EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei: Tranzacție cu britanici intrați pe piața locală după o tatonare de 2 ani. "Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje!"

EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei: Tranzacție cu britanici intrați pe piața locală după o tatonare de 2 ani. "Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje!"
scris 24 aug 2022

First Property Group, fond britanic de investiții și gestionare a activelor imobiliare, listat pe piața principală a bursei de la Londra, a început procedura de exit din România, vânzând și ultimul depozit pe care îl mai deținea pe piața locală, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În urmă cu două luni, Profit.ro a anunțat că First Property Group își pregătește ieșirea din România, pe motiv că veniturile obținute din proprietățile deținute pe piața locală sunt mult prea mici, comparativ cu veniturile generate de cele din Polonia. 

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, Centrul Logistic din localitatea Tureni, județul Cluj, a fost vândut, pentru 3,6 milioane de euro, către producătorul britanic de componente pentru industria auto, aerospațială și industrială Teconnex, parte a grupului Hexadex, care era chiriaș.

Compania a mai avut un depozit la Ploiești, pe care l-a vândut în 2017 către Aquila Part Prod, parte a grupului Aquila, dezvoltat de antreprenorii prahoveni Alin Adrian Dociu și Constantin Catalin Vasile, cu aproximativ 3,2 milioane de euro.

Grupul mai deține pe piața locală, în capitală, o clădire de birouri de 3.000 de metri pătrați, pe strada Doctor Felix 87, în zona Pieței Victoria, și centrul de afaceri Maestro Business Center din Cluj-Napoca, achiziționat în 2018.

Impact Developer & Contractor închide o tranzacție-fulger. Compania a vândut o treime din acțiunile țintite în operațiunea de majorare a capitalului social CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor închide o tranzacție-fulger. Compania a vândut o treime din acțiunile țintite în operațiunea de majorare a capitalului social

Întrebat de Profit.ro dacă și cele două clădiri de birouri pe care First Property Grup le mai deține în România vor fi vândute până la finalul anului, așa cum declara anterior, Ben Habib, CEO-ul grupului, spune că este ,,puțin probabil” și că mai degrabă pe parcursul anului viitor vor fi finalizate acele tranzacții.

„Avem destul de mulți potențiali cumpărători pentru toate 3 proprietățile. Vrem să le vindem și să ne concentrăm pe Polonia, unde avem un portofoliu mult mai mare și este și o piață mult mai mare decât România. Avem deal-uri bune pe masă deja. Prima proprietate vândută cred că va fi depozitul. Toate cele trei proprietăți estimăm că vor fi vândute cu circa 20 de milioane de euro”, spunea anterior Ben Habib, pentru Profit.ro.

Motivele pentru care First Property își face exitul din România, după 15 ani de activitate, sunt lipsa proprietăților imobiliare pe segmentul de birouri și retail, în special în alte regiuni decât Bucureștiul, și volumul mic de tranzacții, comparat cu Polonia și Marea Britanie, unde grupul mai deține active.

„Pur și simplu nu am putut să ne scalăm activitatea în România. Nu am găsit proprietăți pe care să le cumpărăm. O companie ca a noastră trebuie să scaleze, iar noi nu am putut. Piața este prea mică, de aceea nu am reușit. Volumul de tranzacții în România este la circa 1 miliard de euro anual, ceea ce nu este suficient pentru a găsi deal-urile pe care ni le doream și care să se potrivească strategiei noastre de business.

Volumul de tranzacții în România este la circa 1 miliard de euro anual, ceea ce nu este suficient pentru a găsi deal-urile pe care ni le doream și care să se potrivească strategiei noastre de business.

Și așa am ajuns să vindem majoritatea proprietăților noastre, iar acum mai avem doar 3 rămase. Comparativ cu Polonia, acolo volumul tranzacțiilor se ridică la 7 miliarde de euro anual, iar în Marea Britanie ajunge la 100 de miliarde de euro anual”, declara Ben Habib, pentru Profit.ro.

CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă

"Am făcut o grămadă de bani, dar n-am putut scala. Piața este prea mică. Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje, e benefică până la un anumit nivel!", mai transmitea CEO-ul First Property Group, într-o discuție cu Profit.ro.

First Property Group deține și administrează proprietăți în Marea Britanie (53), Polonia (19) și România (3), în total 75 de active imobiliare în valoare de 663 milioane de euro. În ceea ce privește divizia de asset management, First Property Group gestionează activele a 13 fonduri din cele trei țări în care este prezent, iar în 10 dintre ele deține și participații.

Anul trecut, First Property Group a vândut și ultimul spațiu comercial pe care îl mai deținea, cu 1,25 milioane de euro, după ce, în 2016, achiziționase alături de mai mulți investitori spațiile în care funcționau 9 supermarketuri Lidl în România, pentru 10,5 milioane de euro. Firma prin care fondul de investiții gestiona aceste spații comerciale, Fprop Rom Supermarkets SRL, a fost radiată tot în 2021.

WDP, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a achiziționat Arad Business Park CITEȘTE ȘI WDP, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a achiziționat Arad Business Park

Producătorul britanic de componente pentru industria auto, aerospațială și industrială Teconnex, parte a grupului Hexadex, a semnat în 2018, după o tatonare de 2 ani, actele pentru înființarea unei firme în România, în județul Cluj, după ce tot în primăvara acelui an a închiriat un depozit de 8.575 metri pătrați la Tureni, în complexul logistic dezvoltat de fondul britanic de investiții First Property Group. Mureșul s-a luptat pentru acea investiție, anunța atunci Profit.ro.

Teconnex a fost înființată în 1997, prin fuziunea companiilor Smith & Johnson și Connectors, și are fabrici în Yorkshire (Marea Britanie) și Kunshan (China), atingând anual venituri de peste 10 milioane dolari cu aproximativ 100 de angajați.

Compania concurează pe piață cu Timken, Schaeffler, Norma Group, Voss.

viewscnt
Afla mai multe despre
teconnex
first property group
maestro business center
ben habib