Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a continuat să crească susținut în a patra lună a acestui an, cu un avans de 11,5% față de aceeași perioadă din 2015, până la 3.740, ritmul de creștere accelerând față de primul trimestru al acestui an, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Cumulat pe primele patru luni, numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crerscit cu 4,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 11.017, scrie News.ro.
În aprilie 2016, cele mai multe autorizații pentru construcția de locuințe, 736, s-au eliberat în regiunea Nord-Est, care cuprinde șase județe din Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui). Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuințe construite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Vest, cu 613 de autorizații eliberate în aprilie, și Sud-Muntenia, cu 551 de autorizații.
Cele mai multe autorizații pentru clădiri de locuințe s-au eliberat în localități rurale, cu 67,9% din numărul total înregistrat în aprilie.
Comparativ cu luna martie, numărul de autorizații de construire a crescut cu 12% în aprilie.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Buticurile și chioșcurile non-stop mor încet, dar nu se predau"Cele mai importante creșteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+114 autorizații), Vest (+90), Nord-Vest (+87), Sud-Est (+56) și Centru (+50). Scădere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare București-Ilfov (-28 autorizații)", se arată în comunicatul publicat de Statistică.
Anul trecut, autoritățile au eliberat 39.112 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,8% față de anul precedent.
În 2015 s-a înregistrat prima creștere a autorizațiilor de construcție pentru clădiri de locuințe după 2008, când piața imobiliară a înregistrat un vârf, iar autoritățile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale.
În perioada 2009-2014, autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe, care includ atât locuințele unifamiliale, cât și blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuințe din partea populației.