicat în managementul Agroexpert Industry, iar Radu Berceanu, Radu Sache și Marian-Ruslan Oprescu nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Profit.ro a relatat anterior că fostul ministru Radu Berceanu are diferite afaceri, la finele anului 2015 modernizând hotelul Jiul din Craiova și transformându-l în Ramada Plaza. El conduce și fabrica de mase plastice AVI Craiova.

Agroexpert Industry are în exploatație o suprafață de circa 5.000 hectare de teren agricol în județul Dolj, de pe urma căreia obține o subvenție de peste 1,6 milioane lei, potrivit celor mai recente date făcute public de APIA Dolj. Cu această suprafață, compania este al treilea cel mai mare fermier din Oltenia. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro și un profit net de 1,1 milioane euro, fiind cele mai bune rezultate de la înființarea companiei în 2012.

Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ CITEȘTE ȘI Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ

Prețul de vânzare agreat de familia Oprescu, de 5.500 de euro pe hectar, este sub prețul mediu, de circa 6.600 de euro pe hectar, înregistrat anul trecut la tranzacțiile cu suprafețe de peste 30 de hectare, potrivit datelor centralizate de Profit.ro.

Ministerul Agriculturii și-a dat avizul final pentru 10 tranzacții cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare realizate în 2020. Acestea cumulează o suprafață totală de circa 460 de hectare, iar prețul cumulat de tranzacționare a fost de 3,1 milioane de euro.

Topul celor mai mari tranzacții de anul trecut este condus de investitoarea germană Maria Doris Schlereth, care a cumpărat de la familia Robescu peste 108 hectare de teren în comuna Jebel din județul Timiș la un preț de circa 928.000 de euro. Spre comparație, cel mai scump și cel mai mare teren tranzacționat în 2019, format din nouă parcele în suprafață totală de 414 hectare, a fost cumpărat cu un preț de 16,2 milioane lei, echivalentul a 3,4 milioane de euro euro. Terenul este situat în comuna Ciacova din județul Timiș și a fost cumpărat de firma agricultorului Corvin Petru Mateiu de la investitorul australian Samir Abboud.

Totuși, cel mai scump hectar de teren vândut în 2020 a fost în județul Iași, în localitatea Plugari. În luna mai 2020, familia Alexandru-Tudor și Camelia Bernic a încasat aproape 10.000 de euro pe hectar de la Ilie Airinei pentru 34 de hectare de pământ.


Tranzacții mai multe

Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole a crescut cu 8% în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În această perioadă s-au tranzacționat la nivel național peste 37.000 de loturi de teren agricol. În luna ianuarie s-au vândut cele mai multe, respectiv 8.595 de terenuri, urmată de luna martie, cu 8.563 de loturi, și luna aprilie, cu peste 7.900 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Fostul fotbalist Ilie Dumitrescu pregătește un aparthotel peste drum de mall-ul Băneasa, cu aproape 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Fostul fotbalist Ilie Dumitrescu pregătește un aparthotel peste drum de mall-ul Băneasa, cu aproape 1 milion de euro

Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Arad, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 2.500 de tranzacții de vânzare-cumpărare în primele 5 luni din 2021, echivalentul a 6,6% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor ANCPI analizate de Profit.ro. Luna în care arădenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost februarie, când s-au tranzacționat 742 de loturi.

Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în primele 5 luni ale anului este completat pe locul doi de Galați, cu circa 2.000 tranzacții, Bihor, cu un număr de circa 1.990 de contracte, Buzău, cu un volum de 1.870, și Timiș, cu peste 1.600 de tranzacții. Practic, primele cinci județe din top acoperă puțin peste un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în primele 5 luni din 2021 la nivel național.

La coada clasamentului se plasează Covasna, Sălaj, Bistrița Năsăud, Maramureș și Vâlcea, județe în care s-au vândut sub 400 de terenuri agricole în perioada analizată.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
radu berceanu
agroexpert industry
sorin oprescu