Qatarul a semnat joi contracte în valoare de peste zece miliarde de euro în vederea achiziționării a cel puțin 12 avioane de luptă de tip Rafale și a 50 de avioane de tip Airbus A321, în cadrul unei vizite a președintelui francez Emmanuel Macron la Doha, relatează AFP.
Aceste contracte, semnate în prezența lui Macron de către emirul Qatarului șeicul Tamim ben Hamad al-Thani, includ de asemenea concesionarea metroului din Doha și a tramvaiului de la Lusail, încredințate unui consorțiu SNCF/RATP, scrie News.ro.
Achiziționarea celor 50 de avioane de tip Airbus A321 reprezintă un contract în valoare de 5,5 miliarde de euro, a precizat Elysée.
Contractul de exploatare și întreținere a metroului de la Doha și a tramvaiului de la Lusail atinge trei miliarde de euro, a precizat Guillaume Pepy, președintele direcțiunii SNCF, iar achiziționarea celor 12 Rafale va repreznta 1,1 miliarde de euro potrivit Elysée.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 60% din industria software din România e deținută de multinaționale. Deciziile fiscale și absența măsurilor de stimulare creează condiții tot mai vitrege. Cei mai importanți jucători din IT-ul localQatarul a achiziționat deja 24 de avioane de tip Rafale în 2015, în valoare de 6,3 miliarde de euro.
Qatarul a semnat de asemenea o scrisoare de intenție în vederea furnizării a 490 de vehicule blindate de tip VBCI de la francezii de la Nexter, un potențial contract în valoare de 1,5 miliarde de euro, a anunțat Palatul Elysée.
Autoritățile din Qatar au semnat de asemenea un contract de depoluare a lagunelor Al Karaana cu grupul Suez, estimat la aproximativ 100 de milioane de euro.
Cele două țări au semnat totodată mai multe acorduri strategice, inclusiv o ”declarație de intenție cu privire la cooperarea bilaterală în domeniul luptei împotriva terorismului, a finanțării terorismului și a radicalizării”.
Semnând asemenea acorduri cu Franța, Qatarul caută, de asemenea, să arate că nu mai este izolat pe scena internațională, în contextul în care îi înfruntă, într-o gravă criză, pe unii dintre vecinii săi arabi.
La 5 iunie, Arabia Saudită, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Egiptul și-au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatarul, pe care l-au acuzat că susține grupări ”teroriste” și că se apropie de Iran.
Doha respinge aceste acuzații și denunță o tentativă de ”plasare sub tutelă” a unui ”cvartet” arab.