Startup-ul Agora Robotic, companie locală de cercetare-dezvoltare în domeniul roboților autonomi, a lansat în versiune comercială un robot pentru operațiuni de curățenie în spații comerciale și industriale, prețul de vânzare fiind de 39.000 euro. Paul Popescu, directorul general al Agora Robotics, spune că lansarea robotului a necesitat o investiție de circa 1,5 milioane de euro.
"Pentru o linie de producție, care va produce un robot pe zi, avem nevoie de 3 milioane de euro, sumă pe care sperăm s-o obținem în perioada următoare, având discuții în acest sens cu mai mulți finanțatori. Sperăm să obținem finanțarea până în toamnă", indică acesta.
Agora Robotics vrea să exporte primii roboți de curățenie în 2025.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Până la finele anului vrem să vindem 30-40 de roboți pe piața locală. La nivel internațional, astfel de roboți sunt comercializați cu prețuri cuprinse între 100.000 și 150.000 euro", a mai spus CEO-ul.
Anterior, compania a comercializat o serie de roboți autonomi de dezinfecție care sunt folosiți în spitale. Detalii AICI.
Robotul produs de Agora Robotics a fost denumit Sweep și este destinat curățării podelelor dure cu aplicabilitate în depozite, fabrici, hoteluri, spații comerciale, gări, aeroporturi, spitale etc.
Suprafața estimată a acestor spații în România depășește 16 milioane metri pătrați.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nvidia depășește Microsoft și devine cea mai valoroasă companie publică de pe Wall StreetIoana Calen, Chief Operating Officer Agora Robotics, spune că robotul Sweep a fost creat în contextul în care se estimează o piață în creștere și un deficit important de forță de muncă în sectorul de curățenie.
"Piața globală de roboți non-rezidențiali de curățenie a podelelor este estimată la circa 836 milioane de euro în 2023 și va ajunge la 3,5 miliarde de euro în 2030”, a arătat Calen.
CITEȘTE ȘI VIDEO Probabilitatea ca AI să distrugă umanitatea este 99,9% – Scenariul pesimist lansat de un cercetător american. Ce spune Chat GPT 4.0 despre riscurile Inteligenței ArtificialePe termen lung, Agora Robotics își propune implementarea tehnologiilor de navigație autonomă deja dezvoltate și în alte produse care vor forma un ecosistem de soluții de automatizare. Posibile aplicații viitoare: logistică, monitorizări agricultură și construcții.
Agora Robotics a fost înființată în anul 2020 și este autorizată să desfășoare activități de cercetare- dezvoltare în alte științe naturale și inginerie (cod CAEN 7219).
Compania este controlată de Simtel Team - 51%, Paul Eugen Popescu - 32%, Matei Victor Popescu 15% și Răzvan Rusu - 2%, potrivit termene.ro.