Cele peste 245.000 de clădiri evaluate până în luna mai pentru stabilirea impozitului valorează peste 81 miliarde lei

Cele peste 245.000 de clădiri evaluate până în luna mai pentru stabilirea impozitului valorează peste 81 miliarde lei
scris 16 iun 2016

Evaluatorii au întocmit 132.500 de rapoarte de evaluare pentru impozitarea clădirilor până la 31 mai, termenul maxim de depunere a declarațiilor la administrațiile publice locale, dintre care 70% au fost realizate pentru persoanele fizice, valoarea impozabilă aferentă clădirilor cu utilizare rezidențială și nerezidențială ridicându-se la peste 81 miliarde lei, a anunțat joi Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

Rapoartele au vizat 245.283 de clădiri, din care circa 200.000 (81%) sunt clădiri nerezidențiale, 12% clădiri mixte și 8% proprietăți rezidențiale, pentru acestea din urmă doar persoanele juridice având obligația de a le evalua, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Codul Fiscal a impus, de la 1 ianuarie 2016, persoanelor fizice să solicite evaluări ale clădirilor nerezidențiale sau mixte aflate în proprietatea lor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Din totalul clădirilor evaluate în perioada ianuarie-mai, jumătate (54%) aparțin persoanelor juridice, iar restul persoanelor fizice.

”În ceea ce privește numărul de rapoarte însă, proporția este diferită, dat fiind faptul că, pentru mai multe clădiri aflate în proprietatea unei singure persoane, de regulă juridice, s-a efectuat un singur raport”, a afirmat președintele ANEVAR, Daniel Manațe.

Astfel, circa 70% dintre rapoartele au fost realizate pentru persoanele fizice și doar o treime pentru firme, acestea din urmă având o medie de 3,2 clădiri pe raport.

Cele mai multe rapoarte de evaluare au fost întocmite în martie, înainte de termenul inițial pentru depunerea declarațiilor, la 31 martie, înainte ca Ministerul Finanțelor să-l prelungească până la 31 mai.

“Un record s-a înregistrat în data de 19 martie, la scurt timp după publicarea mult așteptatului set de norme de aplicare, când într-o singură zi au fost evaluate aproape 10.000 de clădiri, 8% din total”, mai spune Manațe.

Tristețe printre vedetele din show business-ul românesc. Profitul le-a intrat la apă sau au mers direct în pierdere CITEȘTE ȘI Tristețe printre vedetele din show business-ul românesc. Profitul le-a intrat la apă sau au mers direct în pierdere

Cele mai multe clădiri au fost evaluate în București (31.568), cu o pondere de 12,9% din total, capitala fiind urmată de județele Constanța (5%), Timiș (4,5%) și Cluj (4,4%).

În Capitală, topul clădirilor evaluate este condus de Sectorul 1, cu 7.863 de clădiri, reprezentând aproape un sfert din total. Pe următoarele poziții se clasează Sectorul 3, cu aproximativ 22%, și Sectorul 2, cu aproape 19%.

Baza de Informații Fiscale (BIF), în care evaluatorii trebuie să înregistreze rapoartele efectuate, inidcă polii de dezvoltare economică, unde sunt situate cele mai multe clădiri în care se desfășoară activități economice, unde sunt concentrate companiile, care e valoarea portofoliilor de clădiri, dar și unde se dezvoltă micii întreprinzători.

De asemenea, contribuie la o predictibilitate mai mare a viitoarelor încasări bugetare pentru autoritățile locale.

viewscnt
Afla mai multe despre
anevar
evaluatori
impozitare cladiri