Dan Lupu, investitorul care a descoperit UiPath, primul „unicorn” românesc, a explicat, într-un video-interviu acordat StartupCafe.ro, că antreprenorii români care vor investiții de la fondurile de capital de risc „n-ar trebui să se mai bazeze pe ideea că finanțarea vine fără să reflecte gradul de dezvoltare” a startup-urilor lor, mai ales acum, când disponibilitatea capitalului de risc a scăzut.
„Investitorii au mare răbdare. Dar răbdarea trebuie justificată prin progrese clare, atât la nivel de produs, cât și la nivel de piață. Degeaba ai un produs bun, dacă nu ți-l cumpără și nu ți-l folosește nimeni” - a spus Dan Lupu, venture partner în cadrul fondului german de investiții Earlybird Venture Capital, care investește inclusiv în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dan Lupu este cunoscut mai ales pentru investiția de 1,6 milioane de euro, acordată companiei bucureștene UiPath, în 2016. El a coordonat atunci runda de finanțare din partea fondului de investiții Earlybird Digital East Fund I. Ulterior, UiPath avea să ajungă primul „unicorn” născut în România, adică o companie de tehnologie evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari în urma unor investiții înainte de listarea pe bursă. Tot UiPath a devenit, în 2021, prima companie pornită din România care a ajuns să se listeze pe Bursa de la New York, cea mai mare bursă de valori din lume. Chiar dacă între timp acțiunile sale au scăzut, UiPath a avut o valoare de piață imensă, de aproape 40 de miliarde de dolari, la listarea pe bursă.
Acum, Dan Lupu caută startup-uri de tehnologie în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, pentru a le acorda investiții din partea Earlybird Venture Capital, care gestionează un nou fond de capital de risc. Fondul are o valoare-țintă totală de până la 300 de milioane de euro și acordă runde de finanțare de câte 1-10 milioane de euro în schimbul unor pachete minoritare de acțiuni.