ANALIZĂ Investitorii imobiliari intră în repaus. Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale se îndreaptă spre minimul ultimului deceniu

ANALIZĂ Investitorii imobiliari intră în repaus. Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale se îndreaptă spre minimul ultimului deceniu
scris 16 aug 2023

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru al acestui an, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Evoluția anuală prognozează o situație și mai negativă, indicând un minim al ultimului deceniu.

„Prima jumătate a anului a fost marcată de o încetinire a volumului de investiții în România, așa cum am văzut și în rândul celorlalte țări din Europa Centrală și de Est. Cu toate acestea, observăm un volum considerabil de tranzacții în etape avansate de negociere și există premizele pentru o accelerare în a doua jumătate a anului. În acest context, credem că România poate depăși nivelul de 600 milioane de euro în tranzactii anul acesta“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România.

Cele mai mari două tranzacții imobiliare din primul semestru al acestui an au fost prezentate în premieră de Profit.ro și cumulează aproximativ 85 de milioane de euro.

Este vorba despre tranzacția prin care furnizorul francez de servicii logistice și transport FM Logistic, aflat în proprietatea familiilor Faure și Machet, a vândut dezvoltatorului imobiliar CTP centrele sale de distribuție din București, Timișoara și Dâmbovița, cu scopul închirierii lor. Și a doua este cea prin care jucătorul profesionist de poker Mikalai Vaskaboinikau, aflat pe locul patru în topul câștigurilor realizate de belaruși din turneele de poker, a intrat pe piața imobiliară românească prin achiziția clădirii de birouri One Herăstrău Office, din nordul Bucureștiului, la un preț de 21 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Gigantul american Adobe își dublează centrul de cercetare din Romania prin mutarea în U Center. Tranzacția intră direct pe locul 1 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american Adobe își dublează centrul de cercetare din Romania prin mutarea în U Center. Tranzacția intră direct pe locul 1

Restul tranzacțiilor din primul semestru al anului s-au plasat ca valoare sub nivelul de 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.



 

Prognosticul optimist al brokerilor imobiliari, cu privire la evoluția tranzacțiilor cu proprietăți comerciale în cea de-a doua parte a acestui an, se bazează pe o serie de tranzacții mari aflate în lucru și care, dacă se finalizează anul acesta, ar putea ridica volumul anual la peste 600 de milioane de euro, nivel oricum la jumătate față de recordul istoric atins în 2022.

EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău

Ultimul an în care s-a înregistrat un volum investițional de sub 600 de milioane de euro a fost 2013, an care a marcat încheierea perioadei de criză începută în 2008.

Cea mai așteptată tranzacție a anului și cea care are capacitatea de ridica volumul de investiții la peste 600 de milioane de euro este cea prin care grupul imobiliar britanic M Core, cu legături strânse cu Familia Regală, ar putea cumpăra cele 24 de parcuri de retail pe care Mitiska REIM le gestionează în România. Tranzacția, evaluată la circa 250 de milioane de euro, a fost prezentată în exclusivitate de Profit.ro.



Pe locul doi, ca valoare, se află tranzacția, inițiată la sfârșitul anului trecut, de dezvoltatorul imobiliar belgian Atenor, susținut de mai multe familii de milionari din Belgia, care a agreat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare cu fondul ungar Adventum Group în privința vânzării integrale a complexului de birouri @expo din București, o tranzacție ce poate fi evaluată la circa 120 de milioane de euro.

O altă tranzacție majoră a fost inițiată în toamna anului trecut între, pe de o parte, grupul Indotek, controlat de omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, și, pe de altă parte, antreprenorul Gheorghe Iaciu și InfraRed Capital Partners, un fond de investiții controlat, de circa doi ani, de canadienii de la Sun Life, unul dintre cele mai mari grupuri financiare ale lumii. Obiectul negocierilor dintre acești investitori este complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, care este așteptată să se vândă în jurul valorii de 100 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul francez Air Liquide ridică o nouă fabrică de tuburi de oxigen lângă București și o închide pe cea din Buzău

Prin achiziționarea primei clădiri a complexului de birouri U Center de la frații libanezi Johny și Jihad Jabra, frații Dragoș și Adrian Pavăl și-au rezervat dreptul de a fi primii clienți și pentru a doua clădirie a complexului. Această nouă tranzacție, care s-ar putea încheia în acest an, este estimată de sursele Profit.ro la circa 90 de milioane de euro, o valoare similară cu cea a primei clădiri.

O altă tranzacție pe sectorul de retail care s-ar putea încheia anul acesta ar fi portofoliul format din 5 parcuri de retail scos la vânzare de grupul polonez Scallier. Portofoliul de proprietăți puse la vânzare include proiecte din rețeaua Funshop Park: Proiectul Roșiorii de Vede, deschis în 2021, care cuprinde un Lidl de 2.200 de metri pătrați și un parc de retail de 6.200 de metri pătrați; proiectul din Focșani, inaugurat tot în 2021 cu un Lidl și magazine cu o suprafață închiriabilă de circa 5.000 de metri pătrați; proiectul din Timișoara, deschis în 2022 în locul fostei fabrici de reparare a utilajelor de construcții Uniteh cu un Kaufland și spații de retail de circa 10.800 de metri pătrați; proiectul din Turda, unde lângă Kaufland se amenajează spații comerciale de circa 9.000 de metri pătrați și proiectul din Vaslui, unde tot lângă Kaufland se construiește un parc de retail cu o suprafață de aproape 10.000 de metri pătrați.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare