La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viață din țările care au ieșit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele ale țărilor din sudul blocului comunitar, transmite Bloomberg.
Potrivit celor mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internațional, venitul per capita, ajustat în funcție de paritatea puterii de cumpărare, va fi mai mare în Slovenia decât în Italia în anul 2029. Tot după acest indicator, Lituania va fi la egalitate cu Italia și Polonia nu va fi cu mult în urmă, arată Agerpres.
Această modificare va fi o îndeplinire a promisiunii făcute țărilor care au aderat la UE în anul 2004, că se vor apropia de statele mai bogate din vest. Procesul nu a avut loc atât de rapid pe cât se preconiza, în condițiile în care convergența a suferit numeroase amânări, începând de la perioada volatilă a anilor 1990 și până la criza financiară globală din 2008 și criza datoriilor care a urmat.
Este posibil ca și cele mai recente progrese să fie rezultatul unor trenduri care nu au fost avute în vedere de planificatorii economici. În timp ce noile state membre din Europa Centrală și de Est au văzut cum Produsul lor Intern Brut a crescut semnificativ, grație investițiilor străine și accesului la piața și fondurile UE, fenomenul de convergență a fost ajutat și de creșterea mai lentă din Italia.
Îmbunătățirea standardelor de viață începe să dea roade. Migrația muncitorilor care căutau salarii mai mari în alte țări a început să se inverseze. Guvernele din regiune speră de asemenea că economiile lor mai mari se vor traduce și într-o putere politică mai mare, în contextul în care fac lobby la Bruxelles pentru lucruri precum majorarea cheltuielilor cu apărarea.