O taxă de 15% pe achizițiile de locuințe ale străinilor în Canada, promovată de guvern pentru a tempera creșterile de prețuri din piața rezidențială pare a avea efectul opus. 15.000 de cumpărători în principal chinezi se grăbesc să închidă tranzacțiile în perspectiva introducerii taxei.
Aglomerare de tranzacții imobiliare fără precedent în piața rezidențială canadiană. Într-o singură zi s-au încheiat 9.200 de contracte, depășindu-se vechiul record de o zi, de 8.400 de tranzacții din perioada de „boom” din anul 2007. Agenții imobiliari sunt erau disperați să mai închidă alte 15.000 de operațiuni înainte de introducerea unei taxe de 15% pe achizițiile străinilor, scrie publicația canadiană Financial Post. Aceasta aruncă în are prețurile, atunci când taxa era menită tocmai să tempereze creșterile cotațiilor din rezidențialul canadian, alimentate tocmai de intrările de capital ale nerezidenților.
În același timp, alți potențiali cumpărători, în special din China, renunță la intențiile lor inițiale deși aveau semnate pre-contracte sau aveau deja angajamente cu băncile. Elton Ash, vicepreședinte executiv pentru regiunea de vest a Canadei a agenției imobiliare Re/Max, spune că este devreme să cuantifice un nivel de abandon, dar deja se vede că pentru zona Vancouver mulți clienți își retrag ofertele de cumpărare, neîncrezători că vor putea încheia tranzacția înaintea introducerii taxei. „Pleacă. Cine o să îi mai caute în imensitatea Chinei”, comentează reporterul Financial Post.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rob Philipp, CEO la Fraser Valley Real Estate Board, este „sigur 100%” că multe tranzacții nu se vor mai încheia și că va pierde masiv clinți de peste hotare. El este îngrijorat că cetățenii canadieni care mizau pe vânzarea către străini nu vor mai avea acum piosibilitatea să cumpere ulterior locuința în care voiau să se mute. „Este un efect de domino aici. O tranzacție intră în colaps, multe alte tranzacții sunt lovite de aceasta”, zice Philipp.
Prețurile în imobiliare pentru multe orașe canadiene, dar în special pentru Vancouver au explodat în ultimii 3 ani. Autoritățile au încercat să contracareze acest fenomen, într-o primă fază printr-o limitare a accesului la finanțările bancare ale nerezidenților. Mulți, însă, vin cu bani de la băncile de la ei de acasă, și apar în Canada în calitate de cumpărători cu banii jos.
Acesta este contextului atacării problemei printr-o măsură fiscală. Taxa de 15% pe achizițiile străinilor este însă cea care introduce acum o nouă distorsiune în piața de real estate din Canada.