Cathedral Plaza: Reacția proprietarului după ce Nicușor Dan a anunțat demolarea

Cathedral Plaza: Reacția proprietarului după ce Nicușor Dan a anunțat demolarea
scris 24 oct 2024

Compania Millennium Building Development, proprietară a terenului situat în Strada General Berthelot nr. 11-15, București, și a clădirii edificate pe acest teren, transmite că a luat act de soluția Curții de Apel București privind demolarea clădirii, dar o consideră incorectă câtă vreme ignoră realitatea – respectiv existența clădirii finalizate în conformitate cu o autorizație confirmată judiciar și ulterior terminării construcției desființată tot judiciar.

VEZI AICI ȘI ULTIMA ORĂ VIDEOFOTO - ANUNȚ "Am câștigat procesul, Cathedral Plaza poate fi demolată!"

Hotărâre este însă parțial corectă prin excluderea din proces a Arhiepiscopiei Romano Catolice București, spun reprezentații Millennium Building Development S.R.L.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán va cumpăra o mare clădire în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Ginerele milionar al premierului Viktor Orbán va cumpăra o mare clădire în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Punctul de vedere complet al Millennium Building Development:

Deși nu este cunoscută inca motivarea Curtii, , afirmăm hotărârea fermă de a urma multiplele căi legale de protejare a proprietății în fața exceselor administrative și a luptelor politice reflectate în legi incoerente și atitudini de confruntare publică care au determinat greșelile făcute în acest caz. Din păcate, acestea s-au regasit și în Decizia Curții de Apel Suceava nr. 1989/03.11.2010, pronunțată într-o cale de atac extraordinară, într-un moment când efectele Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006 fuseseră consumate. Clădirea fusese deja construita în baza unei autorizații confirmate judiciar!

Pentru informarea obiectivă a tuturor celor interesati de situatia de fapt,  dramatică prin efectele ei, amintim că:

La data de 06.12.2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), prin soluția pronunțată în Cauza 3524/10 (Arhiepiscopia Romano-Catolică București contra României) a statuat faptul că demolarea Clădirii Cathedral Plaza cerută de vecini nu poate fi dispusă, fiind esențial ca instanțele naționale să asigure un just echilibru între interesele părților implicate: Millennium ca investitor străin în România și Arhiepiscopia Romano-Catolică București ca proprietar al unui lăcaș de cult din vecinătate.

FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul misterios al celebrului magazin Eva din capitală: Vlad Papuc, fiul unui cunoscut politician prahovean

Demersurile vor continua și pentru că rapoartele de expertiză tehnică, întocmite de o comisie de experți desemnată de instanța de judecată, au confirmat că imobilul Cathedral Plaza nu prezintă niciun risc față de clădirea Catedralei din proximitate, nici măcar în caz de seism, și că edificarea acestui imobil de către cei mai reputați arhitecți, structuriști și proiectanți din țară a fost realizată cu toate garanțiile impuse de legislația specifică, extrem de riguroasă, fără niciun fel de erori sau lipsuri. Hotărârea curentă reconfirmă aceste aspecte indiscutabile.

Edificarea clădirii s-a finalizat de către Millennium doar după ce o altă hotărâre judecătorească definitivă – Decizia nr. 1025/25.06.2009 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. 7222/120/2007 – a confirmat valabilitatea Autorizației de construire nr. 179/18/B/43074/24.02.2006, certificând așadar pe cale judiciară dreptul Millennium de a construi.  Această hotărâre judecătorească a fundamentat convingerea proprietarului în a investi peste 50 de milioane de euro în acest edificiu.

După 15 ani,  tot Justiția refuză legalizarea a ceea ce a judecat atunci a fi corect și s-a considerat a fi legal!

Edificarea Clădirii Cathedral Plaza a fost avizată nu numai de Primarul Sectorului 1 care a emis autorizația anterior indicată, dar și de către Municipiul București și Consiliul General al Municipiului București, împreună cu Primarul General al Municipiului București, care au emis documentațiile de urbanism necesare edificării unui imobil de 18 etaje la intersecția străzilor Berthelot și Luterană, în deplin acord cu reglementarea din Planul Urbanistic General al Municipiului București încă în vigoare, ce vizează acea parcelă de teren, proprietatea privată a Millennium.

Muzeul Național de Istoriei a României - restaurat CITEȘTE ȘI Muzeul Național de Istoriei a României - restaurat

Perspectiva de a construi o clădire înaltă la intersecția dintre cele două străzi a fost propusă inițial, fără nicio inițiativă a proprietarului actual, chiar de Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București, prin Studiul de altimetrie elaborat în anul 1998 și care a fost preluat ulterior în Planul Urbanistic General al Municipiului București.

Ulterior, aceeași clădire a fost avizată favorabil de toate autoritățile și instituțiile implicate în procesul de autorizare, inclusiv: Ministerul Culturii, Serviciul Român de Informații, Ministerul Apărării Naționale, Consiliul Local al Sectorului 1, Arhitecții-șefi ai Municipiului București și ai Sectorului 1, Inspectoratul de Stat în Construcții.

Cazul a făcut obiectul unor campanii mediatice ostile în care realitatea a fost distorsionată, iar expresii denigratoare și propagandistice de tipul ”grup de interese”, “monument al corupției”, “clădirea ilegală” , au fost folosite de cei care doresc demolarea cu orice riscuri a acestei clădiri, pentru interese obscure legate de eșecul unor negocieri comerciale desfășurate în anii 1999- 2001 sau a unei concepții administrative care aparent  "salvează" Bucureștiul  vechi deși regulile de urbanism moderne  permit în toată lumea civilizată învecinarea construcțiilor noi cu cele vechi - chiar în zone istorice.

Demersurile vor continua atât din perspectiva dreptului național, cât și a dreptului unional/european - pentru că o investiție făcută în România nu poate fi distrusă de ambiții personale sau/și de iresponsabilitatea autorităților învestite cu putere de decizie.

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: Consumul ține PIB pe steroizi, dar ne așteptăm ca și piața rezidențială să se dezghețe. Situație nemaîntâlnită în ultimii aproape 15 ani. Sunt mai multe oportunități de achiziții decât este sănătos pentru economie CITEȘTE ȘI Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: Consumul ține PIB pe steroizi, dar ne așteptăm ca și piața rezidențială să se dezghețe. Situație nemaîntâlnită în ultimii aproape 15 ani. Sunt mai multe oportunități de achiziții decât este sănătos pentru economie

Amplasat la intersecția străzilor General Henri Berthelot și Luterană, imobilul are 4 nivele subterane, parter și 18 etaje și o suprafață totală desfășurată de aproximativ 25.000 metri pătrați.

Cathedral Plaza a fost anterior indicată ca fiind proprietatea Millennium Building Development, companie deținută de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas.

În luna iulie 2022, Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, un turn de birouri amplasat în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice.

În toamna 2015, Curtea de Apel Ploiești a admis apelul Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB) prin care a solicitat anularea sentinței civile din 15 aprilie 2015 a Tribunalului Dâmbovița.

Tribunalul Dâmbovița a suspendat atunci temporar, la 15 aprilie, executarea unei hotărârii din 2012 prin care aceeași instanță a dispus obligarea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să emită decizia de desființare a clădirii Cathedral Plaza.

ARCB anunțase că a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală în cazul primarului Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, precum și a unor angajați ai Primăriei Capitalei, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a clădirii ilegale Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior".

viewscnt
Afla mai multe despre
cathedral plaza
curtea de apel