Omul de afaceri Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, a cumpărat sediul și tipografia grupului de presă Adevărul de la Adval Asset Management, administratorul averii lui Dinu Patriciu, pentru 4,75 milioane de euro, potrivit unor surse din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI FOTO Vara aceasta se poartă SensoDaysProprietatea se învecinează cu showroom-ul Mobexpert Pipera, care se află într-unul dintre cei mai importanți poli de clădiri de birouri din București.
„Am făcut achiziția pentru că întregește proprietatea pe care o avem acolo. Vedem un potențial de dezvoltare imobiliară pe zona de servicii, dar nu mai devreme de 5 ani. Acum suntem mulțumiți de veniturile generate din chirii“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Șucu.
Media Center Offices, cum este denumită proprietatea tranzacționată, ocupă un teren de circa 8.500 de metri pătrați și este formată din două clădiri lipite, cu o suprafață închiriabilă de 9.630 de metri pătrați. Unul dintre imobile are destinație de birouri și este închiriat de Adevărul Holding, iar celălalt este închiriat de tipografia Tipomedia Prod, potrivit informațiilor Profit.ro.
Clădirile au fost construite în 1995 și renovate în 2010.
Sediul și tipografia Adevărul Holding
Vânzătorul este Adval Asset Management, compania lui David Hayward, fost bancher în cadrul Morgan Stanley și consilier în afaceri imobiliare al lui Dinu Patriciu. După decesul lui Dinu Patriciu, firma lui Hayward a preluat administrarea activelor imobiliare în valoare de peste 100 de milioane de euro pe care omul de afaceri le avea în România. Treptat, acestea au fost vândute sau sunt în curs de vânzare.
Prima vândută a fost clădirea de birouri Evo Center din Pipera către Itzhak și Lilya David, în august 2015. Un an mai târziu s-a vândut o vilă transformată în spații de birouri de pe strada General Berthelot, iar în 2017 Globe Trade Centre (GTC) a plătit 9 milioane de euro pe Cascade Offices din zona Pieței Victoriei și Alpha Bank a preluat Cubic Center din Pipera, în contul unei datorii.
Moștenitorii lui Dinu Patriciu mai au încă trei clădiri de birouri în București, un depozit folosit de fosta rețea de retail Mic.ro și apartamente în ansamblul rezidențial New Town din zona Dristor.
Extindere pe rezidențial
Dan Șucu a devenit un jucător activ pe piața imobiliară în urmă cu doi ani când a cumpărat, alături de Valentin Vișoiu - proprietarul constructorului Conarg, un teren de aproape 3 hectare lângă parcul Copilului din București, la un preț de 18 milioane de euro, de la un grup de investitori israelieni. Pe acel teren se construiește ansamblul rezidențial Arcadia Apartments, o investiție evaluată de dezvoltatori la 100 de milioane de euro, care va rezulta în circa 800 de apartamente.
Anul trecut, Dan Șucu, în parteneriat cu Nicolae Rebedeu și Ion Stan, care la rândul lor sunt asociați ai lui Valentin Vișoiu, a mai cumpărat un teren de 10.412 metri pătrați lângă Parcul Circului din București. Terenul a fost achiziționat de la o subsidiară a grupului elen Alpha Bank la un preț de 6,6 milioane euro, potrivit estimărilor Profit.ro, bazate pe evaluările făcute pe o parte din acest teren.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV River Development, controlat de Ion Rădulea, scoate la vânzare proiectul imobiliar mixt The Light și speră la un randament de sub 7%. „Bucureștiul a intrat pe radarul investitorilor.“Planul Urbanistic Zonal pentru această proprietate, aflat în etapa de avizare, prevede construcția a patru blocuri cu 11 etaje. Un element de noutate este dat de un magazin Lidl gândit la parterul acestor imobile, potrivit unor surse din piața imobiliară.
Teren Parcul Circului
Proiectul a fost lansat încă de anul trecut de subsidiara Alpha Bank și a fost primit negativ de locuitorii din zonă. Primăria a înregistrat mai multe sesizări cu privire la aspecte legate de înălțimea blocurilor, accesul la proiect și spațiile verzi, însă urbaniștii administrației centrale susțin că proiectul este conform cu reglementările.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
În primele șapte luni ale acestui an au fost încheiate circa 292.000 de tranzacții, cu 15% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Austriecii S+B Gruppe cumpără o proprietate celebră din fața BNR de la un investitor presat de datorii. În loc poate ridica birouri sau un hotelPe parcursul lunii iulie 2019, pretențiile vânzătorilor de apartamente noi și vechi s-au majorat atât pe plan național, cât și în câteva centre regionale importante, în frunte cu Bucureștiul. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru un apartament s-a majorat cu 2,7% luna trecută, de la 1.216 euro pe metru pătrat util în iunie, la 1.249 de euro pe metru pătrat, potrivit indicelui Imobiliare.ro. Valoarea actuală este cu 3,1% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 1.212 euro pe metru pătrat util.
Apartamentele din București s-au scumpit cu 2,6% în iulie 2019, de la 1.284 la 1.318 euro pe metru pătrat util. Prețul a ajuns exact la nivelul valabil în urmă cu 12 luni.
În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.