Fondul ungar de investiții Adventum, unul dintre cei mai activi cumpărători de clădiri de birouri din București, se arată interesat de extinderea în România pe sectorul de retail susținut de comerțul alimentar, nișă care și-a arătat rezistența în fața turbulențelor economice, potrivit informațiilor transmise Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
„În primul rând, ne uităm în continuare activ la piața de birouri din București, în special la proprietăți eficiente energetic și bine închiriate. Cu toate acestea, suntem destul de selectivi în privința amplasamentului și a prețului și ne concentrăm, de asemenea, pe active mari. Pe de altă parte, suntem unul dintre cei mai puternici jucători pe segmentul de retail ancorat alimentar din Europa Centrală și de Est și s-ar putea să ne extindem și în România, deoarece considerăm că acest segment este unul dintre cele mai bune în privința rentabilității capitalului ajustat la risc și a rezilienței la recesiunile economice“, a declarat, pentru Profit.ro, Kristóf Bárány, partener fondator al Adventum Group, în primul său interviu acordat presei din România.
Dacă ținta pe sectorul birourilor este Bucureștiul, interesul companiei pentru retail se manifestă în întreaga Românie.
Grupul Adventum, deținut integral de echipa de management condusă de Kristóf Bárány, a intrat pe piața imobiliară românească în 2021 prin achiziția de la Atenor a complexului Hermes Business Campus din nordul Bucureștiului, în cea mai mare tranzacție imobiliară semnată în acel an, cu o valoare de peste 150 de milioane de euro.
La începutul acestui an, investitorul a agreat tot cu grupul belgian Atenor și o promisiune de vânzare-cumpărare a complexului de birouri @expo, tot din București, o tranzacție ce poate fi evaluată la circa 120 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Aceasta este cea mai mare tranzacție imobiliară anunțată deocamdată pentru acest an.
Interesant este faptul că tot un grup ungar, Indotek, este pe poziția de realiza și a doua cea mai mare tranzacție a anului, prin achiziția complexului de retail Expo Market Doraly din Afumați.
„Adventum are mai multe tranzacții în lucru, dar închiderea lor este încă departe. Cu toate acestea, analizăm în mod activ ofertele de achiziții pe care le primim continuu. Încheierea continuă de tranzacții este una dintre pietrele de temelie ale strategiei de investiții a Adventum și sperăm să încheiem tranzacții în Polonia, Ungaria și, de asemenea, în România în acest an“, adaugă Bárány.
În iunie 2022, unul dintre fondurile Adventum a achiziționat 18 parcuri de retail susținute de hipermarketuri Tesco în Cehia și Ungaria, într-o tranzacție de 280 de milioane de euro, susținută printr-o infuzie de capital și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și considerată tranzacția anului în Ungaria.
După această achiziție, Adventum a început demersurile pentru o Ofertă Publică Inițială (IPO) a companiei care deține aceste proprietăți de retail pe Bursa de la Budapesta, care se va derula în acest an. Acesta urmează să fie primul IPO denominat în euro din istoria Bursei din Budapesta.
Kristóf Bárány spune că acesta va constitui o oportunitate pentru investitorii de retail, în contextul în care majoritatea banilor atrași de Adventum provin de la investitori instituționali (fonduri de pensii, companii de asigurări și administratori de active).
Valoarea portofoliului gestionat de Adventum a depășit un miliard de euro și constă, în principal, din active de birouri și retail localizate în Ungaria, Polonia, Cehia și România.
„Preferăm clase de active care sunt mai puțin căutate de investitori. În consecință, strategia noastră se modifică odată cu piața și urmărim în mod activ evoluțiile de pe piețele financiare. Cu toate acestea, mai avem fonduri disponibile și plănuim să investim și în următorii ani. Investim doar dacă vedem oportunități active și, ca investitor de tip contrarian (care merge împotriva tendințelor pieței, n.red.), vedem unele oportunități chiar acum în Europa Centrală și de Est și în România“, conchide Kristóf Bárány.
Managerul are o experiență de peste 15 ani pe piața imobiliară și cea de venture capital. Anul trecut a fost inclus, pentru a doua oară, în top 50 jucători imobiliar din Ungaria de către publicația portfolio.hu.
Echipa managerială a grupului Adventum a executat, până acum, investiții în valoare de peste 2 miliarde de euro în regiunea Europei Centrale și de Est.
Adventum face parte dintr-o listă tot mai lungă de investitori cu capital ungar intrați pe piața imobiliară românească în ultimii ani. Este vorba despre Indotek, compania lui Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, care deține mallul Promenada Târgu Mureș și două clădiri de birouri, recent cumpărate, în București; despre Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara lui 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC. Totodată, Kesz Group, una dintre cele mai importante companii de construcții din Ungaria, a intrat pe piața rezidențială din România în 2021. Lor li se adaugă și Cordia, parte a grupului Futureal, deținut de antreprenorii maghiari Péter și Gábor Futó, tată și fiu, care a revenit puternic pe piața imobiliară din România, după o perioadă de pauză. Nu în ultimul rând, grupul Biggeorge, controlat de milionarul Tibor Nagygyörgy, și-a anunțat interesul de a intra pe piața imobiliară românească prin achiziții de spații de depozitare și clădiri de birouri.
Expansiunea acestora în România apare pe fondul unui surplus de capital în Ungaria și al unei piețe maghiare reduse ca mărime.
Investitorii ungari au avut 4% din volumul record de tranzacții imobiliare cu proprietăți comerciale de 1,25 de miliarde de euro înregistrat în 2022, potrivit calculelor companiei de consultanță imobiliară CBRE România.