Comisia Europeană a deschis două noi proceduri de infringement împotriva României și a altor state membre, din cauza nerespectării termenului pentru transpunerea normelor UE privind drepturile de autor și programele de televiziune și radio online în legislațiile naționale.
Cele două directive urmăresc să modernizeze normele UE privind drepturile de autor și să permită consumatorilor și creatorilor să profite la maximum de lumea digitală. Acestea întăresc poziția industriilor creative, permit mai multe utilizări digitale în domeniile de bază ale societății și facilitează distribuția programelor de radio și televiziune în întreaga UE, potrivit Comisiei.Termenul limită pentru transpunerea acestor directive în legislația națională a fost 7 iunie 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia a solicitat, astfel, autorităților din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Polonia, Portugalia, Suedia, Slovenia și Slovacia să comunice informații despre modul în care normele incluse în Directiva privind dreptul de autor pe piața unică digitală (Directiva 2019/790/ UE) sunt adoptate în legislația lor națională.
De asemenea, Comisia a cerut ca România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovenia și Slovacia să comunice informații despre modul în care Directiva 2019/789/UE privind programele de televiziune și radio online este adoptată în legislația națională.
“Întrucât statele membre de mai sus nu au comunicat măsurile naționale de transpunere sau au făcut-o doar parțial, Comisia a decis astăzi să deschidă procedurile de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea scrisorilor de punere în întârziere”, arată Executivul UE într-un comunicat.
Statele membre vizate au acum două luni la dispoziție pentru a răspunde scrisorilor și a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită avize motivate.
Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.