Dezvoltatorul imobiliar Rock Development Holding, implicat în mai multe proiecte rezidențiale din București, este în discuții cu Kempinski Hotels în vederea deschiderii unui hotel boutique de 5 stele în centrul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Rock Development Holding și Kempinski Hotels au deja agreat un parteneriat pentru dezvoltarea și operarea unui hotel de 5 stele, cu 120 de camere, în Poiana Brașov, plus un aparthotel cu 75 de unități rezidențiale în aceeași stațiune, a căror valoare de piață este apreciată la circa 100 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am obținut autorizația de construire pentru partea de aparthotel, dar încă stabilim ultimele detalii cu arhitecții Kempinski pentru o reautorizare. Am început lucrările la partea de infrastructură rutieră și avem în plan începerea construcției anul viitor“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Rock Development Holding.
În primul semestru al acestui an, terenul rezervat aparthotelului a fost preluat pentru 1,2 milioane euro de compania Meta Estate, listată la BVB și partener minoritar al Rock Development Holding în cele două proiecte hoteliere din Poiana Brașov.
În ceea ce privește terenul pe care este gândită dezvoltarea hotelului Kempinski din Poiana Brașov, Rock Development are semnat un antecontract cu proprietarii parcelei, care au responsabilitatea obținerii autorizației de construire, proces după care se va încheia contractul de vânzare-cumpărare. Părțile implicate speră să înceapă și construcția hotelului în 2025, dar nu sunt constrânse de o dată.
Poiana Brașov a atras, recent și brandul Swissôtel, din portofoliul grupului Accor, care a deschis aici primul său hotel din România, după o colaborare cu dezvoltatorul imobiliar Neagoe Basarab Residence, controlat de Ștefan Ciungara și Florin Pavel.
Înainte de a fi anunțată intenția Kempinski și Swissôtel de a intra pe piața din Poiana Brașov, reprezentații Rock Development Holding spun că și-au antecontractat încă două terenuri în stațiune cu gândul să atragă și alte branduri hoteliere în proiecte viitoare, motivați de cererea primită din partea marilor operatori de hoteluri de 5 stele și de creșterea prețurilor anticipată după anunțarea Kempinski și Swissôtel.
Rock Development Holding are în proprietate un teren în centrul Bucureștiului pe care vrea să construiască un boutique hotel de 5 stele cu 60-70 de camere, pe care să îl afilieze tot lanțului Kempinski, sens în care poartă discuții cu operatorul hotelier, spun reprezentanții companiei. Pentru acest proiect, însă, nu există încă o autorizație de construire emisă.
Fondat la Berlin în 1897 sub numele de Hotelbetriebs-Aktiengesellschaft, grupul Kempinski operează în prezent 82 de hoteluri și reședințe de cinci stele în 35 de țări. Kempinski Hotels are ca acționar majoritar familia regală din Bahrain.
Atracția Rock Holding pentru piața hotelieră este evidențiată și de interesul pe care l-a manifestat față de terenul de 23 de hectare pe care BCR îl deține de mai mulți ani în Poiana Brașov, parte a afacerii Silver Mountain.
BCR a organizat o licitație pentru vânzarea proprietății, în urma căreia Rock Development Holding a fost declarată câștigătoare. Reprezentanții dezvoltatorului spun că după plata garanției, BCR ar fi trebuit să le ofere o serie de documente pentru efectuarea procesului de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic), lucru care nu s-ar fi întâmplat, iar BCR a blocat garanția iscând un conflict de natură juridică.
Reprezentanții Rock Development Holding spun că dacă vor ajunge la o soluționare pozitivă a cazului și, în urma analizelor, ajung la concluzia că terenul poate fi achiziționat, ar dori să revitalizeze planul avansat anterior pentru acest teren, respectiv amenajarea unui teren de golf și construirea unui hotel Radisson, printre altele.
În prezent, Rock Development Holding lucrează la construcția fazei a două a proiectului rezidențial Avrig Park Residence de lângă Primăria Sector 2, care va avea 222 de apartamente. Reprezentanții dezvoltatorului spun că au fost abordați de mai mulți dezvoltatori imobiliari cu capital străin care au proiecte blocate urbanistic în România și care s-au arătat interesați de a cumpăra proiectul în construcție Avrig Park Residence, pentru a da de lucru echipelor pe care le-au format deja pe piața locală. Dezvoltatorul este deschis la astfel de discuții. Valoarea de piață a fazei aflate în construcție acum este estimată la 40 de milioane de euro.
