Austrotherm: Anticipăm o scădere a cifrei de afaceri, după o creștere de 42% anul trecut. Atenționare - Fereastra de oportunitate este scurtă

Austrotherm: Anticipăm o scădere a cifrei de afaceri, după o creștere de 42% anul trecut. Atenționare - Fereastra de oportunitate este scurtă
scris 28 apr 2023

Producătorul de polistiren Austrotherm România, parte a grupului austriac Schmid Industrie, a raportat anul trecut o creștere de 42% a cifrei de afaceri, la peste 52 de milioane de euro, dar pentru anul în curs anticipează o scădere a business-ului.

“Scăderea cifrei de afaceri este legată în mod direct de repoziționarea prețurilor de vânzare a produselor din portofoliu, dar și de scăderea pieței de profil”, a declarat pentru Profit.ro Roxana Ghioca, general managerul companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Grupul austriac deține în România companiile Austrotehrm Com, cu circa 150 de angajați și trei linii de producție a polistirenului expandat, la Bucuresti, Horia (Neamț) și Călan (Hunedoara) și o linie de producție a polistirenului extrudat (la Horia), respectiv Opal Technologies, companie preluată anul trecut și care produce la Arad, de asemenea, polistiren extrudat.

Cererea de pe piață a adus Austrotherm România o creștere semnificativă de business anii trecuți, astfel că au fost alocate fonduri pentru majorarea capacității de producție cu 50% a fabricii din Horia și preluarea Opal Technologies.

“Anul 2023 începe cu o reticență în rândul consumatorilor de materiale de constructii, reticență datorată modificărilor abrupte din ultima perioadă în ceea ce privește oferta de preț  a producătorilor / distribuitorilor de materiale de constructii, datorită creșterii costurilor cu creditarea, restrângerii zonei de creditare, creșterii inflației etc, însă rezultatele anului 2023 trebuie analizate și asumate într un context mai larg, un context care să se extindă la o perioadă de analiză 2020 – 2023”, spune Ghioca.

Pentru producătorii de polistiren, costurile cu materiile prime, achiziționate integral din import, energia/utilitățile și combustibilii depășesc 80% din cifra de afaceri.

De asemenea, costurile cu forța de muncă sunt mai mari față de anii trecuți cu 14-20%, iar cheltuielile financiare sunt la rândul lor pe un trend ascendent.

“La o analiză simplă, scăderea abruptă a prețurilor din ultima perioadă este doar rezultatul unei cereri sub nivelul aceleiași perioade a anului trecut și a unei competiții care uneori uită care este scopul declarat al unui business sănătos, acela de a aduce în fata consumatorului un produs corespunzător certificărilor și datelor tehnice, la un preț care să acopere costurile, cu servicii atașate care să întregească un pachet comercial și cu un rezultat final pozitiv”, explică Ghioca.

Ea estimează însă că, după o iarnă prelungită, piața se va deschide și al doilea semestru va aduce o stabilizare a prețurilor și o cerere în urcare.

În perspectiva creșterii pieței, Austrotherm investește în continuare în creșterea capacității de producție, modernizează procesele tehnologice în fabricile actuale și își diversifică gama de produse, astfel că din 2023 va produce la Călan și sisteme de încălzire în pardoseli cu plăci de polistiren termoformate.

Managerul companiei apreciază că, în contrast cu situația economică, geopolitică, energetică și financiară dificilă și impredictibilă, România este într-o conjunctură favorabilă, având la dispoziție fonduri europene de peste 90 de miliarde de euro pentru următorii ani.

Ea remarcă însă “o oarecare discordanță” între accesul la finanțare și utilizarea efectivă a fondurilor și atenționează că fereastra de oportunitate este scurtă și necesită, pe lângă urgentarea procedurilor oficiale, măsuri de debirocratizare și descentralizare a accesului și utilizării fondurilor europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
austrotherm rezultate