Trei sferturi dintre cetățenii UE sprijină utilizarea inteligenței artificiale de către poliție și armată, pentru supraveghere și securitate. Românii și polonezii sprijină cel mai mult aceste măsuri

Trei sferturi dintre cetățenii UE sprijină utilizarea inteligenței artificiale de către poliție și armată, pentru supraveghere și securitate. Românii și polonezii sprijină cel mai mult aceste măsuri
scris 21 oct 2024

Trei sferturi dintre cetățenii UE sprijină utilizarea inteligenței artificiale de către poliție și armată, pentru supraveghere și securitate (recunoaștere facială, date biometrice). Românii și polonezii sprijină cel mai mult aceste măsuri. Totuși, cei mai mulți europeni se tem de folosirea AI în manipularea alegerilor.  

Sondajul ”European Tech Insights” a fost realizat de Universitatea IE din Madrid, pe un eșantion de trei mii de europeni. Rezultatul indică că 75% dintre participanți susțin utilizarea tehnologiilor AI, precum recunoașterea facială și datele biometrice, de către poliție și armată, pentru supraveghere. România are cel mai mare procent în acest sens, cu 84,7%. Suportul pentru AI crește și mai mult atunci când vine vorba de utilizarea în administrația publică, un domeniu unde oamenii cred ca ar avea cel mai mare impact și ar aduce multe îmbunătățiri. Aproape 80% dintre respondenți susțin utilizarea tehnologiei în chestiunii precum gestionarea traficului sau găsirea unui loc de muncă, arată Biziday.

Urmărește-ne și pe Google News
Bluesky crește, din nou, datorită lui Elon Musk CITEȘTE ȘI Bluesky crește, din nou, datorită lui Elon Musk

Totuși, în ciuda suportului pentru AI în administrația publică și chestiunile de securitate, oamenii se declară preocupați de rolul acesteia în procesul democratic. Studiul a constatat că 67% dintre europeni se tem că alegerile pot fi manipulate cu ajutorul inteligenței artificiale. Procentele cele mai ridicate în acest sens se înregistrează în Regatul Unit (54%) și Spania (51%). De asemenea, atunci când vine vorba de utilizarea tehnologiei în instanțele de judecată, 64% dintre europeni se opun ca AI să ia decizii precum liberarea condiționată.

Raportul universității din Madrid scoate în evidență diferențele între generații. Aproximativ o treime (34%) dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani spun că ar avea încredere într-o aplicație bazată pe inteligență artificială pentru a vota politicienii în numele lor. Această cifră scade la 29% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani și doar 9% pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Suportul atât de ridicat pentru folosirea tehnologiei AI are loc și în condițiile în care UE are unele dintre cele mai stricte reglementări privind confidențialitatea datelor din lume. În 2018, Uniunea Europeană a introdus Regulamentul General privind Protecția Datelor sau GDPR – un cadru care guvernează modul în care organizațiile stochează și procesează informațiile utilizatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ai
politie armata