Un alt proiect pe care Rock Development Holding urmează să îl înceapă este un ansamblu rezidențial cu 116 apartamente de pe strada Mătăsari din București, a cărui valoare este apreciată la circa 30 de milioane de euro și pentru care investitorul a atras ca partener financiar minoritar compania Meta Estate.
Dezvoltatorul mai deține un teren de circa 8.000 de metri pătrați lângă centrul comercial Mega Center din Rahova, aflat tot în portofliul său. Pentru acest teren, Rock Development Holding discută cu un retailer posibilitatea construirii unui magazin la cheie, cu planul ca anul viitor să înceapă procesul de autorizare pentru acest proiect. Planul anterior al grupului a fost să construiască aici trei blocuri cu apartamente.
Reprezentanții grupului spun că sunt interesați și să realizeze un proiect „greenfield“ într-o stațiune de pe litoralul românesc, dar nu în Mamaia Nord.
Toate proiectele inițiate de Rock Development Holding vor fi dezvoltate prin companii distincte, deținute integral de holding, care la rândul său este deținut în proporție de 45% de dezvoltatorul imobiliar ialomițean Constantin Mihali, 45% de Eugenia Roateș și 10% de Mircea Cotigă.
Eugenia Roateș este mama lui Marius Roateș, cel care a dezvoltat, alături de fostul fotbalist Gică Popescu și de George Șaguna, fostul centru comercial Doldora Bazaar, transformat în actualul Mega Center, care are chiriași pe Mega Image și Farmacia Tei.
Constantin Mihali s-a implicat în trei proiecte imobiliare din București: ansamblul rezidențial Politehnica Park Residence – în care s-au investit 17 milioane de euro și s-au încasat 27 de milioane de euro, în proiectul Avrig Park Residence și în fostul centru comercial Doldora Bazaar, construit în cartierul Rahova în 2010.
Mircea Cotigă a lucrat peste 15 ani în sistemul bancar și de leasing. Până în decembrie 2018, a fost CEO al UniCredit Leasing, după care a fost recrutat de grupul CITR/Impetum.
Anul trecut s-au înregistrat 6 tranzacții notabile pe sectorul hotelier în România, cu o valoare cumulată de peste 50 de milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Theodora Becali Mincu, fiica cea mare a omului de afaceri George Becali, și soțul său, Mihai Theodor Mincu, au vândut fostul hotel de 5 stele Inter din stațiunea Venus familiei Zamfir, proprietara Energoutil Contact din București, într-o tranzacție de 8 milioane de euro, ce i-a adus familiei Becali un profit de 1,2 milioane euro.
De asemenea, compania Aro Palace, al cătrei acționar majoritar este fondul Transilvania Investments, a vândut vara trecută hotelul Corona-Postăvaru din Brașov pentru 9,4 milioane euro unei companii deținute indirect de antreprenorul Tudor Iliescu (cumpărătorul este cunoscut pentru vânzarea aplicației de învățare a limbilor străine Mondly către gigantul britanic Pearson).
Unita Turism Holding Timișoara a vândut cu 5 milioane de euro complexul Fântânele, de pe malul lacului Beliș din Cluj, firmei Transilvania Quest Cluj.
Totodată, proprietarii hotelului Balvanyos Resort din județul Covasna, Lorand și Zsuzsanna Szarvadi, primul fiind și fondatorul lanțului de magazine DOMO, au cumpărat hotelul boutique K+K Elisabeta din centrul Capitalei de la conglomeratul indian InterGlobe.
HR Group, compania omului de afaceri Ruslan Husry, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania, a intrat pe piața hotelieră românească prin preluarea hotelului de patru stele Vienna House Easy Airport Bucharest (fostul Angelo), din apropierea aeroportului Otopeni, după o tranzacție de sute de milioane de euro cu compania austriacă Vienna House Capital și compania thailandeză U City PCL.
SIF Banat-Crișana (Lion Capital) a vândut cu 11 milioane de euro hotelul de 4 stele Doubletree by Hilton Oradea antreprenorului orădean Sandu Pop, cu afaceri în domeniul turismului.
Anul 2024 a început cu o tranzacție surprinzătoare în sectorul hotelier. Grupul austriac House of Julius Meinl, care deține cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), a cumpărat hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, după o tranzacție complexă care a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii `30.
De asemenea, Profit.ro a anunțat că Hotelul Pam Beach (fostul hotel Muntenia) din stațiunea Olimp, clasificat la 3 stele și deținut de familia omului de afaceri Cristi Borcea, este vândut, alături de restaurant și terenurile aferente, pentru 9,2 milioane de euro, către compania Steaua de Mare H&R.
Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.
Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.
În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.
Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.