DOCUMENT Schema de ajutoare pentru producătorii de materiale de construcții CONSTRUCTPLUS se va derula pe 4 ani - cu buget de 150 milioane euro anual. Finanțări diferențiate pe tipuri de investiții, companii și regiuni. Bucureștiul, exclus

DOCUMENT Schema de ajutoare pentru producătorii de materiale de construcții CONSTRUCTPLUS se va derula pe 4 ani - cu buget de 150 milioane euro anual. Finanțări diferențiate pe tipuri de investiții, companii și regiuni. Bucureștiul, exclus
scris 7 iul 2023

Schema de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții, prezentată anterior de Profit.ro, se va numi CONSTRUCTPLUS, se va derula în perioada 2023-2026 de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului și va avea un buget total de 600 milioane euro, respectiv 150 milioane euro anual, sumă asigurată de la bugetul de stat, conform ultimelor modificări aduse programului și adoptate prin ordonanță de urgență de către Guvern. Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 30, iar ajutoarele vor fi acordate în funcție de tipurile de investiții, în funcție de ajutorul maxim pentru fiecare regiune și de mărimea firmei. Ajutoarele vor putea fi acordate doar pentru o parte din județul Ilfov, dar nu și pentru municipiul București. 

Ajutoarele vor fi acordate pentru investițiile în active corporale și necorporale legate de demararea unei noi unități sau de diversificare a producției unei unități prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate, inclusiv achiziția de brevete, licențe și alte drepturi de proprietate intelectuală, în scopul creșterii calității producției interne de produse și materiale de construcții, ca premisă pentru creșterea oportunităților de export.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, va fi sprijinită investiția inițială pentru o nouă activitate economică circumscrisă obiectivelor schemei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
100 de posturi pregătite în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Șefii, numiți de premier, în urma unei selecții deschise CITEȘTE ȘI 100 de posturi pregătite în subordinea Guvernului și salarizate cu 50% mai mult decât la Palatul Victoria pentru AMEPIP - agenția care va monitoriza companiile de stat. Șefii, numiți de premier, în urma unei selecții deschise

Acordarea ajutoarelor de stat se realizează prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Suma alocată Programului este echivalentul în lei a sumei de 600 milioane euro, iar suma alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a sumei de 150 milioane euro.

Ajutorul de stat nerambursabil este de maximum 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției și fără a depăși intensitatea maximă a ajutoarelor de stat conform Hărții Regionale pentru România.

Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiție, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Virarea afectivă a ajutorului de stat se va realiza prin rambursarea cheltuielilor efectuate de către beneficiar în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă. 

Ultima cerere de plată transmisă Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu va depăși 31 decembrie 2028. 

Investiția pentru care este primit ajutorul trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puțin 3 ani de la finalizarea investițiilor. Această condiție nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau a fost distrus în această perioadă, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă.

Întreprinderea solicitantă confirmă că în cei 2 ani anteriori cererii de ajutor de stat nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul de stat și oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul de stat.

Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!” CITEȘTE ȘI Nouă lege pentru semnătura electronică: Tipuri de semnături, efecte juridice pentru fiecare, autorizarea prestatorilor de servicii. ”În România există un cadru legal general desuet!”

Lista sectoarelor de activitate eligibile

DOCUMENT Schema de ajutoare pentru producătorii de materiale de construcții CONSTRUCTPLUS se va derula pe 4 ani - cu buget de 150 milioane euro anual. Finanțări diferențiate pe tipuri de investiții, companii și regiuni. Bucureștiul, exclus

Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără T.V.A. aferente realizării, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale și necorporale;

Activele corporale și necorporale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligibilitate:

a) să fie exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pentru atingerea obiectivelor investiției pentru care s-a solicitat finanțarea;

b) să fie incluse în activele întreprinderii beneficiare de ajutor de stat și să rămână asociate investiției pentru care s-a acordat finanțarea pe o perioadă de minimum 5 ani de la data finalizării acesteia în cazul întreprinderilor mari si 3 ani în cazul IMM-urilor;

c) să fie achiziționate în condiții de piață.

