Vânzarea activelor imobiliare este un proces complex și în derulare, afirmă reprezentanții Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), care însă au evitat să dea detalii despre rezultatele licitației de vânzare a 24 de proprietați, ale cărei termene au expirat de două ori, ultimul la 17 august.
"Procesul de valorificare a activelor imobiliare este unul complex și în derulare, în linie cu strategia anunțată de a finanța creșterea companiei, prin generarea de venituri pentru activitățile principale. Vom comunica la momentul potrivit noi informații despre acest demers", au declarat pentru Profit.ro reprezentanții Telekom Romania Communications.
La finele lunii aprilie, Telekom Romania Communications a anunțat că a pus în vânzare și reînchiriere parțială un pachet de 24 de proprietăți din București (12) și alte șapte orașe, și anume Bacău, Constanța, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Întregul pachet are o suprafață utilă totală de 46.500 metri pătrați.
Prețul de pornire a fost stabilit la 26,3 milioane de euro, în urma evaluărilor efectuate de companii independente.
“Tranzacția se va desfășura prin licitație, iar câștigătorul va fi desemnat în urma celei mai bune oferte de preț pentru achiziție, respectiv chirii percepute, cumulate cu alte condiții relevante. Ofertele pot fi depuse până pe data de 16 iulie”, se arată într-un comunicat al operatorului dat publicității la 30 aprilie.
În prima parte a lunii iulie, operatorul a prelungit, până la 17 august, termenul pentru depunerea ofertelor.
Operatorul a vândut omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, pentru 4,,5 mlioane de euro, o clădire de birouri aflată vis a vis de Spitalul de Urgență Floreasca. Tranzacția a avut loc în luna aprilie a acestui an.
Imobilul de peste 8.000 metri pătrați a fost cumpărat la prețul de pornire, Umbrărescu fiind singurul participant la licitație.
La sfârșitul acestui an, imobilul va intra într-un proces de renovare pentru a deveni sediul central al Băncii Române de Credit si Investiții, al cărui proprietar este Dorinel Umbrărescu.
Anul trecut, grupul de firme Telekom România a obținut 25,6 milioane de euro din valorificarea activelor vechi și colaterale, din care 11,6 milioane de euro din vânzarea unui număr de 28 de active, fondurile fiind utilizate pentru investițîi.
Pentru acest an, conducerea grupului a estimat că veniturile din valorificarea activelor vechi și colaterale se vor situa între 25 și 29 milioane de euro.
În septembrie 2014, Telekom Romania Communications a pus în vânzare Palatul Telefoanelor și alte două proprietăți din apropiere, la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA.
Două luni mai târziu, operatorul a primit două oferte și a transmis documentele Ministerului Culturii, care are drept de preempțiune la preluarea imobilului în numele statului.
În luna martie a acestui an, directorul general al grupului Telekom România, Nikolai Beckers, a declarat că vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate, reluarea procesului fiind posibilă dacă se va lua o decizie în acest sens.
Palatul Telefoanelor a fost dat în folosință în anul 1934. Imobilul a fost reinaugurat în 2005, în urma finalizării unui proces de renovare început în 1995, valoarea lucrărilor însumând opt milioane de euro.
Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications sunt, din septembrie 2014, denumirile operatorilor Romtelecom și Cosmote România, operațiunea fiind parte a procesului de adoptare pe piața românească a brandului "Telekom" al grupului german Deutsche Telekom.
Telekom Romania Communications este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicații. Acționari sunt OTE International (Grecia) - 54,01% și Ministerul pentru Societatea Informațională - 45,99%.
Telekom Romania Mobile Communications este al treilea jucător pe segmentul de telefonie mobilă, după Orange România și Vodafone România, și are ca acționari Cosmote Mobile Communications (Grecia) - 70% și Telekom Romania Communications - 30%.
În 2014, afacerile Telekom în România au depășit cu puțin pragul de un miliard de euro, în declin față de anul precedent.
În primele șase luni, veniturile Telekom în România au scăzut cu 4,2%, la 482 milioane de euro, pe fondul impactului negativ al reducerii tarifelor de interconectare de la 1 aprilie 2014, potrivit datelor publicate de Deutsche Telekom.