Tim Cook: Apple refuză să spargă conturile propriilor utilizatori

Tim Cook: Apple refuză să spargă conturile propriilor utilizatori
scris 17 feb 2016

Apple se opune unui ordin judecătoresc care obligă compania să colaboreze cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA pentru deblocarea telefonului unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015 de la San Bernandino, California, a anunțat miercuri directorul general al Apple.

Într-o scrisoare publicată pe site-ul Apple, Tim Cook declară că Apple refuză să spargă conturile propriilor utilizatori. Mai mult, un eventual sprijin acordat autorităților ar crea un precedent periculos, care amenință securitatea informațiilor a sute de milioane de utilizatori iPhone.

Urmărește-ne și pe Google News

"FBI vrea ca Apple să creeze o nouă versiune a sistemului de operare folosit de iPhone, care să ocolească mai multe caracteristici de securitate, în vederea instalării acesteia pe telefonul recuperat în timpul anchetei. În mâinile greșite, acest soft - care nu există la momentul actual - ar putea debloca orice iPhone aflat în posesia persoanei respective. Chiar dacă guvernul ar putea argumenta că softul va fi folosit doar în acest caz, nu există nicio garanție în această privință", a spus Cook.

Apple vrea să vândă obligațiuni de 12 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Apple vrea să vândă obligațiuni de 12 miliarde de dolari

Autoritățile din SUA investighează circumstanțele care au condus la atentatul de la San Bernandino. La începutul lunii decembrie, doi cetățeni americani, soț și soție, au împușcat mortal 14 persoane și au rănit alte 21. Agenții FBI au cerut ajutorul justiției pentru a forța Apple să deblocheze un iPhone 5C care a aparținut unuia dintre atacatori, după ce oficialii companiei au refuzat mai multe cereri de colaborare.

Potrivit ordinului judecătorilor, Apple va trebui să dezactiveze mai multe funcții de securitate ale telefonului, inclusiv funcția prin care telefonul este blocat definitiv după 10 încercări nereușite de activare. Măsurile de securitate ale iPhone au împiedicat timp de mai multe luni agenții FBI să acceseze conținutul telefonului recuperat în timpul anchetei, deoarece informațiile sunt codificate.

"Nu simpatizăm cu teroriștii (...). Însă guvernul SUA ne cere un lucru pe care nu îl avem și pe care îl considerăm prea periculos ca să îl creăm", a menționat șeful Apple.

Potrivit lui Cook, cererea autorităților americane echivalează cu spargerea conturilor utilizatorilor iPhone chiar de către producătorul acestora, în condițiile în care aceleași autorități au îndemnat în ultimii ani companiile din IT să sporească măsurile privind securitatea consumatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
tim cook
fbi
ordin judecatoresc
ancheta
deblocare iphone
atentat