Declinul de pe piața imobiliară chineză a continuat

 Declinul de pe piața imobiliară chineză a continuat
scris 17 iun 2024

Prețurile locuințelor noi în China au scăzut în luna mai în cel mai rapid ritm din ultimii aproape zece ani, arată datele oficiale, sectorul imobiliar nereușind să se stabilizeze, în pofida recentelor eforturi ale Guvernului de la Beijing, transmite Reuters.

Prețurile au scăzut cu 0,7% în mai, față de luna precedentă, marcând a 11-a lună de declin lunar consecutiv și cel mai sever din octombrie 2014, conform calculelor Reuters pe baza datelor Biroului Național de Statistică (NBS).

Urmărește-ne și pe Google News
Cristiano Ronaldo preia 10% dintr-o companie care produce porțelanuri CITEȘTE ȘI Cristiano Ronaldo preia 10% dintr-o companie care produce porțelanuri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ritm anual, prețurile locuințelor noi în China au scăzut luna trecută cu 3,9%, după un declin de 3,1% în aprilie, scrie Agerpres.

Sectorul locuințelor și construcțiilor reprezintă mai mult de un sfert din Produsul Intern Brut al celei de-a doua economii mondiale, însă, începând din 2020, suferă de pe urma deciziei Beijingului de a înăspri accesul la credit pentru dezvoltatorii imobiliari, în ideea de a le reduce gradul de îndatorare. Această înăsprire a adus unii dezvoltatori imobiliari în pragul falimentului (Evergrande, Country Garden etc.), în timp ce scăderea prețurilor îi descurajează pe cetățenii chinezi să investească în achiziționarea unei noi locuințe.

Faptul că în toată China există cartiere întregi de locuințe care nu sunt terminate sau sunt abandonate a determinat luna trecută Guvernul de la Beijing să anunțe un set de măsuri ambițioase pentru a stabiliza o piață imobiliară în criză, autorizând autoritățile locale să cumpere "unele" apartamente nevândute, reducând avansul necesar la achiziționarea primei locuințe și promițând că vor fi terminate locuințele nefinalizate.

Banca Centrală a Chinei a anunțat că va oferi o facilitate de refinanțare în valoare de 300 de miliarde de yuani (41,35 miliarde de dolari) pentru locuințe accesibile și a redus și mai mult dobânzile la creditele ipotecare precum și avansul cerut la achiziționarea primei locuințe.

Dar analiștii cred că aceste decizii vor avea un efect redus în absorbirea stocului masiv de locuințe, iar ridicarea restricțiilor la achizițiile de locuințe în marile orașe ar putea reduce încrederea cumpărătorilor în orașele mai mici.

Prețurile locuințelor noi au scăzut luna trecută în aproape toate cele 70 de orașe analizate de NBS.

"Cele mai recente măsuri au majorat piața locuințelor vechi în marile orașe, dar problemele legate de lichidități ale firmelor imobiliare nu s-au atenuat, iar criza de încredere de pe piața locuințelor noi încă nu a fost rezolvată", a apreciat Xu Tianchen, economist la Economist Intelligence Unit.

Analiștii de la Goldman Sachs estimează că întregul stoc de locuințe care ar putea fi vândute în China se situa la 13.500 miliarde de yuani (1.870 miliarde de dolari) la finele lui 2023 și pentru că unele dintre lucrările de construcție nu au fost încă finalizate ar fi nevoie de o investiție de capital de 5.000 de miliarde de yuani pentru a le termina.

Cele mai recente date oficiale arată că în trimestrul ianuarie-martie erau disponibile la vânzare locuințe noi cu o suprafață totală de 395 milioane metri pătrați, în creștere cu 24% în ritm anual.

În aceste condiții, analiștii de la Tianfeng Securities au calculat că ar costa cel puțin 7.000 de miliarde de yuani (967 miliarde de dolari) sau 78% din deficitul bugetar al Chinei în acest an pentru ca Guvernul de la Beijing să absoarbă stocul de locuințe nevândute în decurs de 18 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
piața imobiliară
china