Comisia Europeană va lansa, în această săptămână, a doua rundă de finanțare în cadrul programului WiFi4EU, prin care autoritățile locale din Uniunea Europeană beneficiază de bonuri în valoare de 15.000 euro fiecare pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless.
Lansat în 2018, programul WiFi4EU prevede acordarea de cupoane valorice a câte 15.000 euro pentru localitățile din UE, Islanda și Norvegia, care se angajează să ofere publicului acces gratuit la internet wireless.
La prima rundă de finanțare, organizată în noiembrie anul trecut, au participat peste 13.000 de localități (aproximativ 900 din România), fiind acordate 2.800 de bonuri cu o valoare cumulată de 42 milioane euro. Peste 220 de localități românești au fost selectate atunci, printre care București, Timișoara, Brașov și Galați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Localitățile din România care nu au primit finanțare, sau care nu au participat la prima rundă de atribuire, își pot depune candidatura pentru noua rundă începând cu data de 4 aprilie, orele 13:00 (CEST) și până pe 5 aprilie, orele 17:00 (CEST).
Bugetul total pentru cea de a doua rundă a programului se ridică la 51 milioane de euro, fiind propuse pentru alocare 3.400 de cupoane valorice. Valoarea bonurilor atribuite fiecărei țări nu trebuie să depășească 15% (7,65 milioane euro) din bugetul alocat rundei.
Pentru a fi eligibile, localitățile trebuie să fie înscrise pe portalul dedicat WiFi4EU, bonurile urmând să fie acordate pe principiul “primul venit, primul servit”.
Lista cu localitățile românești eligibile poate fi consultată aici.
Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite și fără publicitate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.
Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane euro din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.