Noua fabrică de pulberi pentru muniție Victoria va costa peste jumătate de miliard de euro, din care gigantul german Rheinmetall va acoperi sub 40%. Ce profit se estimează

Noua fabrică de pulberi pentru muniție Victoria va costa peste jumătate de miliard de euro, din care gigantul german Rheinmetall va acoperi sub 40%. Ce profit se estimează

Pulberi pentru muniție. Sursă foto: Pirochim SA

scris 19 sep 2024

Investiția totală necesară implementării proiectului de construire a noii fabrici de pulberi pentru muniție Victoria, anunțat public de autoritățile de la București, este estimată oficial la 2,584 miliarde lei plus TVA (peste 519 milioane euro la cursul valutar actual), sumă din care gigantul german al apărării Rheinmetall ar urma să acopere puțin peste 39% (circa 1,014 miliarde lei sau 203,8 milioane euro, plus TVA), relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Restul de 1,57 miliarde lei (315,7 milioane euro) plus TVA va fi în sarcina companiei românești de stat Pirochim SA Victoria, pe amplasamentul căreia va fi ridicată noua facilitate de producție industrială.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Piața auto din UE a scăzut abrupt în august, pe fondul unui declin uriaș al mașinilor electrice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto din UE a scăzut abrupt în august, pe fondul unui declin uriaș al mașinilor electrice

Cu toate acestea, germanii ar urma să dețină controlul majoritar la societatea mixtă pe care Rheinmetall și Pirochim intenționează să o înființeze pentru implementarea proiectului, reiese dintr-un document guvernamental.

Potrivit sursei citate, structura de finanțare a investiției ar urma să arate în felul următor:

Total investiție: 2.584.400 mii lei
1.1 Echipamente: 1.988.000 mii lei
1.2 Infrastructură: 596.400 mii lei

1.1 Finanțare totală necesară pentru echipamentele de producție: 1.988.000 mii lei
1.1.1 Finanțare Rheinmetall Waffe Munition GmbH (51%): 1.013.880 mii lei
1.1.2 Finanțare Pirochim Victoria SA (49%): 974.120 mii lei

1.2 Finanțare totală necesară pentru infrastructură: 596.400 mii lei
1.2.1 Finanțare Pirochim Victoria SA: 596.400 mii lei

Mihnea Rădulescu devine CEO al UPC Slovacia. Va prelua și rolul de vicepreședinte pentru dezvoltarea infrastructurii Liberty Global în regiunea Europei Centrale CITEȘTE ȘI Mihnea Rădulescu devine CEO al UPC Slovacia. Va prelua și rolul de vicepreședinte pentru dezvoltarea infrastructurii Liberty Global în regiunea Europei Centrale

Contribuția Pirochim SA ar urma să fie finanțată din bugetul propriu al societății, de la bugetul de stat, din fonduri europene rambursabile și nerambursabile, precum și din credite bancare externe contractate de compania românească de stat.

După cum a relatat Profit.ro, statul român pregătește exproprierea de terenuri și construcții aflate în proprietatea combinatului chimic Viromet Victoria, în beneficiul proiectului noii fabrici de pulberi pentru muniție, banii necesari pentru justa despăgubire a proprietarului, în sumă de peste 118 milioane lei, urmând să provină din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Asta pentru că întreaga facilitate avută în vedere are nevoie de o suprafață de teren de minimum 370 de hectare, pentru respectarea distanțelor de siguranță aferente regulilor de securitate la incendiu și în raport cu potențialul exploziv al materialelor și al procedurilor de producție, iar Pirochim are în prezent la dispoziție doar circa 70 de hectare.

Proiectul presupune ridicarea a 123 de imobile noi, ce ar însuma o suprafață construită totală de peste 13 hectare.

Finanțele extind facilitatea pentru cercetare-dezvoltare și la firmele care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Finanțele extind facilitatea pentru cercetare-dezvoltare și la firmele care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri

″Pentru a satisface cerințele diferitelor produse de propulsanți, sunt necesare mai multe tipuri de produse de propulsanți cu bază simplă, dublă și triplă. Prin urmare, aceste facilități de fabricație a propulsanților sunt esențiale. În plus, nitroceluloza, nitroglicerina și nitroguanidina sunt materiile prime energetice principale utilizate pentru a produce propulsanți cu bază simplă, dublă și triplă. Din acest motiv, capacitatea de a produce NC, NG și NQ este imperativă pentru a obține o capacitate de producție complet independentă. Ca parte a facilităților de fabricație a propulsanților, este necesară și o capacitate de fabricare a carcaselor de cartușe combustibile (CCC). Aceste CCC-uri găzduiesc propulsantul de bază relevant și sunt carcase specializate, proiectate special pentru aplicația BMCS. Această facilitate propusă pentru CCC poate acomoda 50.000 de lovituri de artilerie de 155 mm″, se menționează în document.

Principalul beneficiu așteptat este ″asigurarea independenței naționale - o industrie proprie de pulberi, explozivi și muniții, care să răspundă prompt la solicitările Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA)″, în condițiile în care ″România se confruntă cu o provocare majoră privind satisfacerea necesarului FSNA, sens în care este imperios necesară realizarea obiectivelor de investiții astfel încât să poată răspunde noilor provocări (aduse de agresiunea militară a Rusiei împotriva statul vecin Ucraina – n.r.)″.

FOTO Incendiu puternic la o fabrică de sicrie din Bihor CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic la o fabrică de sicrie din Bihor

″Sub aspect social, proiectul prezintă beneficii concrete pentru regiune. Pe de o parte, avem în vedere promovarea unei dezvoltări a comunității locale, prin asigurarea de locuri de muncă într-o zonă puternic dependentă de cele două orașe mari învecinate, Brașov și Sibiu. Proiectul are în vedere crearea a aproximativ 700 de noi locuri de muncă, ceea ce va ridica considerabil nivelul de trai, precum și oportunitățile sociale. Totodată, prin considerarea nivelului investițiilor, beneficiile sociale se vor resimți și prin dezvoltarea altor sectoare complementare, cu impact imediat în crearea unor noi locuri de muncă suplimentare, care să deservească domeniile economice adiacente, precum transporturi, infrastructură și altele. Totodată, prin creșterea valorilor sumelor încasate la bugetul local, se va asigura cadrul economic pentru mai multe investiții în proiecte sociale, dezvoltarea calității învățământului și a infrastructurii adiacente, posibilitatea creării unor centre de perfecționare și reconversie profesională care să răspundă noilor necesități și oportunități″, mai scrie în document.

Termenul de finalizare și punere în funcțiune a noii fabrici este februarie 2027. Proiectul are deja asigurată o finanțare UE nerambursabilă de 47 milioane euro, prin Fondul European de Apărare.

Documentul estimează că, după demararea producției, joint-venture-ul care va opera fabrica va avea vânzări anuale de peste 601 milioane lei, cu profit net de mai mult de 118 milioane lei:

Vânzări: 601.370 mii lei
Costuri directe: 300.685 mii lei
Marjă brută: 300.685 mii lei
Costuri de închiriere: 29.820 mii lei
Alte cheltuieli: 60.137 mii lei

Rezultat înainte de amortizare și impozit: 210.728 mii lei
Depreciere/Amortizare: 70.077 mii lei
Profit brut: 140.651 mii lei
Impozit: 22.504 mii lei
Profit net: 118.147 mii lei
Flux numerar anual: 188.223 mii lei

viewscnt
Afla mai multe despre
fabrică pulberi pentru muniție
pirochim sa victoria
rheinmetall românia