EXCLUSIV Fondatorii brandurilor Exotique și Musette au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către grupul IKEA

EXCLUSIV Fondatorii brandurilor Exotique și Musette au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către grupul IKEA
scris 19 aug 2019

Antreprenorii Pușa și Andrew Hack, care dețin brandul de mobilă Exotique, și familia Bâtlan, proprietară a brandului de încălțăminte Musette, au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică de încălțăminte Dâmbovița din București către compania Vastint România, parte a grupului suedez IKEA, la un preț de circa 12 milioane de euro. Pe acest teren ar putea fi construite blocuri cu apartamente.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Terenul fostei fabrici Dâmbovița de pe Splaiul Unirii, fondată de industriașul Nicola Prodanof, a fost cumpărat treptat de Pușa și Andrew Hack, în parteneriat cu Cristina, Roberto și Alin Bâtlan. În ultimii doi ani, Cristina Bâtlan a anunțat că va construi pe terenul de aproape trei hectare un proiect rezidențial cu mii de apartamente.

Planurile s-au schimbat și o parte din acest teren a fost scos la vânzare, printre pretendenți numărându-se și suedezii de la Skanska. Luna trecută, terenul de 9.081 de metri pătrați, format din șase loturi cu construcții, a fost avizat spre vânzare către Vastint România, în baza unei promisiuni de vânzare-cumpărare din iunie 2019. Brațul imobiliar al grupului IKEA dezvoltă în apropiere proiectul mixt Timpuri Noi Square. 

„Nu are nicio legătură cu afacerea Musette, ca funcționalitate. A fost un teren liber“, a declarat, pentru Profit.ro, Cristina Bâtlan, unul dintre fondatorii brandului Musette.

Urmărește-ne și pe Google News

Proprietarii terenului au aprobat un preț de vânzare de circa 12 milioane de euro, plus TVA, echivalentul a 1.300 de euro/metru pătrat de teren, potrivit informațiilor Profit.ro.

Pe acest teren a fost aprobat în 2014 un Plan Urbanistic Zonal care permite construcția de blocuri cu 13 până la 18 etaje, cu o înălțime maximă de 43 de metri. Procentul de Ocupare al Terenului acceptat este de 60%, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului este de 2,5.

Imperiu în România

Suedezii au investit peste 300 milioane euro în România în cei opt ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția în vara lui 2015 a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane euro. IKEA a realizat tranzacția prin intermediul IRI Investment, societate care gestionează afacerile din domeniul forestier ale grupului. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV One United cumpără de la Vasile Petrescu, fost acționar al MindBank, un teren într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului. Plata se face în apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United cumpără de la Vasile Petrescu, fost acționar al MindBank, un teren într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului. Plata se face în apartamente

Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. Vastint România este deținută de Vastint Holding. La rândul său, Vastint Holding este deținută de Interogo Holding, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad a recunoscut pentru o publicație elvețiană că familia sa deține Interogo Foundation.

În 2010, divizia imobiliară a grupului a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din București, pentru care a plătit 34,6 milioane euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

Grupul IKEA este controlat de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului trecut la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la un miliarde dolari, fiecare, în revista Forbes.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
vastint
exotique
musette
dambovita