Mistral AI, start-up-ul francez de inteligență artificială fondat în luna mai, a anunțat duminică că a atras finanțări de 385 de milioane de euro, în principal de la grupuri din SUA, devenind astfel unul dintre cei doi campioni europeni în materie de inteligență artificială. Compania strânsese deja 105 milioane de euro în iunie, iar dintre companiile europene de inteligență artificială doar Aleph Alpha din Germania are o finanțare la fel de mare, după ce a atras aproape 500 de milioane de euro la începutul lunii noiembrie, scrie Le Figaro.
Această a doua rundă de finanțare, condusă de fondul californian Andreessen Horowitz, evaluează Mistral AI la 2 miliarde de euro, potrivit unor surse financiare, ceea ce face din ea un unicorn francez (companie tehnologică evaluată la peste 1 miliard de euro). Apariția actorilor europeni din domeniul IA survine în contextul în care UE tocmai a ajuns vineri la un acord privind viitoarea reglementare a sectorului, fără a frâna inovația europeană. Franța și Germania s-au temut că o reglementare excesivă ar putea să le stârpească din fașă campionii lor în devenire, scrie G4Media.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre susținătorii Mistral AI se numără o serie de giganți americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi editorul de software Salesforce, dar și, potrivit unor surse din industrie, grupul Nvidia, un specialist global în cipuri pentru supercomputere. Faptul că cei mai mari jucători din Silicon Valley s-au alăturat proiectului arată cât de mult entuziasm a generat Mistral AI în doar opt luni de existență. Presa americană îl citează deja ca pe un potențial rival pentru Open AI, compania din spatele ChatGPT.
La fel ca mulți dintre concurenții săi, Mistral AI, care are în prezent 22 de angajați, oferă companiilor modele lingvistice open source alimentate de date publice. Principalul său atu este că a fost cofondată de trei experți francezi în inteligență artificială, formați la școlile de inginerie X și ENS, care au fost angajați de giganți americani, dar au decis să se întoarcă la Paris.
Directorul general, Arthur Mensch, în vârstă de 31 de ani, absolvent al Școlii Politehnice și al Școlii Normale Superioare, a petrecut aproape trei ani la DeepMind, laboratorul de inteligență artificială al Google. Partenerii săi provin de la Meta (Facebook): Guillaume Lample este unul dintre creatorii modelului lingvistic LLaMA, prezentat de Meta în februarie, iar Timothée Lacroix a fost, de asemenea, cercetător la Meta.