Terenurile de lângă baza Pro Rapid aparținând unei firme din grupul controlat de familia Copos, aflate sub sechestru de aproximativ un an, nu pot fi vândute nici după ce Fiscul a redus prețul, printr-o reevaluare drastică, pentru unul dintre terenuri, eventualii investitori fiind reticenți în a depune vreo ofertă.
Anul trecut, pentru a recupera din datoriile bugetare ale clubului de fotbal Rapid, controlat 20 de ani de Copos, între 1993 și 2013, Direcția Finanțe Publice București a scos la vânzare prin licitație două terenuri în suprafață de câte un hectar, aparținând firmei Ana Residence, care este garant ipotecar în favoarea clubului.
Inițial, cele două terenuri au fost evaluate de Fisc la 9,4 milioane lei și scoase la licitație la jumătate din acest preț. Pentru ambele terenuri, prețul de pornire a fost fixat în toamna anului trecut la 4,7 milioane lei (puțin peste 1 milion de euro), dar nu au putut fi vândute nici la a patra reluare de procedură, nefiind primită nicio ofertă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reprezentanții Direcției Finanțe Publice București urmau atunci să decidă care va fi următorul pas, și anume dacă terenurile vor fi scoase din nou la licitație la același preț sau vor fi reevaluate.
Decizia a fost în favoarea reevaluării. Astfel, pentru un teren în suprafață de 10.000,08 metri pătrați, evaluarea a fost coborâtă la 3,36 milioane de lei, prețul de pornire pentru licitația pregătită fiind fixat la același nivel (redus astfel cu 30% față de precedenta licitație).
Pentru al doilea teren, de 10.000 de metri pătrați, prețul de evaluare a fost redus la 5,19 milioane de lei, acesta fiind însă și prețul de pornire pentru licitație, cu 10% peste cel de la precedenta licitație.
Licitațiile au fost programate pentru această săptămână, dar nici acum nu a fost primită vreo ofertă, au precizat, marți, pentru Profit.ro, reprezentanții Direcției Finanțe Publice București.
În aceste condiții, licitațiile pregătite pentru cele două terenuri nu au mai avut loc.
Anul trecut, experți imobiliari au precizat pentru Profit.ro că prețul cerut de executori pentru cele două terenuri nu este deloc mare, ci dimpotrivă, foarte avantajos la 100 euro pe metrul pătrat pentru zona respectivă, dar că lipsa vreunei oferte poate fi explicată prin faptul că cele două terenuri nu ar putea fi valorificate la maximum, având în vedere condițiile generale. Firma Ana Residences deține pe acel lot mai multe terenuri în suprafață totală de 10 hectare, din care doar două terenuri a câte un hectar sunt scoase la vânzare.
CITEȘTE ȘI Țânțăreanu a dat în judecată Fiscul pentru lista datornicilor și vrea despăgubiri. Câți bani cere în instanță”Problema nu este prețul cerut, care este foarte bun, ci ce anume poți construi acolo. Există astfel niște limitări care pot împiedica utilizarea la maximum a unui teren. Practic, nu prea este rentabil”, au explicat experții imobiliari.
Cele două terenuri sunt în imediata apropiere a bazei Pro Rapid, pe malul lacului Grivița din cartierul Bucureștii Noi, unde firma Ana Residence deține în total aproape 10 hectare de teren, pe care intenționa să construiască un cartier rezidențial.
Ana Residence a fost înființată de George Copos în 2007 iar în 2010, când procurorii au început ancheta în cazul lui Copos, 99% din acțiuni au fost transferate unui off-shore din Cipru, familia Copos mai fiind reprezentată oficial în această firmă de către Alexandra Copos, fiica omului de afaceri, cu 1% din acțiuni. Unul dintre cei doi administratori ai firmei este Ion Taban, vicepreședinte al grupului Ana Holding.
Eșecul llicitației a fost comentat sec atunci, pentru Profit.ro, de către reprezentanții Ana Residences: "Fiscul își face treaba !".
CITEȘTE ȘI Regele Mihai a fost inclus de Fisc pe lista datornicilor la buget, cu 4,1 milioane de leiCodul de Procedură Fiscală stabilește că bunurile supuse executării silite care nu au putut fi valorificate pot fi restituite debitorului cu menținerea măsurii de indisponibilizare, până la împlinirea unui termen de prescripție în care organul de executare poate relua oricând procedura de valorificare. Termenul de indisponibilizare a bunurilor sechestrate care nu au putut fi valorificate este de cel mult un an de la data aplicării sechestrului.
De asemenea, dacă bunul sechestrat nu a putut fi vândut, orice creditor care are dreptul să ceară executarea silită asupra bunurilor mobile ale debitorului îl poate prelua în contul creanței sale, la prețul stabilit în anunțurile de vânzare pentru ultimul termen de licitație.
În vara anului 2014, George Copos a fost conadmnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul "Loteria I". La acel moment, el era deja închis la penitenciarul Rahova, pentru o pedeapsă de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.
În primăvara anului trecut, Copos a fost eliberat condiționat după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de închisoare, pentru comportament și scrierea a cinci cărți.
Averea lui Copos este estimată la aproximativ 150 milioane de euro.