Războiul din Ucraina poate aduce un avantaj industriei IT românești, care să contrabalanseze proiecte oprite

Războiul din Ucraina poate aduce un avantaj industriei IT românești, care să contrabalanseze proiecte oprite
scris 6 apr 2022

De la începutul crizei din Ucraina, la nivel regional, a existat un aflux de resursă umană specializată în IT, care a fost deja încorporată în unele proiecte din piață, echilibrând astfel întreruperea sau chiar anularea altor inițiative din cauza incertitudinii din zonă. România poate capitaliza pe termen relativ scurt această migrare, dar pe termen mai lung, creșterea cererii poate pune presiune pe costurile firmelor IT reducându-le competitivitatea externă.

“România este în primul val de migrări de proiecte și forță umană specializată, alături de Polonia, iar migrarea se face rapid, nefiind dependentă de o infrastructură complexă de producție. Trebuie să fim însă atenți că această tendință se poate și inversa la fel de abrupt, odată cu soluționarea crizei din Ucraina. Cu siguranță însă, o pondere din proiectele și echipele ce migrează acum în țările din jur va rămâne, mai mare sau mai mică, ceea ce pune o presiune pe piața forței de muncă inclusiv pe costuri. Aceasta migrare, în grabă, le poate susține, dar pe termen lung poate duce la scăderea competitivității externe a României în domeniul IT”, spune Radu Postolache, Head of IT Consultancy & Development în cadrul grupului Qualysoft și lider al organizației locale.

Urmărește-ne și pe Google News
Dines coboară puternic, Țiriac urcă în Topul miliardarilor Forbes. Scăderi dramatice în Rusia. Fondatorii Dedeman și Databricks – nou intrați CITEȘTE ȘI Dines coboară puternic, Țiriac urcă în Topul miliardarilor Forbes. Scăderi dramatice în Rusia. Fondatorii Dedeman și Databricks – nou intrați

În paralel cu migrarea proiectelor către țările din jur, se mai poate constata simultan prezența a două tendințe:

  • Unele companii care dezvoltau software și servicii IT în Ucraina merg mai departe de România și Polonia și preferă Portugalia, Spania, Italia, chiar Serbia sau Macedonia, iar pentru a scala proiecte foarte mari reiau în calcul India. “România nu mai e demult o destinație low-cost, și atunci intrăm în competiție atât cu țările dezvoltate, cât și cu cele low-cost.”
  • Toate aceste evenimente se pot transforma într-un declin economic, care ar afecta și cererea din domeniul IT. “Raportul între cele 2 curente este dificil de estimat, este posibil ca penuria globală și locală de talente să compenseze însă. Provocarea va fi tocmai de balansare între himere sau proiectele conjuncturale, și cele sigure, pe termen lung, care vor crește organic.“, punctează Radu Postolache.
viewscnt
Afla mai multe despre
radu postolache
it
ucraina