ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România

ANALIZĂ Topul celor mai mari brokeri imobiliari din România
scris 9 dec 2022

Afacerile cumulate ale celor mai mari cinci companii de consultanță imobiliară de pe piața românească au crescut cu 12,4% anul trecut, comparativ cu un an mai devreme, când efectele pandemiei încă se făceau simțite, dar, chiar și așa, doi brokeri, printre care și liderul pieței, au raportat rulaje în scădere. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 8 ori mai mici decât liderul pieței, potrivit calculelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Brokerii JLL au reușit să se mențină și în 2021 în fruntea clasamentului consultanților imobiliari cu cele mai mari afaceri, în ciuda unei noi scăderi, de 6,2%, a rulajului, care i-a dus veniturile la 12,1 milioane de euro. Compania a trecut în fruntea clasamentului în 2019, devansând brokerii de la CBRE, care au dominat piața până atunci.

Și CBRE și-a păstrat poziția secundă în topul din 2021 cu un avans de circa 4% a afacerilor, până la circa 11,8 milioane de euro, și al treilea cel mai mare profit din domeniu, de 1,1 milioane euro. Trebuie menționat că brokerii CBRE activează în România prin două divizii de business, CBRE Real Estate Consultancy și CBRE Global Workplace Solutions (GWS).

În realizarea clasamentului, pentru o mai bună acuratețe, nu s-au luat în calcul veniturile de circa 11,5 milioane de euro realizate de CBRE GWS, deoarece afacerile derulate prin această divizie provin, cu precădere, din servicii de facility management (curățenie, reparații, catering, administrare mobilier, servicii poștale), pe care competitorii CBRE nu le practică.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV GALERIE FOTO Ovidiu Budeanu a semnat un acord cu Accor pentru deschiderea unui hotel Mercure. Investitorul român intră pe piața hotelieră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV GALERIE FOTO Ovidiu Budeanu a semnat un acord cu Accor pentru deschiderea unui hotel Mercure. Investitorul român intră pe piața hotelieră
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cushman & Wakefield Echinox a făcut un salt remarcabil de pe locul 5 pe locul 3 în clasament, după o creștere spectaculoasă de peste 68% care i-au dus afacerile de anul trecut la 8,2 milioane de euro. Deși, profitul companiei este cel mai mic între brokerii din top, rata profitului este de 12%, superioară liderilor pieței.

Cu o creștere consistentă, de peste 34%, a afacerilor de anul trecut, până la 7,7 milioane de euro, SVN și-a păstrat locul patru în top, câștigat în 2020, cu ajutorul evoluției pozitive a pieței rezidențiale, segment pe care este specializat. În această perioadă, profitul consultantului a crescut cu peste 27%, depășind pragul de un milion de euro.

Colliers International a coborât două locuri în clasament, până la poziția a cinciea, după o scădere de 5,7% care i-a dus afacerile de anul trecut la 7,1 milioane de euro. În ciuda acestei scăderi, Colliers a redevenit cea mai profitabilă companie din domeniu, după ce a înregistrat în 2021 un profit de peste 3 ori mai mare decât anul anterior, adică 1,3 milioane de euro.

Interesant este că cea mai mare marjă de profit din domeniu, în 2021, a fost atinsă tot de compania boutique a Andreei Păun, denumită Griffes, care a realizat o marjă de profit de circa 81%, după afaceri de circa 1,6 milioane euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
brokeri
top brokeri imobiliari