Piața de fuziuni și achiziții (mergers & acquisitions – M&A) a avut o creștere semnificativă în al doilea trimestru al anului comparativ cu primul trimestru, dar și față de perioada similară din 2018.
Valoarea totală a pieței, inclusiv tranzacțiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 1,4-1,6 miliarde de euro, în timp ce tranzacțiile comunicate au totalizat 790 de milioane de euro, potrivit estimărilor Deloitte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„În piața de fuziuni și achiziții, trimestrul al doilea al anului a adus două premiere: finanțarea în valoare de 568 de milioane de dolari atrasă de către UiPath, în urma căreia evaluarea companiei a ajuns la 7 miliarde de dolari, un nivel record pentru un start-up românesc, și preluarea de către EximBank, o bancă deținută de statul român prin intermediul Ministerului de Finanțe, a Băncii Românești. Este a patra oară când ne întâlnim cu UiPath în raportările noastre trimestriale: prima dată în 2017, iar apoi de două ori în 2018, compania având o evoluție spectaculoasă de la o perioadă la alta”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.
Numărul total de tranzacții anunțate în al doilea trimestru a fost 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicată. Pentru comparație, în primele trei luni ale anului au fost anunțate 16 tranzacții, iar în al doilea trimestru al anului 2018, 27 de tranzacții.
„După un început modest, piața de M&A a consemnat un reviriment în al doilea trimestru, când estimăm că au fost patru tranzacții cu o valoare de câte minimum 100 de milioane de euro. Dacă ne uităm cumulat la primul semestru al anului, piața de M&A calculată în funcție de tranzacțiile cu valoare comunicată a fost de aproape 909 milioane de euro. Remarcăm că tendința de a nu comunica valoarea tranzacțiilor a continuat să se accentueze”, a adăugat aceasta.
„În sectorul imobiliar, piața de M&A s-a menținut dinamică în al doilea trimestru al anului, cea mai mare tranzacție fiind preluarea de către Dedeman a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca”, a precizat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociații.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dertour, turoperatorul nr. 2 din Germania, cumpără o afacere a lui Dragoș AnastasiuCele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019 au fost:
- noua rundă de finanțare, în valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obținută de către UiPath, companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari. În cadrul acestei runde de finanțare au participat mai mulți investitori financiari;
- preluarea de către EximBank a 99,28% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată);
- achiziția unui pachet minoritar din acțiunile Superbet, cel mai mare jucător de pe piața pariurilor sportive din România, de către fondul de investiții Blackstone (valoare: 175 de milioane de euro);
- preluarea de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicată);
- investiția de aproape 60 de milioane de euro anunțată de către CEE Equity în modernizarea și dezvoltarea a 15 silozuri de grâu și hub-uri logistice ale Brise Group.
Piața de M&A din România, în T2 2019
- valoare piață (tranzacții cu valoare comunicată, inclusiv mega tranzacția în care a fost implicată compania UiPath): 790 de milioane de euro;
- valoare piață (inclusiv tranzacții cu valoare necomunicată și mega tranzacția UiPath – estimare Deloitte): 1,4–1,6 miliarde de euro;
- număr tranzacții (inclusiv tranzacțiile cu valoare necomunicată): 30;
- valoare medie (excluzând mega tranzacția UiPath): 36 de milioane de euro.