VIDEO A fost lansat primul robot autonom industrial dezvoltat și produs în România. CEO: Vrem să investim 3 milioane de euro într-o linie de producție

VIDEO A fost lansat primul robot autonom industrial dezvoltat și produs în România. CEO: Vrem să investim 3 milioane de euro într-o linie de producție
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 19 iun 2024

Startup-ul Agora Robotic, companie locală de cercetare-dezvoltare în domeniul roboților autonomi, a lansat în versiune comercială un robot pentru operațiuni de curățenie în spații comerciale și industriale, prețul de vânzare fiind de 39.000 euro. Paul Popescu, directorul general al Agora Robotics, spune că lansarea robotului a necesitat o investiție de circa 1,5 milioane de euro. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Pentru o linie de producție, care va produce un robot pe zi, avem nevoie de 3 milioane de euro, sumă pe care sperăm s-o obținem în perioada următoare, având discuții în acest sens cu mai mulți finanțatori. Sperăm să obținem finanțarea până în toamnă", indică acesta.

Agora Robotics vrea să exporte primii roboți de curățenie în 2025.

"Până la finele anului vrem să vindem 30-40 de roboți pe piața locală. La nivel internațional, astfel de roboți sunt comercializați cu prețuri cuprinse între 100.000 și 150.000 euro", a mai spus CEO-ul.

Anterior, compania a comercializat o serie de roboți autonomi de dezinfecție care sunt folosiți în spitale. Detalii AICI.

Șefa OMV Petrom: Ne așteptăm să începem forajul în Marea Neagră în 2025; suntem în grafic pentru a livra primele gaze în 2027 CITEȘTE ȘI Șefa OMV Petrom: Ne așteptăm să începem forajul în Marea Neagră în 2025; suntem în grafic pentru a livra primele gaze în 2027

Robotul produs de Agora Robotics a fost denumit Sweep și este destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc.

Suprafața estimată a acestor spații în România depășește 16 milioane metri pătrați.

ULTIMA ORĂ Nvidia depășește Microsoft și devine cea mai valoroasă companie publică de pe Wall Street CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nvidia depășește Microsoft și devine cea mai valoroasă companie publică de pe Wall Street

Ioana Calen, Chief Operating Officer Agora Robotics, spune că robotul Sweep a fost creat în contextul în care se estimează o piață în creștere și un deficit important de forță de muncă în sectorul de curățenie.

"Piața globală de roboți non-rezidențiali de curățenie a podelelor este estimată la circa 836 milioane de euro în 2023 și va ajunge la 3,5 miliarde de euro în 2030”, a arătat Calen.

VIDEO Probabilitatea ca AI să distrugă umanitatea este 99,9% – Scenariul pesimist lansat de un cercetător american. Ce spune Chat GPT 4.0 despre riscurile Inteligenței Artificiale CITEȘTE ȘI VIDEO Probabilitatea ca AI să distrugă umanitatea este 99,9% – Scenariul pesimist lansat de un cercetător american. Ce spune Chat GPT 4.0 despre riscurile Inteligenței Artificiale

Pe termen lung, Agora Robotics își propune implementarea tehnologiilor de navigație autonomă deja dezvoltate și în alte produse care vor forma un ecosistem de soluții de automatizare. Posibile aplicații viitoare: logistică, monitorizări agricultură și construcții.

Agora Robotics a fost înființată în anul 2020 și este autorizată să desfășoare activități de cercetare- dezvoltare în alte științe naturale și inginerie (cod CAEN 7219).

Compania este controlată de Simtel Team - 51%, Paul Eugen Popescu - 32%, Matei Victor Popescu 15% și Răzvan Rusu - 2%, potrivit termene.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
agora robotics
robot
lansare
finantare
linie de producție