Familia Cobâlaș, proprietara grupului de firme CATTED – cu activitate în imobiliare și HoReCa, pregătește construcția a încă 200 de locuințe în continuarea ansamblului său rezidențial recent finalizat în Pipera, pe un teren cumpărat de la fiica cea mare a lui George Becali, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Planul este să investească câștigurile în hale de depozitare gândite pentru IMM-uri, împreună cu Globalworth.
CATTED a cumpărat un lot de circa 3 hectare, parte dintr-un teren mai mare de circa 7,4 hectare pe care Theodora Becali îl promisese spre vânzare familiei antreprenorului sucevean Ion Crăciunescu, proprietarul holdingului IBB. Crăciunescu a renunțat la a mai cumpăra acest teren și s-a rezumat la dezvoltarea unui proiect rezidențial din apropiere, alături de Elisabeta Lipă. Întregul teren de 7,4 hectare fusese promis familiei Crăciunescu la un preț de 25 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
Proprietatea a fost divizată și vândută pe bucăți către Dumitru Dragomir (fostul președinte al LPF), fotbalistul Florin Tănase (fostul căpitan al FCSB), Catted, Gemina Servexim și Grupo Herce, potrivit acelorași surse.
Lângă terenul nou cumpărat, familia Cobâlaș a construit deja două faze din CATTED Family, un ansamblu cu 82 de case și 128 de apartamente, tot pe terenuri cumpărate de la familia Becali. Acesta este cel mai mare proiect rezidențial al investitorului.
„Vom face faza a treia, cu apartamente și o gradiniță gândită pentru aproape 100 de copii. Vom replica același tip de clădiri cu înălțime joasă ca și în fazele precedente. Vom începe cu un calup de 30 de apartamente și grădinița. Mai avem încă două faze în proiectare, încă nedefinitivate, dar vor fi cel puțin 200 de apartamente, în total“, a declarat, pentru Profit.ro, Tudor Cobâlaș, co-fondator al grupului CATTED.
Dezvoltatorul a vândut 73% din cele 140 de locuințe recepționate în faza a doua de construcție a proiectului situat în spatele complexului comercial Pipera Plaza și al clădirilor de birouri unde au sediile centrale companii precum Coca-Cola, Mercedes-Benz, Bergenbier, eMAG sau Altex.
„Anticipăm că piața este mai slabă, costul de finanțare e mai mare, de asemenea, produsul nostru nu este unul de necesitate urgentă. Cu alte cuvinte, potențialii noștri clienți au unde locui și mai pot sta în acei metri pătrați, dar ne dăm seama că având un produs bun, care bifează mai multe capitole, aceștia sunt convinși, totuși, să facă acest pas. Credem că problema costurilor de finanțare este una temporară, poate până anul viitor, însă nevoia locativă există“, a adăugat Cobâlaș.
Proiectul din Pipera este realizat în parteneriat egal cu antreprenorul Adrian-Roland Țăruș, care în 2006 a vândut grupului farmaceutic ungar Gedeon Richter distribuitorul de medicamente Dita din București la un preț de 14,5 milioane euro.
Ținta, industrialul
Invetitorul a vândut anul trecut către Globalworth proiectul său industrial Catted Business Park din Chitila format din 13 clădiri ce dispun de spații de depozitare cuprinse între 200 și 600 de metri pătrați, în total 7.000 de metri pătrați.
De asemenea, a semnat un parteneriat cu Globalworth prin care a cumpărat un teren de 4,5 hectare în Ștefănești unde s-au construit 3 hale compartimentate în 24 de unități de depozitare cu suprafețe cuprinse între 500 și 2.000 de metri pătrați, adică un total de 18.000 de metri pătrați.
„Premisele sunt să continuăm parteneriatul pentru că a fost benefic pentru ambele părți. În esență, noi venim cu conceptul și focusul pe IMM-uri, iar Globalworth sunt specializați pe partea de finanțare și strategie. Piața pentru spații mici de depozitare este la început și există cerere. Vrem să mai cumpărăm terenuri pentru astfel de investiții. Noi facem rezidențial tocmai ca să ne capitalizăm și să replicăm proiectele industriale pe care le-am livrat. Cifrele arată mai bine, pe termen lung, pe sectorul industrial, decât pe rezidențial. Vrem să le facem în paralel“, spune Tudor Cobâlaș.
El mai menționează faptul că inflația a dus prețul terenurilor pretabile pentru proiecte industriale la același nivel ca pentru cele pe care se pot construi locuințe.
„Pentru terenurile la care ne uităm acum nu ies calculele, dar căutăm activ alte locații. În primă instanță ne interesează tot proximitatea Bucureștiului, dar cerere este și în celelalte orașe mari din țară precum Brașov, Constanța, Iași, Arad, Timișoara“, conchide antreprenorul. CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorii imobiliari Robertino Georgescu și Dan Drăgulin reiau autorizarea unui ansamblu rezidențial premium peste drum de mall-ul Băneasa
Familia Cobâlaș mai deține clinica stomatologică Dental Catted Estet, salonul de înfrumusețare Catted Beauty Studio, hotelul de patru stele cu 39 de camere Tecadra din Pipera și berăria Bierhaus 67 de lângă acest hotel.
Până în 2016, Tudor Cobâlaș a fost activ pe sectorul IT, pe care încă este prezent la nivel de acționariat. Afacerea din IT a lui Cobâlaș, care oferă servicii externalizate, a ieșit, printr-un spinoff, dintr-un incubator de inovație al băncii ABN AMRO din Olanda, țară în care acesta și-a definitivat studiile. Clienții au început să se mute spre Armenia sau Ucraina, țări care ofereau costuri mai mici și afacerea a avut de suferit. Atunci, Tudor a decis să se concentreze pe afacerea imobiliară a familiei despre care spune că îi oferă o mai mare satisfacție decât zecile de mii de coduri pe care le-a scris.