Rusia, acuzată de Oslo că se află în spatele unui atac cibernetic, în vară, vizând Parlamentul norvegian

Rusia, acuzată de Oslo că se află în spatele unui atac cibernetic, în vară, vizând Parlamentul norvegian
scris 14 oct 2020

Norvegia acuză Rusia de faptul că se află în spatele unui atac cibernetic care i-a vizat în această vară Parlamentul și care le-a permis hackerilor să pătrundă în e-mailurile anumitor deputați, relatează AFP.

Storting - Parlamentul unicameral norvegian - a anunțat la 1 septembrie că a fost ținta, cu câteva zile mai înainte a unui ”vast” atac informatic, fără să precizeze originea acestuia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Apple a prezentat seria iPhone 12, cu prețuri de la 700 de dolari CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a prezentat seria iPhone 12, cu prețuri de la 700 de dolari

Date ”ale unui mic număr de deputați și de angajați” au fost descărcate, anunța Parlamentul.

”Pe baza unor informațiiaflate în posesia Guvernului, estimăm că Rusia se află în spatele acestui atac”, a anunțat marți ministrul norvegian de Externe Ine Eriksen Søreide.

”Este un episod grav care ne afectează cea mai importantă instituție democratică”, a denunțat ea într-un comunicat, fără să ofere alte detalii.

Ambasada Rusiei la Oslo a respins acuzațiile cu vehemență.

”Nicio dovadă nu a fost prezentată. Noi considerăm asemenea acuzații împotriva țării noastre ca inacceptabile. Considerăm acest lucru drept o gravă provocare deliberată, distrugătoare pentru relațile noastre bilaterale”, a apreciat ambasada pe pagina sa de Facebook.

Ambasada rusă a anunțat totodată că așteaptă ”explicații” din partea Norvegiei.

Într-un raport anual de evaluare a amenințărilor, publicat la începutul lui februarie, serviciile norvegiene de informații interne (PST) avertizau cu privire la operațiuni ”în rețele informatice” care constituie, în opinia lor, ”o amenințare persistentă și pe termen lung la adresa Norvegiei”.

În 2018, Norvegia, un stat membru NATO, a arestat un rus suspectat că a colectat informații despre rețeaua de date a Parlamentului, însă l-a eliberat la mai puțin de o lună după aceea, din lipsî de probe.

În august, Oslo a expulzat un diplomat rus, care a fost surprins într-un restaurant în compania unui norvegian suspectat de spionaj în favoarea Rusiei.

Moscova a replicat expulzând un diplomat norvegian la scurt timp după aceea.

Cele două țări - care au frontieră comună în Arctica - întrețin în general bune relații, însă acestea s-au tensionat după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul norvegian
rusia
hackeri