Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna august până la 2,4%, de la un nivel de 2,8% în iulie.
România este, pentru a șasea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,3%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat, transmite Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În luna august, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,8%) și Letonia (0,9%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,3%), Belgia (4,3%) și Polonia (4%).
Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut ușor, de la 2,9%, până la 2,8%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Luna trecută, rata anuală a inflației a coborât, în luna august 2024, la 5,1%, de la 5,42% în iulie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,25%, cele nealimentare cu 4,35%, iar serviciile cu 8,60%.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4%, de la 4,9% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2024 și anticipează că aceasta va ajunge la 3,4% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în august de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.