Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), instituția însărcinată cu gestionarea activelor sechestrate în cauze penale și cu recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni, își va muta sediul din strada Apolodor nr. 17, unde funcționează mai multe ministere, inclusiv cel al Justiției, în clădirea istorică a Palatului Creditului Industrial de pe Bulevardul Elisaneta, de vizavi de Universitate, unde mai demult și-a avut sediul și Organizația București a Partidului Social Democrat (PSD).
Motivul este că la sediul oficial din Apolodor 17 nu există suficient spațiu pentru cei 50 de salariați ai instituției.
În iulie anul trecut, ministrul de atunci al Justiției, Raluca Prună, declara că, la acel moment, ANABI funcționa într-o clădire din strada Walter-Mărăcineanu nr. 1-3, fost sediu al PDL București și al doilea sediu al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde se desfășoară activitățile adminstrative și economice ale DNA.
Planul de atunci al Guvernului era ca atât DNA, cât și ANABI să se mute în Hotelul Triumf, unul dintre cele mai valoroase active aflate în portofoliul RA-APPS, după cum Profit.ro a relatat în premieră la acea dată. În cele din urmă s-a renunțat la idee.
CITEȘTE ȘI Premierul Tudose, explicând demiterea șefului Fiscului: nu vreau o strategie western, cu mascați alergând după bătrânele cu pătrunjel prin piață"Având în vedere faptul că Agenția funcționează cu un număr de 50 de posturi, iar la sediul prevăzut în Legea nr. 318/2015, respectiv București, str. Apolodor nr. 17, sector 5, nu există spații suficiente pentru a fi puse la dispoziția acesteia, Ministerul Justiției a inițiat pe parcursul anului 2016 mai multe demersuri în vederea identificării unei soluții adecvate pentru un sediu al Agenției", se arată într-un document guvernamental recent.
Potrivit sursei citate, au fost identificate mai multe soluții temporare, care au inclus utilizarea unui spațiu din cadrul Ministerului Justiției, dar și preluarea de la RA-APPS a unui spațiu în imobilul din Walter Mărăcineanu nr. 1-3, sector 1.
"(...) având în vedere faptul că în spațiul situat la adresa din Walter Mărăcineanu nr. 1–3 nu își puteau desfășura activitatea mai mult de 20 de angajați, MJ, împreună cu ANABI, au continuat demersurile în vederea identificării unei soluții adecvate pentru numărul total de angajați. Pe parcursul lunii noiembrie 2016, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, a fost identificat un spațiu în imobilul situat la adresa din mun. București, B-dul Elisabeta nr. 3, sectorul 3, care, sub aspect funcțional, corespunde cerințelor ANABI și care urmează să devină sediul Agenției", se mai afirmă în document.
CITEȘTE ȘI LISTA investițiilor pregătite în turism. Date minister: 2016 - maximul istoric din perioada postdecembristă ca număr de turiștiÎn clădirea respectivă, aflată tot în portofoliul RA-APPS și în care mai demult și-a avut sediul și Organizația București a PSD, ANABI urmează să ocupe etajele 3 și 5. Alt "chiriaș" al clădirii este Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, instituția de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă – OLAF din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit raportului ANABI pe anul trecut, instituția, înființată la finalul lui 2015, a indisponibilizat până la finalul lunii octombrie 2016 numerar în sumă totală de peste 705 milioane lei, plus 35 de imobile (din care a vândut doar 2), și a încasat, din valorificarea bunelor mobile și imobile confiscate, circa 20,5 milioane lei. În conformitate cu legislația în vigoare, câte 20% din cei 20,5 milioane lei merg la ministerele Educației și Sănătății, câte 15% la Interne, Justiție și procuraturi, iar restul de 15%, către asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social și pentru academii de ramură înființate în baza unei legi speciale.
Palatul Creditului Industrial a fost construit în anii 1934 – 1935 după planurile arhitectului George Matei Cantacuzino, pe fundația unui proiect nefinalizat de la începutul secolului al XX-lea. În 1906, fusese ridicat alături Palatul Societății de Asigurări ”Generala”, unde astăzi se află sediul central al BCR. În clădire a funcționat Societatea Națională de Credit Industrial, creată în 1923, la care statul deținea 20% din capitalul social, Banca Națională a României - 30%, iar restul se afla în posesia mai multor investitori privați, printre care și un grup de foști directori ai băncii Marmorosch, Blank & Co. Misiunea instituției era finanțarea primelor etape ale dezvoltării sectorului industrial din România.