Departamentul de Justiție al Statelor Unite a intentat proces Google pentru conduită anticoncurențială în ceea ce privește business-urile de căutare și reclame, piețe pentru care gigantul american ar fi urmărit păstrarea monopolului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, Guvernul Statelor Unite cheamă în judecată o companie de tehnologie în ceea ce pare a fi doar începutul unei lungi lupte cu giganți precum Google, Apple, Amazon sau Facebook.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Procurorii susțin că Google a luat mai multe decizii și s-a folosit de puterea și acoperirea produselor sale pentru pentru a-și consolida poziția de “vămuitor al internetului” și a scoate din afaceri concurența, în același timp.
Google mai este acuzat că a plătit producători de telefoane, operatori și alte companii, precum Apple, care deține browser-ul Safari, pentru ca propriul motor de căutare să fie configurat ca implicit și să fie folosit de miliarde de utilizatori.
Parte a problemei, din punctul de vedere al procurorilor, este instalarea aplicației de căutare Google pe smartphone-urile cu Android, fără posibilitatea dezinstalării de către utilizatori - aspect care este valabil pentru multe alte aplicații Google.
Google forțează producătorii de smartphone-uri cu Android, prin deal-uri de împărțire a profiturilor și condițiile de folosire ale sistemului de operare, să nu livreze telefoanele cu alte aplicații de căutare online.
Investigația a durat mai bine de un an, iar Departamentul de Justiție nu a făcut un secret din faptul că vede “spargerea” marilor companii de tehnologie ca o soluție pentru rezolvarea problemelor. În acuzare, însă, nu se regăsește o propunere oficială, această urmând să fie făcută mai târziu pe durata procesului.
Ar putea însă dura mai mulți ani până când să fie dată o soluție definitivă, iar părțile să consume toate căile legale de atac la procesul în care Departamentul de Justiție a implicat peste 10 procurori.
Google, pe de altă parte, se află sub investigații și în afara Statelor Unite. Uniunea Europeană analizează în prezent achiziția Fitbit, în vreme ce Japonia tocmai a anunțat că va începe să investigheze comportamentul giganților americani, începând tot cu cazul Fitbit.
Fitbit este prezent în România cu cel mai mare birou R&D din afara SUA