Deputații au adoptat un proiect care creează cadrul legal pentru ca terenurile și clădirile intrate în proprietatea statului român prin confiscarea de către ANAF să fie transferate în domeniul public, fără plată

Deputații au adoptat un proiect care creează cadrul legal pentru ca terenurile și clădirile intrate în proprietatea statului român prin confiscarea de către ANAF să fie transferate în domeniul public, fără plată
scris 26 iun 2024

Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 91/2023 privind unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului, precum și la administrarea eficientă a proprietăților statului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Propunerea legislativă creează cadrul legal astfel încât bunurile de natura clădirilor și a terenurilor aferente, indiferent de natura acestora, echipamentelor încorporate în acestea, clădirilor speciale, precum și orice alte bunuri imobile, intrate în proprietatea statului român prin confiscare, aflate în gestionarea ANAF și situate pe teritoriul unor unități administrative-teritoriale, să fie transferate în domeniul public al acestora, fără plată. Legea merge la promulgare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Acțiunile Volkswagen scad după acordul de cinci miliarde de dolari cu Rivian Automotive CITEȘTE ȘI Acțiunile Volkswagen scad după acordul de cinci miliarde de dolari cu Rivian Automotive
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, prevederile propunerii legislative sunt aplicate și acordurilor petroliere aflate în vigoare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență a Guvernului nr. 91/2023 și în cuprinsul cărora nu sunt prevăzute cotele de redevență datorate. Conform legii petrolului 238/2004 prevede că „titularii acordurilor petroliere sunt obligați la plata către bugetul de stat a unei redevențe petroliere”.

Redevența petrolieră este stabilită astfel: „o cotă procentuală din valoarea producției brute extrase, pentru operațiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere”.

Prin urmare, „pentru acordurile petroliere aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 91/2023 și în cuprinsul cărora sunt prevăzute cotele de redevență datorate, redevența petrolieră va continua să fie datorată conform regimului de redevențe stabilit prin acordurile petroliere în vigoare, regim ce include cotele procentuale, pragul de producție brută și modul de calcul”.

Pe 27 noiembrie 2023, Senatul a adoptat propunerea legislativă, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
teren