Infractorii cibernetici instalează pe computere “mine” de cripto-monede cu ajutorul programelor piratate, a anunțat miercuri producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab.
Acest nou tip de infracțiune a apărut în contextul în care piața de cripto-monede continuă să înregistreze creșteri enorme ale numărului și valorii investițiilor, iar din ce în ce mai mulți infractori îi monitorizează dezvoltarea, scrie News.ro.
”Astfel, o „mină” de cripto-monede era distribuită și instalată în secret pe calculatoarele utilizatorilor, prin intermediul unor programe piratate, precum cele de editat fotografii sau text. Calculatoarele erau ulterior folosite pentru crearea de cripto-monede, toate profiturile ajungând în conturile infractorilor”, se arată în raport.
În aceste condiții, ”minele” de cripto-monede au devenit una dintre cele mai importante tendințe din 2017, conform buletinului anual Kaspersky Security Bulletin.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Românii au cumpărat cu 240% mai mult software de Black Friday-ul american”Această tendință a fost anunțată anul trecut de către cercetătorii Kaspersky Lab, care au detectat o revenire a software-ului de mining, pe fondul popularității în creștere a Zcash. Doar un an mai târziu, minele sunt peste tot. Infractorii cibernetici folosesc diferite instrumente și tehnici precum campaniile de social engineering sau exploatarea unui soft piratat, pentru a infecta cât mai multe computere”, se arată în raport.
Experții au descoperit recent mai multe site-uri similare, care le oferă utilizatorilor posibilitatea să descarce software gratuit piratat - programe și aplicații populare. Pentru a inspira încredere, infractorii cibernetici au folosit nume de domenii asemănătoare cu cele reale.
”După descărcarea unui astfel de program, utilizatorul primește o arhivă care conține și un program de mining. Acesta este apoi instalat automat, împreună cu cel dorit. Arhiva de instalare include fișiere text care conțin informații de inițializare: adrese de rețele de mining (“mining pools”) și de portofele. O rețea de mining este un server care unește mai mulți participanți și repartizează sarcina de mining printre computerele lor”, se arată în comunicat.
În schimb, participanții primesc partea lor din cripto-monedele obținute mult mai rapid decât în cazul în care ar fi folosit doar computerul lor. Din cauza unor elemente specifice de structură, procesul de obținere de Bitcoin și de alte cripto-monede consumă multe resurse ale PC-ului și mult timp, astfel aceste rețele cresc semnificativ productivitatea și viteza generării de cripto-monede, potrivit Kaspersky Lab.
”După ce sunt instalate, minele încep să opereze silențios pe computerele victimelor, generând cripto-monede pentru infractorii cibernetici. Conform cercetării realizate de Kaspersky Lab, în toate cazurile ei au folosit soft-ul NiceHash care a suferit recent o breșă majoră de securitate, în urma căreia au fost furate milioane de dolari (echivalentul în cripto-monede). Câteva dintre victime erau conectate la o rețea de mining cu același nume”, se arată în raport.