Hotelul Ambasador, unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din București, a fost cumpărat de grupul austriac Julius Meinl, tranzacția, anunțată anterior de Profit.ro, fiind confirmată acum oficial. După un proces amplu de renovare, hotelul va fi redeschis în anul 2027 sub numele „The Julius Bucharest”.
Profit.ro a anunțat de asemenea, anterior, că hotelul a fost închis pentru a intra într-un amplu proces de modernizare, care va include și aripa rămasă nefolosită, după ce grupul austriac House of Julius Meinl a cumpărat întregul imobil.
Grupul austriac se pregătește să investească 30-35 de milioane de euro în aducerea întregului hotel la standardul de 4-5 stele, sumă care include și prețul de cumpărare, potrivit surselor Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anunțul de închidere al hotelului
Următorul pas implică obținerea autorizațiilor necesare pentru reabilitare. Ca parte a procesului de obținere a autorizațiilor, Julius Meinl Living va discuta cu autoritățile orașului București despre modalitățile optime de a integra numele „Ambasador” în proprietatea reamenajată. Odată ce vor fi obținute autorizațiile necesare, reabilitarea va dura aproximativ doi ani.
Ulterior, The Julius Bucharest va păstra esența și caracterul clădirii existente. Astfel, o estimare presupune că hotelul va avea 158 de camere și apartamente de lux. Facilitățile și serviciile vor urma modelul deja stabilit de The Julius Prague, având în vedere inclusiv un magazin de produse alimentare și băuturi gourmet marca House of Julius Meinl.
La fel ca în cazul The Julius Prague, se intenționează ca The Julius Bucharest să fie certificat conform standardului LEED Gold.
Julius Meinl, unul dintre cei mai mari producători de cafea premium din Europa Centrală și de Est, care deține și cele mai mari două fabrici de ciocolată din România (Kandia și Heidi), a cumpărat hotelul Ambasador în urma unei tranzacții complexe care a implicat persoane juridice și moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat clădirea în anii `30, a anunțat anterior Profit.ro.
Noua amenajare prevede realizarea a circa 130 de spații de cazare, din care 40% vor fi camere duble. Așteptările sunt ca până la finalul anului să se primească de la primărie aprobările necesare realizării proiectului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste Aceasta este cea mai mare investiție atrasă pe Bulevardul Magheru, unul dintre cele mai cunoscute din România, în ultimii 5 ani, de la redeschiderea hotelului Lido de peste drum de Ambasador, și se așteaptă ca după renovare să devină o emblemă pentru turismul bucureștean.
Imobilul cunoscut sub denumirea de „hotel Ambasador” a fost privatizat prin metoda MEBO în anul 1995. Ambasador SA deținea jumătate din imobilul „hotel Ambasador”, care a fost exploatat ca structură de primire turistică cu 99 de spații de cazare, servicii de alimentație publică și sală de conferințe, conform criteriilor de clasificare pentru 4 stele. Cealaltă jumătate a fost deținută de moștenitorii arhitectului Arghir Culina, cel care a proiectat și a deținut clădirea.
Fiecare dintre cele două corpuri de clădire are o suprafață construită de 6.200 de metri pătrați, iar amprenta la sol a fiecăruia este de 530 metri pătrați.
Hotel Ambasador, imagine de arhivă
Julius Meinl a intrat pe piața hotelieră în 2019 prin subsidiara sa Julius Meinl Living, prin intermediul căreia deține două proprietăți: The Julius din Praga, deschis în primăvara anului 2022, și Escala Hotel & Suites, care continuă să funcționeze sub acest nume până la renovare sa. În total, cele două proprietăți au 219 apartamente și o valoare de piață de peste 124 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE betahaus intră în România cu un hub lângă Guvern La lansarea diviziei hoteliere Julius Meinl Living obiectivul a fost acela de a deschide cel puțin 15 hoteluri cu un total de 2.000 de unități de cazare în decurs de 3-6 ani.
„Julius Meinl Living poate investi în întreaga Uniune Europeană și, potențial, de asemenea, în țările adiacente, însă accentul său inițial se va concentra pe capitale precum Praga, Budapesta, București și alte capitale din Europa Centrală, deoarece Julius Meinl Living consideră că acestea sunt în prezent cele mai atractive pentru modelul său de afaceri“, a anunțat compania.
Pentru a finanța extinderea companiei, Julius Meinl Living a emis obligațiuni listate la Bursa de Valori din Luxemburg, parte a unui program a cărui valoare totală poate ajunge la 300 de milioane de euro.
Afacerea Julius Meinl Living este condusă de Julius Meinl VI, născut în 1986 și care locuiește cu familia în Londra. El a lucrat, anterior, la firma de investiții Colony Capital și în grupul bancar Credit Suisse.
Grupul Julius Meinl nu este la prima interacțiune cu piața imobiliară românească. Prin intermediul Meinl European Land, fondat de Meinl Bank, grupul austriac a deținut și centrul comercial Militari Shopping din București. Compania a fost cumpărată în august 2008 de grupul israelian Gazit-Globe și redenumită Atrium European Real Estate.
Înainte de criza imobiliară globală din 2008, Meinl European Land anunța pentru România un plan investițional de 700 de milioane de euro în 9 centre comerciale la nivel național. Pentru expansiunea locală, Meinl avea parteneriate cu Real4You și Krammer & Wagner, alături de care deținea terenuri în Focșani, Arad și Constanța.
Julius Meinl este prezent și pe piața ciocolatei din România încă din 1997, când a intrat în acționariatul Excelent, producătorul brandurilor Rom și Măgura. În 2003, Excelent a cumpărat Kandia, cu sediul în Timișoara. Înainte de Al Doilea Război Mondial, Kandia făcuse parte din rețeaua de distribuție a Julius Meinl.
În 2012, Kandia s-a extins prin achiziția fabricii Supreme de la frații libanezi Johny și Jihad Jabra, care aveau brandul de ciocolată Primola. Un an mai târziu, grupul austriac a cumpărat și Heidi Chocolat, companie fondată la București, în 1994, de producătorul suedez de ciocolată Jürg Läderach.
Pe segmentul comerțului cu cafea, brandul Julius Meinl se vinde în peste 70 de țări, iar în 40 dintre acestea se află în top 3 mărci de cafea premium și este lider de piață pe segmentul premium în Austria, Rusia, țările adriatice, Europa Centrală și de Est și Dubai.
Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% în 2022, însă rămâne sub nivelul din 2019 (73%), influențată în parte de faptul că volumul înnoptărilor turiștilor străini nu s-a restabilit la nivelul înregistrat în 2019, se arată într-un raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.
Oxford Economics estimează că cererea din București va depăși până în 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind susținută de creșterea numărului de înnoptări ale turiștilor locali care au revenit deja în 2023 la nivelurile din 2019.
În același timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din București a fost de 96 de euro în 2023, în creștere cu 12% comparativ cu 2022 și peste nivelul din 2019 (86 euro), în condițiile în care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistența pieței la schimbările fiscale dar și strategia hotelierilor focusată pe tarife.
Creșterea tarifului mediu și a ratei de ocupare a dus la o îmbunătățire de 18% a venitului mediu pe cameră disponibilă (RevPAR) din București comparativ cu 2022, dinamică în linie cu trendul de revenire al pieței hoteliere care are loc de altfel în toate capitalele din Europa Centrală și de Est - 6. În consecință, hotelierii din Capitală au încasat în 2023, în medie 64 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, depășind marginal nivelul din 2019. Este de așteptat ca majorarea veniturilor să compenseze creșterea cheltuielilor, ceea ce oferă o perspectivă pozitivă asupra pieței.