CONFIRMARE Global Emerging Property Fund iese de pe piața imobiliară românească, prin vânzarea sediului central al Coca-Cola. Cumpărătorul - o firmă a celebrei fundații Onassis

CONFIRMARE Global Emerging Property Fund iese de pe piața imobiliară românească, prin vânzarea sediului central al Coca-Cola. Cumpărătorul - o firmă a celebrei fundații Onassis
scris 19 iun 2020

Fondul de investiții Global Emerging Property Fund (GEPF), lansat de grecii de la Global Finance în 2005, a marcat ieșirea de pe piața imobiliară românească prin vânzarea complexului de birouri Global City din Pipera, unde are sediul Coca-Cola, către o companie a celebrei fundații Onassis, într-o tranzacție de circa 75 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania Arion Green, o subsidiară a fundației Onassis, a avut, până acum, o prezență discretă pe piața imobiliară. Deține un imobil de birouri cu 8 etaje în apropiere de Piața Universității. Fundația este însă una dintre cele mai mari din Europa și a fost înființată de Aristotle Socrates Onassis, un magnat grec care a ajuns să dețină cea mai mare flotă privată de transport maritim din lume. Fundația este activă pe piața imobiliară din SUA, Londra, București și Atena.

Anul trecut,  Ivana Bozjak, partner, head of real estate în cadrul Global Finance, spunea, pentru Profit.ro, că Global City va rămâne în portofoliul companiei până la identificarea unei variante optime de exit.

Fondurile de investiții de genul celui administrat de Global Finance au, de regulă, o durată de viață de zece ani, după care urmează o perioadă de lichidare a activelor acumulate cu scopul returnării câștigurilor către investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului, de aproape 100 milioane euro, cu proprietarul mall-ului Sun Plaza - blocată de coronavirus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului, de aproape 100 milioane euro, cu proprietarul mall-ului Sun Plaza - blocată de coronavirus

Cele două clădiri ale proiectului Global City, cu o suprafață de 55.000 de metri pătrați, au fost finalizate în februarie 2010, după investiții de circa 80 milioane de euro, și s-au confruntat cu un grad ridicat de neocupare din cauza crizei economice. Totuși, prin reducerea drastică a chiriilor practicate, proprietarul a reușit să stabilizeze situația.

Fondul de investiții a mai vândut către Auchan și One United, cu circa 25 milioane de euro, terenul de 3,2 hectare ce a aparținut în trecut fabricii Automatica din București, lot cumpărat de greci în 2006 cu 19,7 milioane de euro. De asemenea, a vândut un teren de lângă Global City, unde înainte de criza economică dezvoltatorul începuse construcția unui ansamblu rezidențial cu 340 de apartamente. Și a vândut încă un teren de 6,7 hectare de lângă Școala Americană, care are tot destinație rezidențială.

EXCLUSIV Fondul spaniol Danube Property se pregătește să iasă din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul spaniol Danube Property se pregătește să iasă din România

În 2005, Global Emerging Property Fund a strâns de la investitori o sumă de 150 milioane euro pentru plasamente imobiliare în România, Bulgaria și Serbia. La strângerea de fonduri a participat Immofinanz, care deține 25% din GEPF și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a contribuit cu 19,9 milioane euro la achizițiile realizate de fond în România. Fondul a realizat o investiție în Bulgaria, două în Serbia și trei în România.

Investițiile imobiliare nu sunt principala activitate a Global Finance. În peste două decenii de prezență în România, grecii au avut în portofoliu companii precum lanțul de supermarketuri La Fourmi (acum Mega Image), producătorul de medicamente Sicomed (devenit Zentiva), fabrica de pâine Titan, Romcolor, lanțul de magazine Germanos sau operatorul de telefonie mobilă Orange România. Fondul a ieșit din toate aceste investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
global finance
global city
arion green
onassis