Omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat Crișana, pregătește documentația pentru construcția unui ansamblu rezidențial în apropierea Băneasa Shopping City din București și așteaptă obținerea parametrilor urbanistici pentru terenul fabricii Alumil din Rahova cu scopul de a cumpăra și dezvolta un proiect imobiliar de anvergură în loc.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Deși parcursul său profesional este legat, în principal, de piața de capital, Dragoș Bîlteanu nu este străin de investițiile imobiliare. El a fost unul dintre vechii parteneri de afaceri ai lui Ioannis Papalekas, alături de care a contribuit la achiziția și dezvoltarea proiectului Upground Estates din Pipera și a Tower Center International din centrul Bucureștiului.
După o pauză lungă, Bîlteanu s-a reactivat în 2017, când, prin intermediul firmei sale H4L Development, a cumpărat fosta fabică de saltele Victoria din cartierul Militari, unde intenționează să dezvolte peste 1.700 de apartamente, acum fiind în etapa de obținere a autorizațiilor necesare. Dezvoltatorul se laudă cu proiecte de 750 milioane de euro realizate în ultimii 15 ani pe sectoarele rezidențial, comercial și birouri.
Omul de afaceri mai deține un teren de circa 13.000 de metri pătrați, amplasat în zona mallului Băneasa Shopping City, unde are planificată tot dezvoltarea unui ansamblu rezidențial. În cazul acestui proiect se lucrează la pregătirea documentației de urbanism.
La începutul acestui an, Bîlteanu a obținut un drept de superficie asupra terenului de circa 22.000 de metri pătrați ce a aparținut fabricii Alumil din cartierul Rahova. Terenul, format din două loturi, a fost tranzacționat anul trecut cu 4 milioane de euro, cumpărător fiind firma Finrom BDC. Acesta este amplasat lângă un viitor magazin Lidl, care se construiește în locul morii Vel Pitar, și lângă Vulcan Value Centre.
„Momentan nu intenționăm să facem nimic acolo, doar să obținem Planul Urbanistic Zonal. Zona permite mai multe tipuri de construcții. Studiem variantele, iar după obținerea planului avem opțiunea de achiziție a terenului. O să ne decidem în următoarele 7-8 luni“, a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Ioneanu, co-CEO al H4L Development.
Documentația realizată pentru acest proiect propune realizarea unui ansamblu cu locuințe colective, servicii, comerț și birouri cu o suprafață desfășurată de peste 100.000 de metri pătrați. Cele zece blocuri cu 11 și 12 etaje propuse pot găzuit peste 1.000 de apartamente, conform estimărilor Profit.ro. PUZ Alumil
Bîlteanu a mai cumpărat, recent, și terenul fostei fabrici Vinalcool din centrul Brașovului. În acest caz, așteaptă autorizația pentru construirea unui bloc cu 60 de apartamente care este aproape complet rezervat și nu va mai fi scos pe piață la vânzare.
Omul de afaceri a fost implicat într-un scandal penal cu SIF Banat Crișana. În decembrie 2014, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) emiteau mandate de arestare pentru fostul președinte Dragoș Bîlteanu și libanezul El Lakis Najib, apropiat acestuia și, de asemenea, membru în boardul SIF-ului. Acuzațiile erau de delapidare, spălare de bani și manipulare a pieței de capital. Finalmente, la începutul acestui an, instanța a pronunțat condamnări definitive de câte 3 ani cu suspendare, în condițiile recunoașterii faptelor, pentru Bîlteanu și El Lakis, în picioare rămânând numai acuzația de manipulare a pieței de capital.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Rockefeller a vândut cea mai scumpă proprietate a sa din România familiei Albarosa, parte a programului de retragere de pe piața locală. Va fi construită o fabrică la TurdaÎn București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele nouă luni ale acestui an au fost încheiate circa 383.000 de tranzacții, cu 10,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.