Grupul spaniol Hercesa și fondul de investiții Bluehouse, înregistrat în Cipru, pregătesc construcția unui complex rezidențial cu aproape 500 de apartamente lângă noul stadion Steaua, parte a unui plan ce prevede 3.500 de unități locative, informație anunțată anterior de Profit.ro.
Stellaris Residencias va avea 482 de apartamente de 2, 3 și 4 camere, primele urmând a fi date în folosință în ultimul trimestru al anului 2024.
Stellaris Residencias va reprezenta o investiție de 52 milioane de euro și va fi livrat în patru faze, construcția primei faze urmând a fi finalizată în ultimul trimestru al anului 2024
Cei doi investitori s-au asociat încă din 2006 pentru a realiza un proiect rezidențial major în cartierul bucureștean Ghencea, moment la care au cumpărat un teren de 13,2 hectare pe care au anunțat că vor construi un proiect de peste 300 de milioane de euro. Abia acum se fac primii pași concreți pentru construcția unui imobil cu 482 de apartamente, a unei grădinițe și a unor spații comerciale pe o parcelă de 1,5 hectare din teren, chiar lângă noul stadion polivalent Steaua.
Încă din vara anului trecut, Hercesa și Bluehouse au primit un certificat de urbanism care permite un coeficient de utilizare a terenului de 4,5. Întrebați de Profit.ro, la acel moment, reprezentanții Hercesa nu au comentat despre intențiile de dezvoltare, iar acum nu au răspuns solicitărilor până la publicarea acestui articol.
Proiectul va avea un total de 627 de locuri de parcare, gândite pentru 1.309 rezidenți. Din totalul de 482 de locuințe proiectate, 288 sunt apartamente cu două camere și 148 cu trei camere, parterul fiind destinat spațiilor comerciale și grădiniței.
Master planul proiectului din Ghencea a fost desenat de celebrul birou de arhitectură Aukett Fitzroy Robinson Amplasamentul terenului pe care se construiește acum
O parte de circa 3.700 de metri pătrați din teren urmează a fi cedată primăriei pentru amenajarea infrastructurii rutiere gândite în zonă. Lucrările la Inelul Median al Bucureștiului, care leagă Drumul Taberei de Șoseaua Alexandriei, adică de la magazinul Dedeman Ghencea până în zona Penitenciarului Rahova, sunt într-o etapă incipentă.
CITEȘTE ȘI FOTO STC Partners, companie lansată de foști manageri Strabag, începe construcția primei faze a ansamblului rezidențial Quartier AzugaProiectul Hercesa și Bluehouse mărginește și megaproiectul Centenarului, promovat până în 2020 de fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea. De altfel, schițele arhitecturale realizate pentru cartierul Centenarului evidențiază și viitorul proiect al celor doi investitori (foto mai jos). Totuși, în vara anului 2020, Guvernul a transferat în administrarea Ministerului Apărării terenul de 87 de hectare din zona Antiaeriană, pe care urma să fie dezvoltat cartierul Centenarului, pe motiv că proiectul de 1,8 miliarde de euro nu a avansat în 5 ani.
Tot aici, compania Sten Consulting, deținută de Eugen și Ioana-Paula Stănculescu – proprietarii Auto Cobălcescu, are planificată realizarea unui ansamblu cu peste 1.500 de locuințe împrejurul noului Dedeman Ghencea, magazin construit pe un teren cumpărat de la aceeași firmă.
Spaniolii de la Hercesa au intrat în România în 2004 prin achiziția clădirii actualului hotel Cișmigiu și au continuat cu dezvoltarea ansamblului Vivenda Residencias, care a ajuns la peste 800 de apartamente livrate și care urmează să mai finalizeze până anul viitor încă 240 de unități.
Fondul Bluehouse a fost implicat, recent, într-una dintre cele mai mari tranzacții imobiliare așteptate în acest an, care implică vânzarea către S Immo a complexului de birouri Expo Business Park din București pentru o sumă care depășește 100 de milioane de euro. Proiectul de birouri a fost dezvoltat de Portland Trust în parteneriat cu Bluehouse, care a pus la dispoziție terenul de circa 2,3 hectare din spatele Romexpo.
Activitate intensă
Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu peste 5% în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la circa 170.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Volumul tranzacțiilor a reintrat pe creștere în luna februarie, după patru luni consecutive de scădere, după care, în aprilie, a marcat o nouă scădere ușoară. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale.
Peste 27.000 de locuințe noi se află în acest moment în construcție doar în București și împrejurimi, potrivit unui raport de piață întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Acesta este cel mai mare număr de locuințe aflate în construcție din istoria modernă a pieței rezidențiale bucureștene.
Dintre acestea, aproximativ 21.000 de unități ar putea fi livrate în acest an, rezultat care ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când a fost stabilit un nou record de livrari în București-Ilfov: 22.010 locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.
Numărul caselor și apartamentelor vândute doar în București-Ilfov în primele trei luni ale acestui an a crescut cu 16% comparativ cu trimestrul întâi din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dacă 2022 a debutat cu o ușoară scădere anuală, februarie și martie au adus majorări de peste 20% comparativ cu lunile similare din 2021.