YouTube a anunțat că pune capăt politicii sale de eliminare a conținutului care transmite informații false despre alegerile prezidențiale din SUA din 2020, provocând furia anumitor organizații activiste.
„Vom înceta eliminarea conținutului cu afirmații nefondate de fraudă pe scară largă, erori sau probleme care au apărut în timpul alegerilor prezidențiale din 2020”, a spus platforma Google pe blogul său, potrivit News.ro.
„Capacitatea de a dezbate liber ideile politice, chiar și cele care sunt controversate sau bazate pe presupuneri false, este esențială pentru funcționarea unei societăți democratice, mai ales în plin sezon electoral”, se arată în mesaj. „În mediul actual, credem că, deși eliminarea acestui tip de conținut ajută la combaterea dezinformării, poate avea și efectul neintenționat de a limita discursul politic fără a reduce semnificativ riscul violenței sau a altor daune în lumea reală”, a continuat YouTube.
YouTube a implementat acest regulament în decembrie 2020 pentru a combate afirmațiile nefondate conform cărora alegerile prezidențiale din noiembrie ar fi fost furate de la Donald Trump în favoarea lui Joe Biden. Această modificare a politicii de moderare a conținutului platformei, care intră în vigoare imediat, vine în timp ce giganții tehnologiei caută să găsească formula potrivită pentru a combate dezinformarea fără a restrânge libertatea de exprimare într-un mediu politic din ce în ce mai polarizat din Statele Unite.
„Moderarea conținutului este bună pentru comerț și democrație. Sfârșitul regulilor de moderare YouTube cu privire la aceste alegeri este periculos pentru noi toți”, a reacționat, la rândul ei, Nora Benavidez de la Asociația Free Press. YouTube „a decis să aleagă calea ușoară, lăsându-l pe Donald Trump și pe cei care îl susțin liber să mintă fără consecințe în legătură cu alegerile din 2020”, a criticat și Julie Millican, vicepreședintele ONG-ului Media Matters.
YouTube a declarat că celelalte reglementări ale sale legate de dezinformarea electorală, inclusiv interzicerea conținutului care induce în eroare alegătorii sau îi incită pe oameni să interfereze în procesul democratic, sunt încă în vigoare.