Comisia Europeană va cere statelor UE să facă schimb de date mai ample pentru combaterea riscurilor de securitate legate de rețelele 5G, dar va ignora apelurile Statelor Unite de a interzice echipamentele Huawei Technologies, au declarat patru persoane apropiate situației, citate de Reuters.
Comisarul pentru sectorul digital, Andrus Ansip, va prezenta recomandările marți. În timp ce recomandările nu au putere legală, vor avea influență politică care ar putea conduce la adoptarea unor legi naționale în țările UE, arată news.ro.
Statele Unite au cerut Europei să blocheze accesul pe piață al echipamentelor Huawei, afirmând că acestea pot fi folosite de guvernul chinez pentru activități de spionaj.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Huawei a respins cu tărie acuzațiile, iar la începutul acestei luni a dat în judecată guvernul american din acest motiv.
Ansip va spune statelor UE să se folosească de instrumentele stabilite în cadrul directivei UE privind securitatea rețelelor și sistemelor informaționale, respectiv directiva NIS, asoptată în 2016, și legea pentru securitate cibernetică adoptată recent, au spus sursele.
De exemplu, statele membre ar trebui să dacă schimb de informații și să se coordoneze în privința studiilor de impact referitoare la riscurile de securitate și în privința certificării dispozitivelor conectate la internet și echipamentele 5G.
Comisia nu va cere interzicerea la nivel european a Huawei, lider global în domeniul echipamentelor de rețele de telecomunicații, lăsând la latitudinea țărilor membre să decidă în privința securității naționale.
Potrivit Comisiei, recomandările vor sublinia abordarea comună în privința riscurilor de securitate ale rețelelor 5G.
Recomandările Comisiei vor marca o poziție mai fermă referitoare la investițiile chineze, după ani de zile de deschidere față de China, care controlează 70% din oferta globală de materii prime necesare produselor high-tech.
Măsurile, dacă vor fi adoptate, vor face parte din ”trezirea europeană”, după cum s-a exprimat vineri președintele francez Emmanuel Macron, în legătură cu posibila dominație chineză, după ce liderii UE au avut în premieră o discuție la un summit despre politica față de China.
Germania a stabilit în această lună un set de criterii mai stricte pentru toți furnizorii de echipamente de telecomunicații, fără să nominalizeze Huawei și ignorând presiunile americane.
Marii operatori de telecomunicații se opun interzicerii echipamentelor Huawei, afirmând că măsura ar întârzia adoptarea rețelelor 5G cu ani de zile. În schimb, Australia și Noua Zeelandă au oprit operatorii să mai folosească echipamente Huawei în rețelele lor.
Industria consideră rețelele 5G o nouă sursă de bani, pentru că permite conectatea oricăror produse, de la vehicule la aparatură electrocasnică.
Pe lângă problema Huawei, blocul comunitar intenționează să discute, la un summit UE-China din 9 aprilie, despre subvențiile chineze, implicarea statului în economia chineză și un acces mai mare la piața din China.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO O nouă gafă în lumea modei: Burberry a lansat hanoracul cu ștreang. Reacția companieiÎn noiembrie anul trecut, Washingtonul a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.
O lună mai târziu, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.
Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.
CITEȘTE ȘI LIVE VIDEO&FOTO Samsung a lansat seria Galaxy S10În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.
Săptămâna trecută, Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunțat că va suspenda introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.
Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.