Familia marelui industriaș cipriot Stelios Joannou, unul dintre fondatorii gigantului din construcții J&P, se pregătește pentru dezvoltarea primului său proiect imobiliar din România, un turn cu 77 de apartamente cu vedere către Palatul Parlamentului, după ce a acumulat o serie de terenuri înainte de criza financiară din 2008, potrivit informațiilor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Anul trecut, urmașii lui Stelios Joannou și George Paraskevaides, cei doi industriași ciprioți care au fondat grupul J&P – unul dintre cei mai mari constructori din Cipru, Grecia și țările din Golf - și-au separat activitățile, după ce cea mai mare companie din grup a fost declarată falimentară. Familia Joannou a rămas principalul acționar al J&P AVAX, care deține o serie de firme și în România.
Recent, o firmă românească din care J&P AVAX deține jumătate, Athienitis Georgios - unul dintre proprietarii lanțului de chioșcuri de ziare Octagon, cu amplasamente precum Gara de Nord și magazinele Metro – deține 30% și Nicoleta Luminița Ancuța deține 20% și-a reînnoit autorizația de construire pentru un proiect rezidențial inițiat înainte de criza din 2008.
Cei trei investitori dețin în apropierea hotelului JW Marriott un teren în suprafață de 1.176 de metri pătrați pe care au planificată construcția unui bloc cu patru etaje lipit de un turn cu 16 etaje, înalt de 54,5 metri, care vor cuprinde 77 de apartamente, un spațiu comercial la parter, 99 de locuri de parcare în cele trei niveluri de subsol și 32 de spații de depozitare, potrivit informațiilor Profit.ro.
Terenul a mai trecut printr-un proces de autorizare și a fost și scos la vânzare cu prețuri cuprinse între 1,6 milioane de euro și 2,5 milioane de euro. Proprietarii erau dispuși să accepte și o asociere cu un avans de 50% și restul plății în apartamente la recepția imobilului, însă nu s-a concluzionat nicio tranzacție. După mai bine de un deceniu de așteptare, investitorii au reautorizat proiectul în vederea construcției.
Compania J&P este prezentă pe piața românească din 2005. De atunci, a renovat clădirea în care funcționează Ambasada Greciei în România și a cumpărat o serie de terenuri pentru proiecte rezidențiale, aflate acum în conservare. Investitorul mai deține direct încă două terenuri mari. Unul, în suprafață de circa 10 hectare, cumpărat în ianuarie 2006 în Bolintin Deal cu 2,5 milioane de euro, proprietate evaluată anul trecut la 2,1 milioane euro, și altul de 4 hectare în Clinceni, destinat unui ansamblu de case cu două etaje.
Constructorul și dezvoltatorul cipriot mai deținea un teren de circa 7.000 de metri pătrați în centrul Bucureștiului, însă acesta a fost vândut către London Partners, care a construit pe el ansamblul rezidențial Soho Unirii cu 236 de apartamente, potrivit informațiilor Profit.ro.
Grupul J&P AVAX are o cifră de afaceri anuală de aproape 600 de milioane de euro, din care o treime este generată de activitățile internaționale, iar restul de proiectele din Grecia. Unul dintre cele mai importante proiecte la care lucrează acum compania, parte a unui consorțiu, este City of Dreams Mediterranean, o stațiune cu cazinouri cu un buget de dezvoltare de 270 milioane de euro.
Averea lui Stelios Joannou a fost moștenită de fiul și fiica sa, Dakis și Sylvia Joannou. Dakis a diversificat investițiile familiei de la construcții și transport maritim spre distribuție și artă. Familia deține hotelul Intercontinental din Atena și lanțul de hoteluri premium YES Hotels Group. Dakis Joannou este unul dintre principalii distribuitori de Coca-Cola în 27 de țări din Europa și Africa, inclusiv Rusia. Fiul său, Christos Joannou este director sau membru al consiliului de administrație într-o serie de companii, printre care Aegean Airlines sau Coca-Cola HBC. Dakis este un redutabil colecționar de artă și este considerat unul dintre cei mai influenți colecționari ai tuturor timpurilor, fiind în consiliul director a o serie de muzee precum MoMA, Guggenheim și Tate. El este mecena celebrei sculptorițe românce Andra Ursuța, imigrată în SUA la sfârșitul anilor `90. O parte din operele ei sunt în colecția milionarului.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.