VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Răzvan Raț, investitor în domenii hi-tech, fost căpitan al Naționalei de fotbal: Echipa înseamnă 90% dintr-un start-up. Ca și în fotbal, importantă e și scalarea la nivel internațional

VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Răzvan Raț, investitor în domenii hi-tech, fost căpitan al Naționalei de fotbal: Echipa înseamnă 90% dintr-un start-up. Ca și în fotbal, importantă e și scalarea la nivel internațional
scris 2 oct 2020

Echipa, concurența și potențialul unui start-up sunt criteriile pe care un investitor trebuie să le aibă în vedere când alege să se implice în domeniul tehnologiei, iar un start-up devine profitabil dacă există și la nivel internațional, afirmă Răzvan Raț, fost sportiv cu o carieră remarcabilă în fotbal, devenit ulterior investitor în mai multe companii din domeniul tehnologiei, la Profit TV.

„Echipa reprezintă 90% din ce înseamnă acest start-up. Încerc să analizez ce potențial are ideea respectivă pentru că un start-up este inițial o idee care se încearcă a fi transpusă în realitate. Pe de altă parte analizez concurența, cine sunt acei concurenți. Concurența este importantă, de altfel potențialul tău și unde vei ajunge. Dacă ești într-un start-up care face ceva asemănător cu un monstru în domeniul tech mai bine nu te mai apuci”, specifică Raț la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, fostul fotbalist spune că în domeniul tehnologic nu există limite, nu poți știi de la început dacă un start-up va evolua foarte bine până în momentul exit-ului.

„Este foarte important să exiști și să scalezi afacerea la nivel internațional. Targetul și potențialul tău sunt altele în momentul în care devii și vinzi acel produs global. Este clar că ai mult mai multe șanse, mai multe variante în modelul tău de business pentru a putea scoate bani din ceea ce ai gândit”, mai spune Raț.

În privința zonelor din domeniul tehnologiei care se vor dezvolta în viitor, Raț susține că cea mai importantă zonă este securitatea cibernetică, urmată de FinTech, departamentul de plăți și zona socială, start-up-urile cu impact social, fiind și domeniile în care a investit.

„Cea mai de viitor zonă este cybersecurity. Tot ce înseamnă date și, cu atât mai mult, date sensibile sunt lucruri care trebuie să fie securizate. În compania în care eu sunt investitor folosim o tehnologie unică de cybersecurity integrată cu blockchain și cred că este cea mai fierbinte zonă care are un viitor strălucit. Apoi există zona de FinTech. Din ce în mai mult cred că vor dispărea foarte multe dintre filialele pe care le vedeți și punctele de lucru ale băncilor pentru că sunt aceste bănci virtuale care cu ajutorul tehnologiei nu au nevoie de filiale, sunt cheltuieli cu spațiile pe care le ocupă, cu oamenii care muncesc pentru ei când acest lucru se poate face foarte simplu din fața calculatorului”, mai spune Raț, explicând că a decis să investească în tehnologie ca urmare a pasiunii sale pentru acest domeniu, după ce a fost convins de anumite persoane și după ce a înțeles că tehnologia va juca un rol important în viitor.

Devenit investitor pasionat de zona tehnologiei, Răzvan Raț este cunoscut de toată lumea mai mult pentru cariera absolut remarcabilă din sport. Fost căpitan al Echipei Naționale de Fotbal a României și câștigător al cupei UEFA, cu Sahtior în 2009, este șisingurul fotbalist român care a jucat peste 100 de meciuri în competițiile europene intercluburi.

Emisiunea Profit Live, moderată de jurnaliștii Oana Osman, redactor-șef Profit.ro, și Claudiu Vrânceanu, este transmisă atât pe site-ul www.profit.ro, cât și pe postul de televiziune Profit TV și pe pagina de facebook a Profit.ro, de luni până joi, începând cu ora 17.30, fiind o platforma în care lideri din mediul de business vorbesc despre situația actuală.

Postul Profit.ro TV este în grilele RCS, UPC, Telekom și poate fi urmărit și AICI.

Răzvan Raț și-a încheiat cariera de sprtiv profesionist la 38 de ani, construindu-și de atunci o nouă carieră, de investitor. Una dintre investițiile sale este .lumen, unul dintre cele mai inovative start-up-uri din lume, care dezvoltă un dispozitiv high-tech dedicat persoanelor nevăzătoare sau cu afecțiuni severe de vedere. Acest dispozitiv ar putea schimba în bine viața celor 40 de milioane de persoane lipsite de văz din lume. Unul dintre dezvoltatori acestui prototip este Cornel Amariei, Head of Innovation la Continental, și are deja la activ sute de invenții dintre care peste 50 sunt în curs de patentare.

O altă investiție este cea făcută în Grupul M3 Holdings. Acesta include trei companii dinamice de tehnologie: Moneymailme, M3 Payments, platformă de gestiune a schimburilor valutare și a plăților, și Modex, care a pornit ca o platformă ce facilitează adopția blockchain-ului. Ulterior, Mihai Ivașcu, CEO M3 Holdings. a căutat o modalitate de a aduce blockchain-ul către mediul de afaceri și a lansat  platforma Modex Blockchain Database. Cu sediul la Londra și birouri în București, Monte Carlo și Gibraltar, Modex are peste 60 de programatori, designeri și specialiști de business.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan rat
tehnologie
start-up
fintech
investitii