Activele achiziționate trebuie să fie noi, cu excepția celor pentru IMM-uri. Costurile legate de închirierea de active corporale pot fi luate în considerare în următoarele situații:

a) în cazul terenurilor și clădirilor, contractul de închiriere trebuie să continue cel puțin timp de 5 ani de la data preconizată de finalizare a proiectului de investiții pentru întreprinderile mari și cel puțin timp de 3 ani în cazul IMM-urilor;

b) în cazul închirierii de instalații sau de utilaje, contractul trebuie să fie unul de leasing financiar și trebuie să conțină obligația ca beneficiarul ajutorului de stat să achiziționeze activul la data la care expiră contractul.

Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investiții dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) trebuie să fie utilizate exclusiv în cadrul unității care primește ajutorul de stat;

b) trebuie să fie amortizabile;

c) trebuie să fie achiziționate în condițiile pieței de la terți care nu au legături cu cumpărătorul;

d) trebuie să fie incluse în activele întreprinderii care beneficiază de ajutor de stat și trebuie să rămână asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul de stat pe o perioadă de minim 5 ani sau de 3 ani în cazul IMM-urilor.

Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50 % din costurile totale eligibile ale investiției inițiale.

Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă CITEȘTE ȘI Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă

Pe lângă mai multe criterii specificate în ordonanța de aprobare a schemei, întreprinderile în activitate pot beneficia de ajutor de stat dacă îndeplinesc și următoarele criterii de eligibilitate:

a) au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciții financiare încheiate;

b) au capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.

Întreprinderile nou-înființate pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei dacă îndeplinesc și următoarele criterii de eligibilitate:

a) au capital social subscris vărsat în condițiile legii în valoare de minimum 100.000 lei;

b) nu aparțin unor acționari care dețin sau au deținut în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere înregistrată, care desfășoară sau a desfășurat activitatea pentru care solicită finanțare.

În cazul IMM-urilor, ajutorul de stat se acordă pentru realizarea unei investiții inițiale, în toate regiunile României, cu excepția Municipiului București și a unor localități din județul Ilfov.

În cazul întreprinderilor mari, ajutorul de stat se acordă:

a) pentru realizarea unei investiții inițiale în toate regiunile României, cu excepția Municipiului București și județului Ilfov; 

b)  prin excepție, pentru realizarea unei investiții inițiale pentru o nouă activitate economică în anumite localități din județul Ilfov.

Valoarea ajutorului de stat sau după caz a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor, cu respectarea Hărții Regionale pentru România.

Intensitățile maxime ale ajutoarelor de stat pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii, conform unei anexe incluse în ordonanța adoptată.

Intensitățile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici și mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele mari de investiții. 

Valoarea ajutorului de stat pentru proiectele mari de investiții se calculează conform formulei: 

valoarea maximă a ajutoarelor = R × (A + 0,50 × B + 0 × C),

unde: R este intensitatea maximă a ajutoarelor aplicabilă în regiunea / județul în  care se realizează investiția

A reprezintă costurile inițiale eligibile în valoare de 50 de milioane de euro,

B este partea din costurile eligibile cuprinsă între 50 de milioane de euro și 100 de milioane de euro, iar

C este partea din costurile eligibile de peste 100 de milioane de euro.

Interzicerea vânzării locuințelor consolidate pe banii statului, redusă la doar 5 ani. ”Durata interdicției e cât la un credit de casă!” CITEȘTE ȘI Interzicerea vânzării locuințelor consolidate pe banii statului, redusă la doar 5 ani. ”Durata interdicției e cât la un credit de casă!”

Pentru a beneficia de ajutor de stat, întreprinderea solicitantă trebuie să obțină un acord pentru finanțare din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

În cazul în care întreprinderea solicitantă demarează investiția anterior depunerii cererii pentru finanțare, întreaga investiție nu este eligibilă.

Mecanismul aferent obținerii acordului de finanțare se va aproba tot de Guvern prin hotărâre pentru aprobarea Ghidului solicitantului.

TOATE CONDIȚIILE PROGRAMULUI CONSTRUCTPLUS AICI

Guvernul arată că schema va contribui la menținerea locurilor de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și crearea a încă circa 20.000 locuri de muncă prin implementarea schemei de ajutor de stat.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
materiale
schemă
guvern
ajutor
constructplus