Guvernul britanic a anunțat că renunță la proiectul său foarte criticat, anunțat în aprilie, de a privatiza postul de televiziune Channel 4, care are un rol important în creația audiovizuală din Regatul Unit, informează AFP.
Channel 4 este deținut de Guvern de la lansarea sa din 1982, însă își obține finanțarea din publicitate, fără să beneficieze de o redevență anuală, așa cum este cazul grupului BBC. Postul Channel 4 trebuie să își reinvestească profiturile în creație, iar soarta sa, aflată în discuție de mai multe luni, era urmărită cu mare interes în cercurile culturale britanice, scrie Agerpres.
"Channel 4 reprezintă o reușită britanică și un stâlp al industriilor noastre creative aflate în plin avânt. După ce am examinat analiza de rentabilitate și ne-am consultat cu sectoarele vizate, am decis că postul Channel 4 nu trebuie să fie vândut", a declarat joi ministrul britanic al Culturii, Michelle Donelan.
În aprilie 2022, predecesoarea ei din guvernul lui Boris Johnson, Nadine Dorris, își anunțase intenția de a privatiza acest post TV, explicând atunci că voia să îl ajute "să rivalizeze" cu giganții din industria streamingului.
Printre marile succese lansate de Channel 4 se află producții precum "The Great British Bake Off", o emisiune gastronomică de mare succes în timpul lockdownurilor anti-COVID-19, alături de serialele "It's a Sin" și "Derry Girls", apreciate atât de criticii de specialitate, cât și de public.
Channel 4 a difuzat uneori programe inovatoare, ireverențioase și uneori polemice. În toamna trecută, o emisiune cerea spectatorilor să se pronunțe în legătură cu o eventuală distrugere a unor opere de artă aparținând unor autori "problematici", precum Adolf Hitler.
Renunțarea la proiectul privatizării postului britanic a fost întâmpinată cu un sentiment de ușurare de Alex Mahon, director general la Channel 4, care s-a declarat bucuroasă pentru "această decizie care ne permite fim în continuare o putere în lumea digitală".
Membri ai Partidului Conservator aflat la putere în Regatul Unit, foarte critici în general față de audiovizualul public britanic, au reproșat cu regularitate postului Channel 4 că era părtinitor, mai ales după ce fosta directoare a departamentului său de știri, Dorothy Byrne, a declarat în 2019 că fostul prim-ministru Boris Johnson era "un mincinos" și "un laș".