Adriean Videanu (61 de ani), fost primar general al Bucureștiului și ministru al Economiei, și soția sa, Miorița Videanu (60 de ani), pregătesc terenul pentru o fabrică de reciclare a deșeurilor rezultate din carierele de piatră naturală exploatate pe platforma Marmosim din Simeria, aflată în proprietatea familiei, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Jucători relevanți vor discuta principalele probleme din domeniu la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a - DETALII AICI
În acest sens, comerciantul de materiale de construcții Adam Stone, controlat de Miorița Videanu, a închiriat de la Marmosim un teren cu o suprafață de circa 11.600 de metri pătrați, parte a platformei industriale de 5,1 hectare pe care funcționează fabrica din Simeria, cu scopul construcției unei noi unități de producție, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI FOTO Ana Hotels a lui Copos devine prosumator de energie Adam Stone și-a deschis un punct de lucru pe platforma Marmosim și și-a adăugat noi obiecte de activitate printre care extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, fabricarea anvelopelor și a produselor din cauciuc, fabricarea tuburilor și profilelor din plastic sau fabricarea de produse ceramice.
„Vom recicla deșeurile din carieră. Proiectul este încă la nivel de cercetare industrială. Probabil vom termina testele în septembrie sau octombrie“, a declarat, pentru Profit.ro, Adriean Videanu.
Andrei Videanu, fiul fostului primar general al Capitalei, este implicat în acționariatul Rom Waste Solutions, una dintre cele mai importante companii din domeniul managementului deșeurilor municipale și reciclării din România. Fabrica de sortare și tratare a deșeurilor din Dragomirești-Vale este controlată de fondul de investiții Axxess Capital.
Fabrica de reciclare a deșeurilor de lângă București are o capacitate de sortare și tratare de 1.000 de tone de deșeuri pe zi. Până acum, aici au fost reciclate peste 100.000 de tone de deșeuri. Investițiile în sistemele automatizate de sortare și tratare a deșeurilor s-au ridicat la 15 milioane de euro pentru fabrica din Dragomirești. Fabrica a generat în 2022 o cifră de afaceri de 13,3 milioane de euro și un profit de 1,5 milioane euro cu 250 de angajați.
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) s-a propus finanțarea a 26 de fabrici de reciclare cu o sumă de 220 de milioane de euro. Vor fi finanțate proiecte într-un interval cuprins între 500.000 de euro și 8,4 milioane de euro. Înscrierile în programul „Fabrici de reciclare“ se vor realiza în perioada 14 iunie – 13 septembrie 2024, după ce au fost câteva amânări.
Adam Stone este cea mai profitabilă afacere a familiei Videanu. Compania a raportat pentru 2022 un profit de 2,7 milioane euro la o cifră de afaceri de 10,5 milioane euro cu doar 8 angajați.
De cealaltă parte, Marmosim, parte a grupului Theda Mar, deținut de familia Videanu, a avut în ultimii ani o cifră de afaceri constantă în jurul valorii de 7,9 milioane euro, iar în 2022 a raportat un profit de 330.000 de euro cu 160 de angajați.
Societatea Theda Mar a avut afaceri de 8 milioane de euro, o pierdere de 2 milioane de euro și 54 de angajați în 2022, potrivit datelor comunicate Ministerului Finanțelor Publice.
Marmosim deține licențe de exploatare pentru 6 dintre cele mai importante cariere din domeniul extracției rocilor naturale din țară. O carieră de marmură, două cariere de calcare, două cariere de travertine și o carieră de andezit. Cel mai important material din portofoliul Marmosim este marmura de Rușchița, județul Caraș-Severin, carieră cu o capacitate de extracție de peste 15.000 metri cubi pe an.
Din cariera de calcar Podeni, județul Cluj, s-au dus materiale utilizate la construcții precum Palatul Parlamentului, Palatul Telefoanelor și Iulius Mall Timișoara. Acestora li se adaugă carierele din județul Hunedoara: cariera de andezit Pietroasa, cariera de travertin Cărpiniș, cariera de diabaz și gabbro Valea Almășelului - Zam și cariera de travertin Geoagiu, care este pusă în conservare.
Anul trecut, familia Videanu a încasat de la One United Properties 20 de milioane de euro pe terenul fostei platforme industriale Titan Mar din zona Progresului din București și urmează să mai primească apartamente și spații comerciale în valoare de 15 milioane de euro din viitoarea dezvoltare imobiliare ce va fi realizată de One United.
Terenul tranzacționat, cu o suprafață de circa 4,4 hectare, a fost ocupat până în 2007 de fabrica Titan Mar, care s-a mutat în acel an în comuna Chiajna. Tot în 2007, terenul a fost scos la vânzare cu peste 100 de milioane de euro, însă fără a găsi cumpărător.
În locul fostei fabrici se va dezvolta One Cotroceni Towers, care va cuprinde 1.296 de unități rezidențiale dispuse în cinci turnuri și care are o valoare brută de dezvoltare estimată la 400 de milioane de euro. Două turnuri vor avea 33 de etaje, devenind astfel cea mai înaltă dezvoltare rezidențială din București și din regiune. Alte două turnuri vor avea 23 de etaje, în timp ce o clădire va avea 16 etaje.
Tranzacția dintre familia Videanu și One United nu este prima afacere realizată împreună. Piatra naturală a Marmosim a fost folosită la proiectele rezidențiale One Herăstrău și One Rahmaninov, din portofoliul dezvoltatorului imobiliar.