Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Hagag Development Europe, controlat de omul de afaceri Yitzhak Hagag, a semnat un acord cu antrenorul de fotbal Cosmin Olăroiu și cu partenera de afaceri a acestuia, în baza căruia ar urma să obțină împreună un profit de până la 19 milioane de euro din dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 600 de apartamente în locul fostei fabrici Izolatorul, din zona Electronicii a Bucureștiului, informațiile anunțate anterior de Profit.ro fiind confirmate acum oficial.
Ansamblul de locuințe – dedicat segmentului mediu al pieței - se întinde pe o suprafață de teren de peste 17.500 de metri pătrați și este dezvoltat în două faze de construire.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cosmin Olăroiu, unul dintre cei mai bine cotați antrenori români de fotbal, și o parteneră de afaceri a acestuia, Roxana Tănase, controlează din toamna anului 2016, cu câte 50% din acțiuni fiecare, firma Izolatorul SA, care opera fabrica omonimă de produse de izolare și etanșare din București. Cei doi au inițiat pe terenul fostei fabrici un ansamblu rezidențial format din 7 blocuri cu un total de 600 de apartamente, plus 6.500 metri pătrați de spații comerciale la parterul imobilelor, 650 de locuri de parcare subterane și 170 supraterane.
Încă din iunie 2021, Olăroiu și partenera sa de afaceri au început săpăturile primei faze a proiectului, care va cuprinde 3 blocuri cu 10 etaje și unul cu 5 etaje, care includ 245 de apartamente. În faza a doua sunt proiectate încă 3 blocuri cu 10 etaje, care includ circa 295 de apartamente. Dezvoltatorul intenționează să obțină autorizare pentru un etaj suplimentar fiecărui bloc și să poată construi alte circa 60 de apartamente.
Inițial, Olăroiu și Tănase au încheiat un acord cu Hagag prin care compania cu capital israelian urma să cumpere 50 de apartamente și 50 de locuri de parcare contra sumei de 5,3 milioane de euro, din care 3 milioane de euro au fost plătiți în avans.
Acum, cele două părți au semnat un nou acord, prin care Hagag urmează să intre ca asociat, cu 51%, în firma dezvoltatoare a proiectului imobiliar. În momentul în care se va realiza această asociere, Hagag s-a angajat să transfere lui Olăroiu și Tănase încă 2 milioane de euro, care se vor adăuga celor 3 milioane de euro plătiți anterior.
Hagag anticipează costul total de dezvoltare a ansamblului rezidențial la aproximativ 84,5 milioane de euro. Estimările companiei israeliene indică încăsari de circa 103,5 milioane de euro din vânzarea apartamentelor și a locuri de parcare și un profit brut de circa 19 milioane de euro, din care cota ce ii revine a fost calculată la circa 9,5 milioane euro.
În cazul în care nu se reușește autorizarea supraetajării imobilelor, Hagag preconizează un profit brut de circa 17 milioane de euro, situație în care câștigul său se reduce la circa 8,5 milioane euro.
Asocierea Hagag în dezvoltarea acestui proiect reprezintă intrarea sa pe un nou segment de piață, dedicat apartamentelor middle market, în contextul în care celelalte proiecte rezidențiale ale dezvoltatorului sunt dedicate sectorului premium al pieței.
Pe Șoseaua Electronicii sunt în diferite etape de autorizare sau construcție mai multe proiecte rezidențiale. Omul de afaceri Petre Niculae, cel mai mare dezvoltator de apartamente din Sectorul 6, a început construcția unui ansamblu cu peste 900 de apartamente pe Șoseaua Electronicii. Lângă el, milionarului israelian Ron Izaki, proprietarul Atlas Estates, a fost autorizat să construiască un ansamblu rezidențial cu 725 de apartamente în locul fostei fabrici de ulei Solaris, dar încă nu a început lucrările.
Învecinat este un teren al Sintofarm, care a proiectat aici un ansamblu rezidențial cu 3 clădiri cu 29 de etaje, 3 clădiri cu 19 etaje, 5 clădiri cu 14 etaje, 5 clădiri cu 6 etaje și 8 de 4 etaje, potrivit documentațiilor publice. Peste drum de acestea, o companie a CDI Transport Intern și Internațional, unul dintre cei mai mari transportatori rutieri de persoane din România, analizează potențialul imobiliar al platformei pe care o deține în zonă, pentru a o putea vinde în cazul unei oferte.
Proiecte rezidențiale gândite pe Șoseaua Electronicii
În zona Obor mai sunt proiectate o serie de alte dezvoltări imobiliare pe foste sau actuale platforme industriale printre care se numără Aversa, Mecanica Fină, Diasfin și Carmesin.
Proiecte imobiliare pregătite în zona Pieței Obor
Izolatorul este fosta Întreprindere de Materiale Izolatoare București din perioada comunistă, transformată de Guvernul Petre Roman în societate comercială pe acțiuni, în 1990. Este, de altfel, una dintre primele companii înregistrate oficial după Revoluție, având un cod unic de înregistrare format doar din trei cifre.
Fabrica a fost privatizată în a doua jumătate a anilor ’90 prin metoda MEBO, acțiunile fiind preluate de salariați și de managementul societății. Compania producea garnituri de etanșare, covoare și folii PVC, copertine, prelate auto, produse din plută, produse din poliester armat cu fibră de sticlă și cofraje din carton căptușit cu folie de aluminiu.
Evoluția Hagag
Portofoliul imobiliar românesc al Hagag depășește valoarea de 300 de milioane de euro, potrivit propriului anunț. A finalizat până acum restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei 109, transformat în spații comerciale și pentru birouri; restaurarea clădirii istorice de pe Calea Victoriei 139, care s-a transformat în 33 de apartamente; renovarea unei clădiri istorice cu arhitectură socialistă, cumpărată cu peste 9 milioane de euro, de pe strada Tudor Arghezii, nr. 21 și transformarea ei în imobil de birouri; și primele 3 blocuri dintr-un complex rezidențial realizat pe malul lacului Pipera din Voluntari, care va cuprinde, la final, 17 blocuri cu 1.350 de apartamente, o investiție de 90 de milioane de euro.
Hagag mai deține Palatul Știrbei, pentru renovarea căruia a alocat un buget de 20 de milioane de euro; un teren în cartierul Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Iulian Aronovici cu 3.200 de euro/metru pătrat, pe care construiește un bloc cu 35 de apartamente de lux; un teren tot în Primăverii, cumpărat de la omul de afaceri Radu Dimofte cu peste 5.800 de euro/metru pătrat, pe care vrea să construiască un bloc cu 18 apartamente de lux.
De asemenea, a mai cumpărat și sediul Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) din centrul Bucureștiului, pe care îl va renova și transforma în clădire de birouri. În plus, dezvoltatorul imobiliar a anunțat că a cumpărat hotelul Susai din Predeal de la omul de afaceri Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group, și că va investi în renovarea lui 60 de milioane de euro, pentru a atinge un standard de minim 5 stele.
Investitorul este într-un acord de cumpărare și cu familia Caramihai, care deține restaurantul Casa Albă, pentru 3 loturi de teren din Pădurea Băneasa cu o suprafață de 22.300 de metri pătrați și un preț de 15,5 milioane euro. Totodată, a semnat un acord și cu o companie a grupului austriac A-Heat, care deține complexul de wellness Therme din Balotești, pentru achiziția unui teren din Pădurea Băneasa pe care este autorizată construcția a sute de apartamente.
Compania a mai cumpărat un teren lângă Circul de Stat din București unde planifică realizarea unui proiect rezidențial de lux cu 80 de apartamente.